Misdaad in Statenzaal

Fred Lunenberg, rechercheur bij het Nederlands Forensisch Instituut, is woensdagavond 3 oktober te gast bij Bibliotheek Zwolle. Aansluitend bij het thema van de kinderboekenweek “Boeken vol geheimen” en het maandthema “Geheimen” van Bibliotheek Zwolle verzorgt hij een lezing over het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in de Statenzaal. Het NFI, gevestigd in Den Haag, is een onderdeel van het ministerie van Justitie en voert technisch-wetenschappelijk onderzoek uit om te helpen bij het oplossen van misdrijven. Daarnaast is het NFI een (inter)nationaal kennis- en expertisecentrum op het gebied van forensisch onderzoek.

Het NFI is opgericht op 30 juli 1945. In de loop der jaren breidde het arbeidsterrein van het instituut zich uit. Ook het aantal zaken nam gestaag toe en nieuwe onderzoeksterreinen (DNA-onderzoek, milieucriminaliteit en digitale criminaliteit) dienden zich in de jaren tachtig en negentig aan.  Het onderzoek dat het NFI verricht, is zeer breed en kent vele wetenschappelijke specialismen. In het brede onderzoeksterrein en de vele onderzoeksmogelijkheden is het NFI onderverdeeld in een groot aantal forensische deskundigheidsgebieden. Binnen de onderzoeksafdelingen worden diverse typen onderzoek uitgevoerd, zoals digitale technologie, DNA-onderzoek, pathologie, vingersporenonderzoek en handschriftonderzoek. Fred Lunenberg is logistiek coördinator van het operationeel calamiteiten team van het NFI en verzorgt, naast zijn werkzaamheden binnen het NFI, voorlichting en presentaties.

Bent u een speurneus? Heeft u zich altijd al afgevraagd hoe DNA-onderzoek werkt? Laat u informeren en maak kennis met diverse onderzoeksmethoden. Belangstellenden zijn op woensdagavond 3 oktober van harte welkom in de Statenzaal van de centrale bibliotheek (Diezerstraat 80). De avond start om 19.30 uur (zaal open vanaf 19.15 uur) en eindigt om ongeveer 21.00 uur. Entreekaarten kosten € 3,50 (all-in) en € 5,00 (niet-leden).

Artikel delen: