Fluitverbod voor Zwolse straatmuzikant

Al twintig jaar lang is hij een vertrouwd beeld in de Zwolse Diezerstraat. Straatmuzikant Michaël Hooft (48) zit bijna dagelijks op zijn matje op de kop van de winkelstraat en blaast er op zijn blokfluit. Repertoire van The Beatles, ‘Blowing in the wind’, maar ook ‘De Heer is mijn herder’ en ‘Wat een vriend is onze Jezus’.

De gelovige flierefluiter leeft al jaren van een uitkering, geeft keurig zijn muzikale inkomsten op aan de sociale dienst, en dat bedrag wordt verrekend met zijn maandelijkse toelage. Maar tot zijn grote ontsteltenis werd hij plotsklaps op het matje geroepen: ,,Meneer Hooft, de inkomsten die u genereert uit uw muzikale activiteiten zijn door ons niet te controleren. U krijgt per direct een blokfluitverbod.” Tot verbijstering van Hooft, én de meeste Zwollenaren. Terwijl gespierde hiphop en rap uit diverse kledingwinkels dreunt, zit Michaël Hooft er verslagen bij op zijn matje voor delicatessenwinkeltje C’est Bon. ‘De lekkerste noten’ kopt een reclamebord bijna ironisch. Maar voor Hooft maakt het geen fluit meer uit. ,,Als ik nog één keer m’n instrument aanraak, stoppen ze m’n uitkering.

Nee, ik koester geen wraakgevoelens jegens de sociale dienst, ik ben alleen maar heel erg verdrietig. Waarom doen ze me dit aan? Echt, ik heb geen gebit meer, maar toen ze me dit vertelden stond ik met m’n bek vol tanden.” Meelevend kijkt hondje Adam zijn baasje aan. ,,M’n schat”, liefkoost Hooft het beestje.

Schande
Ineens komt er een winkelende dame op Michaël aflopen. Het blijkt Gerda te zijn, een bekende van de straatmuzikant. ,,Hallo Boppert” , probeert ze Paul de Leeuw te imiteren, terwijl ze Michaël liefdevol aan zijn jasje trekt. ,,Hoe gaat het met je?” Nadat Hooft schoorvoetend toegeeft dat hij zich beroerd voelt, fulmineert Gerda: ,,Het is toch een schande? Deze man staat al twee decennia op dezelfde plek te blokfluiten. Hij hoort bij Zwolle.Dit is weer typisch een geval van burgertje pesten. Een overijverige ambtenaar die niets anders te doen heeft dan een eenvoudige man van z’n laatste levensgeluk te beroven.”

Michaël kijkt Gerda dankbaar aan. ,,Gods zegen, Gods zegen”, fluistert hij als ze haar weg vervolgt. ,,Tja, ik ben dan wel een Hagenees, maar ik voel me inmiddels wel een Zwollenaar na al die jaren. In totaal zit ik al 35 jaar in het vak, maar zoiets idioots als dit heb ik nog nooit meegemaakt.”

Gemeentewoordvoerder Anton Kramer blijkt echter onverbiddelijk: ,,De inkomsten uit muziek van de heer Hooft zijn voor ons oncontroleerbaar.”

Bron: Telegraaf

Artikel delen:
Reacties 50
 1. Tja, werken naast een uitkering is natuurlijk niet de bedoeling tenzij je het opgeeft uiteraard.
  Dat dit niet te controleren valt wil ik best geloven maar mij ga je niet wijsmaken dat hij bakken met geld verdient met dat fluiten. Hij zal er vast een paar cent voor krijgen en wellicht gaat er ook wel eens een kopje koffie betaald worden uit de hoed waarbij dat bedrag mogelijk niet opgegeven wordt. Maar om daar nou direct een probleem van te maken vind ik toch wat vreemd. Laat hem voor mijn part elke dag 20 euro (lijkt me ruim geschat) ophalen en daarvan 5 euro niet doorgeven. Dan spreek je nog niet van heftig grote bedragen in de maand.
  Er zijn bijklussers die het niet opgeven en die aan één klus al meer overhouden dan de ‘flierefluiter’ misschien achterover zou kunnen drukken.
  Wellicht kunnen ze beter eerst energie steken in het opsporen van mensen die fors bijklussen en ‘vergeten’ het op te geven.


  Maak melding

 2. Deze man is niet zo onschuldig als hij overkomt.
  Jaren geleden heb ik mijn broertje eens bij hem uit huis getrokken.
  Deze meneer deed zich voor als zwerver maar had toen gewoon een woning aan de Molenweg waar hij met regelmaat met jonge knullen drugs gebruikte.
  Hij stookte deze jongeren op om op een criminele manier aan geld
  te komen zodat ze de drugs konden kopen en bij hem thuis konden gebruiken en meneer gratis mee kon gebruiken.
  Don’t read a book by his cover.


  Maak melding

 3. zeer terecht dat dit eens aangepakt wordt ,als ik zie wat er allemaal bij de supermarkten staat te spelen , moeten ze ook veel strenger controleren . het kan toch niet zo zijn dat wij deze mensen moeten sponsoren en dan ook nog een uitkering krijgen zeer terecht


  Maak melding

 4. Volgens mij moet ik mijn inkomsten ook opgeven hoor. En voor mij blijft er geen uitkering over. Laat hem eens op zoek gaan naar een baan en niet een “voor het leven vrijblijvende uitkering” Lekker makkelijk.  Maak melding

 5. Eindelijk dat er een einde komt aan dat kattegejank. Fluiten kon hij uberhaupt niet. 2 deuntjes meer kreeg hij er niet uit. En mensen moeten hem niet zielig vinden want dat is hij niet.


  Maak melding

 6. ach ach ach wat een bekrompen gezeik weