Stille tocht voor straatmuzikant Zdravko Vazov

Zwolle – De Zwolse Carola de Vries heeft zich het lot van Zdravko Vazov persoonlijk aangetrokken. Ze neemt het initiatief voor een stille tocht ter nagedachtenis aan de overleden straatmuzikant. Deze zal zaterdag 6 december om 19.00 uur starten bij de plek waar Zdravko afgelopen dinsdag om het leven is gebracht.

03-12-2014_medeleven_en_bloemen_voor_de_jumbo-dobbe_03.jpg 

De tocht zal starten buiten winkelcentrum de Dobbe ter hoogte van de Jumbo. Vervolgens richting de rotonde met de Rijnlaan, rechts over de Rijnlaan richting de volgende rotonde. Rechts op de rotonde, de Merwedelaan op richting de Bolder. Bij de Bolder zal er gekeerd worden en dezelfde route terug gevolgd worden. Hierna is er de mogelijkheid bloemen op de plek te leggen. Op de vraag waarom Carola dit organiseert, antwoordt Carola dat ze diep geraakt is door het overlijden van Zdravko. Haar dochtertje danste altijd op de accordeonmuziek die hij zo vaak ten gehore bracht. Het incident roept bij haar tevens vragen op: "Waarom? Wanneer houdt dit op?". "Ik had daar ook kunnen lopen met mijn gezin".

Met Joop van Ommen (Herberg) als tussenpersoon heeft ze contact gehad met de familie. Deze heeft aangegeven de tocht zeer op prijs te stellen, al is het niet duidelijk of de familie zelf aanwezig zal zijn. Op social media zijn oproepen geplaatst om te komen, waar flink op gereageerd wordt. Het lijkt dan ook een grote opkomst te worden. In andere media is opgeroepen een rode roos mee te nemen, Carola vertelt aan Weblog Zwolle dat dit helemaal vrij is. "Volg vooral je gevoel daarin", zegt ze.

Artikel delen:
Reacties 56
 1. respect. .

  is dat ik nu in Enschede woon altijd tegenover winkelcentrum gewoond tot dec vorig jaar. weet wie het is kom nog vaak bij me moeder die daar nog woont heel erg dit
  wanneer houdt dit op?.

  als ik er had gewoond had ik zeker meegelopen

 2. Bij de Jumbo in Assendorp ook indrukwekkend, bloemen waxinelichtjes en heel bijzonder een kat die voor niemand aan de kant ging en er maar naar bleef kijken.

 3. Ik lees net in de krant dat de straatmuzikant 25 messteken in z’n borst had! Die moordenaar is als een beest te keer gegaan! Wat bezielt je? Waarom? Zo zinloos!

 4. Hoe zit het met zijn honden??? Daar hoor je niemand over, worden deze opgevangen? Laat deze beestjes nu niet het slachtoffer worden:(

 5. Allemaal leuk en aardig die stille tochten,maar veel doet het me niet meer.We kunnen zo langzamerhand elke dag wel een stille tocht houden

 6. Bericht door suze, op 5 december 2014 10:20Marja de Kleine, daar denk ik ook aan. Er zijn alleen maar slachtoffers! Heel erg allemaal. 

  Suze, hou toch eens op mens! Als die gek jou in je donder had gestoken had je dan ook zo’n begrip?? Alleen maar slachtoffers? Volgens mij is er ook een moordenaar bij betrokken!

 7. Helemaal waar Henk, ik heb de buik ook al vol over dat gezever dat de dader bla bla bla . Let op , er komt nog iemand die gaat zeggen dat dat kereltje het niet zo bedoeld had.
  Ik hoop dat hij zijn Abraham viert in z’n cel.
  En als hij ooit nog een slachtoffer maakt, want 65 % valt in herhaling! het een. persoon is die zo’n meelij heeft met de daders.
  Ziek volkje.
  Even on topic. Ik kom morgen kijken.

 8. Let op , er komt nog iemand die gaat zeggen dat dat kereltje het niet zo bedoeld had.

  Ja, dat zul je meemaken. Een of ander doorgeleerde HBO’ er die is afgestudeerd op deze idioten gaat ons vertellen dat hij in zijn jeugd een traumatische ervaring heeft meegemaakt.
  Net als die rechter van vorige week die de pool die 3 mensen doodreed een taakstrafje gaf. Die mensen hebben zoveel geleerd dat ze de hele realiteit met de samenleving uit het oog zijn verloren.

 9. ‘Valt nog onder jeugdrecht dus met een beetje geluk kan ‘ie straks in februari nog carnaval vieren.’

  @:rene van de kerkhof : ben wel blij dat er ook mensen zijn met een andere denkwijze dan die van jou brrr…..: >:(

 10. Terwijl de familie en vrienden van Zdravko Vazov boordevol verdriet zit en de Zwollenaren die hem kenden van zijn vrolijke deuntjes en hem waarderen geschokt en vol ongeloof zijn, begint hier onder het bericht van de Stille tocht weer de eeuwige discussie over de straf voor de dader die volgens sommigen nooit hoog genoeg is of kan zijn. 🙁
  Bewaar die mening alsjeblieft voor een later moment wanneer er berichten komen over strafzaak. Nu gaat het om het waardig gedenken en herdenken van het slachtoffer.

 11. Wat een mooi gebaar om voor deze man en zijn familie een stille tocht te houden !! Ik was ook even benieuwd en misschien dat iemand iets weet, ik kan helaas geen geld doneren, maar kan er ook op andere manieren worden geholpen ?

 12. Zoveel geld zag je niet z’n bakje, hij viel niemand lastig en bleef altijd beleefd groeten.
  Veel mensen heeft hij een plezier gedaan, blije kindergezichtjes kon hij toveren met zijn muziek, applaus………….

  ++ ONDER DE INDRUK VAN DEZE SCHOKKENDE GEBEURTENIS! ++

 13. @Mike70. Citaat van jou:

  Een of ander doorgeleerde HBO’ er die is afgestudeerd op deze idioten gaat ons vertellen dat hij in zijn jeugd een traumatische ervaring heeft meegemaakt

  Liever een doorgeleerde HBO’er (WO’er in mijn geval) dan een kortzichtig persoon………….

  Ik ga morgen ook een kijkje nemen, hoewel ik het vreselijk vind dat er ook van die haatdragende mensen een kijkje komen nemen zonder enige kennis over de dader en het menselijk brein. Ook jullie kunnen psychotisch raken….een hersentumor oplopen en ‘gekke dingen’ gaan doen, maar nee……daar is geen enkel oog voor bij bepaalde niet-HBO-ers. En daarmee heb ik alles wel gezegd. Stukje van FB:

  Ook jij kunt helpen! Elke kleine bijdrage is welkom. Doneer een bedrag op NL69RABO0110031539 ten name van Stichting Vrienden van de Herberg en geef dit gezin de kans om afscheid te nemen. Vergeet hierbij niet om de naam van het slachtoffer ‘Vazov’ te vermelden. Zo komt het bedrag direct ten goede aan de uitvaart. De Vrienden van de Herberg ondersteunen bij het regelen van de uitvaart.

  Voor de mensen die wat missen kunnen. Ik heb vanavond witte tulpen geplaatst met de gedachte dat de nabestaanden de drie euro wellicht toch liever hadden gehad voor een fatsoenlijke uitvaart.

  Fijne avond, zonder gemor s.v.p…..

 14. Met tranen in mijn ogen sta ik te kijken bij al die Bloemen…
  en vele mooie troostende Woorden…
  Tegelijkertijd denk ik:
  Hoeveel hebben we deze man voor zijn dood gegeven?
  (net als Velen die doodgaan)
  Al deze Liefdesbetuigingen (of Spijt?) Schuld?
  En Tja Waar is de Liefde voor de Levenden?
  Heel vaak zie ik in de stad en in dat Winkelcentrum mensen rondlopen met Volle Karren, met Onverschillige Koppen sorry maar dat gebeurd ja! De Sjagrijnigheid Straalt er vanaf ja!
  (terwijl deze man niet veel had, en zijn Familie en gezin etc)
  Die mensen hebben soms een Gezicht alsof ze Alles tekort komen terwijl ze Alles hebben! en Meer dan dat…
  Deze Bulgaarse (en vele mensen) hebben hun Huis en Haard (gezinnen zelfs) verlaten voor Wat…? Een straatkrant verkopen voor een Paar ?? per dag…
  of muziek maken
  En Nog Blijven Zij Lachen!!!
  Ik vind t Beschamend dat een aantal “Volgevreten Nederlanders” zich niet bedenkt wat voor Geestelijke Armoede Zij zichzelf bevinden
  …. Wat kan ik er nog aan toe voegen?
  Het Contrast is erg erg , Nee Teveel
  Het Gebrek aan Liefde & Respect = de Echte oorzaak van Alle Ellende volgens mij….
  Wanneer gaat Liefde weer eens de Basis worden van Alles?
  Zonder dat Geen Levenswaardig bestaan Immers

 15. Dit vroeg ik me de afgelopen dagen ook af.
  En dan kijk ik ook naar mijzelf.
  Elke dag bezoek ik de jumbo in Assendorp en bijna elke dag stond Zdravko er met de kranten , altijd vriendelijk en netjes.
  Volgens mij heb ik ongeveer twee jaar geleden ??n keer een euro gegeven en verder niets.
  Altijd gehaast en vaak chagrijnig.
  Best wel egoïstisch realiseer ik me nu.
  Laatst kwam ik hem tegen in de buurt van het ijsseldelta stadion en eigenlijk voor het eerst een praatje met hem gemaakt.
  Uiterst vriendelijke man die WERKTE om wat extra centjes te verdienen.
  Had ik de man maar vaker wat gegeven.
  Het heeft mij in ieder geval aan het denken gezet.
  Heel erg triest dat Zdravko dit is overkomen.
  En dan ook nog eens op zo’n gewelddadige wijze.
  Ik word er misselijk van.
  Ook van mezelf

 16. Iedereen noemt deze arme drommel in een keer bij zn voornaam,terwijl 95 procent hier waarschijnlijk niet eens wist hoe die heette. En Incognito,de hele dag voor een winkelcentrum staan noem ik geen werken. Dat doet er niks aan af dat het allemaal heel erg is,maar kom nou niet aan met verhaaltjes van dat je hem wat vaker had moeten geven…Er zitten nog meer van deze straatmuzikanten in Zwolle(teveel als je het mij vraagt) dus je kunt je zuurverdiende centjes alsnog kwijt

 17. @Rene: ben het met je eens. Diep, diep tragisch wat er gebeurt is, maar de hypocrisie spat er vanaf. En over twee weken lopen we weer door alsof er niets gebeurd is.
  @Suze: doorgestudeerd of niet, kennis van het menselijk brein levert hooguit een verklaring op, maar geen excuus. Dader moet uit de maatschappij verwijderd worden, het liefst definitief, maar anders in elk geval LANG (ook al kost dat te veel geld).

 18. @rene, Ik noem een hele dag bij een winkelcentrum muziek spelen wél werken. Als ik lees dat hij kinderen liet dansen dan deed hij toch echt iets goed. Persoonlijk hoor ik liever een straatmuzikant spelen, dan Frans Bauer zingen, maar dat zal voor jou dan ook wel anders liggen.

  @ed: Sommige namen lijken op elkaar. Echter de personen die daar achter zitten niet.

 19. Ook jullie kunnen psychotisch raken….een hersentumor oplopen en ‘gekke dingen’ gaan doen,

  Klopt, dat lot kan iedereen raken maar laat ze dan niet loslopen op straat.

  Liever een doorgeleerde HBO’er (WO’er in mijn geval) dan een kortzichtig persoon………….

  Een HBO opleiding is een garantie om niet kortzichtig te zijn? 😉

 20. Ik vind het verschrikkelijk dat dit gebeurd is, het raakt me diep. Ik kende die beste man niet, ik woon ook in een andere wijk. Maar zoiets heeft veel impact en had nooit moeten gebeuren…Ik loop mee met de stille tocht. Je hoeft, naar mijn mening, niet iemand te kennen/hebben gekend om respect te tonen voor hem en zijn familie.

  Bedankt voor het organiseren van dit respectvolle gebaar.

  @ Rene van der Kerk,
  Ik snap wat je allemaal zegt maar serieus…Houd je negativiteit voor je en ga ergens anders boos zijn op de wereld.

 21. @N,droom jij maar lekker verder!!! Spreek je bij het volgende incident wel weer. En geloof me,dat gaat niet lang duren. Loop ze vanavond.

 22. Bericht door N, op 6 december 2014 13:
  René geeft zijn mening die gewoon waar is. En waar je niks van kan zeggen.
  Het lijkt mij zelfs positief, geef nou maar eens wat meer aan de mensen die nog leven, en het nodig hebben Ipv. Jammeren dat je deze man wat meer aandacht had moeten geven.
  Erg triest allemaal, maar laat iedereen zijn mening wel kunnen zeggen.

 23. @Denktochnajoh (zo’n naam geeft inderdaad te denken): rene geeft inderdaad zijn mening, maar die is wel onwaar. Ik heb er ook wat van gezegd. Het positieve eraan ontgaat me. Verder eens.

 24. Feit is dat deze dader ook weer een keer vrij komt.
  Hij is 17 en heeft een aantoonbaar psychiatrisch verleden anders zat hij ook niet bij het RIBW. Vermindert toerekeningsvatbaar?
  Ik hoop dat de eis een TBS behandeling zal bevatten, want als deze jongen zonder behandeling of begeleiding zo los gelaten wordt op straat dan is de kan groter op herhaling dan wanneer hij goed behandelt wordt.
  Maar goed, een sluwe advocaat zal hem adviseren om zich niet te laten onderzoeken om zo op een kortere straf te hopen.

 25. Ik vind denk ik net als René dat er nu ook mensen zijn die hulp nodig hebben.
  Degene die nou overleden is door geweld van een waarschijnlijk gefrustreerde puber lette altijd op mijn fiets en scooter als ik die voor bij de jumbo dobbe neerzette voor meestal 50 cent.
  Heel erg allemaal maar toch geef ik René wel gelijk, omdat ik me afvraag hoeveel % van de mensen wat gaven aan die man.
  Aan de mensen die tegen de gevel hangen met een straatkrant heb ik nog nooit wat gegeven om de zelfde reden als eerder al iemand zei, vaak snel niet met het beste humeur gauw nog wat boodschappen doen.

 26. Vind het ook verschrikkelijk wat er gebeurd is, iedereen heeft wel een mooie quote over deze man, ben benieuwd of al deze mensen ook geld hebben gestort op die rekening. Zoals ik het overal lees had hij veel “vrienden” dus denk ik zelf dat dat rekeningnummer nu wel overloopt met geld…

 27. Pas op het moment dat iemand er niet meer is, dan merk je eigenlijk dat iemand wel gemist wordt. Wel verwonderlijk hoe vrolijk iemand kan blijven als je de hele middag met krantjes staat, je niet veel verdient en er toch best veel chagrijnige mensen langs lopen. Toch bleef die altijd vriendelijk! Jammer dat altijd de mooiste bloemen als eerst worden geplukt!

 28. @Mike70. Jouw citaat:

  Klopt, dat lot kan iedereen raken maar laat ze dan niet loslopen op straat.

  Een psychose kan je aanvliegen, ook als je b.v. depressief bent, moet je dan uit voorzorg ook maar alle mensen die een depressie hebben opsluiten? Eh…..verdiep je eens in de cijfers? Dat zal niet gaan hoor! Onmogelijke opgave. Ander citaat:

  Een HBO opleiding is een garantie om niet kortzichtig te zijn?

  Nee, waar heb ik dat dan gezegd? In mijn geval gaat dit op en dit zal ongetwijfeld niet bij iedereen het geval zijn, helaas.

  Nou, en nu op naar het winkelcentrum.

  We leven nou eenmaal in een wereld waarin we dit gevaar kunnen lopen mensen. Daar is geen ontkomen aan. Dit kun je accepteren of er moeilijk over doen, maar in dat laatste geval kun je beter richting Mars emigreren ben ik bang. Zo lang we, zoals iemand laatst schreef op dit blog, mensen niet zelf kunnen bedraden daarboven…..

 29. Natuurlijk is dit verschrikkelijk, maar hebben al die mensen die meegelopen hebben ooit wel wat in z’n centenbakkie gedaan toen hij nog leefde?
  Deze man lachte altijd. Heb weleens wat gegeven, maar het houd nooit op. Zelf houd ik niet zo van die bedelende mensen, ga er liever voor werken, denk ik dan. Heeft niets te maken met wat er gebeurd is, dat is vreselijk, maar om er zo’n ophef over te maken?
  Laten we beter in de gaten houden dat zoiets niet weer gebeurd en waarom dit gebeurd is? Had dan niemand wat in de gaten in de omgeving van deze jongen? Hij is toch wel erg geestelijk ziek!

 30. Kunnen ze wel aan het werk dan? Hebben ze wel een verblijfsvergunning? Anders is dat voor hun de manier om wat geld te verdienen straatkranten verkopen en muziek maken.

 31. Nounou, Gerda. “om er zo’n ophef over te maken”. Het klinkt alsof we in Zwolle wekelijks met zulke vreselijke gebeurtenissen te maken hebben. De straatmuzikanten en straatkrantverkopers zijn in het straatbeeld ingeburgerd. Het zijn géén bedelaars, maar mensen met een apart beroep. Zij werken in mijn ogen ook.
  Of mensen al dan niet hem geld gaven, doet helemaal niet terzake. Mensen zijn geschokt omdat ze hem kenden en om de brute wijze waarop hij vermoord is.

 32. Ik heb van de week ook weleens gedacht: had ik maar wat vaker een praatje gemaakt of wat extra geld gegeven. Heb vaak niets gegeven uit vrekkerigheid! Terwijl ik eigenlijk niets te klagen heb en zo’n man best wat extra kan gebruiken. Maar ja, dat is achteraf!

Reageer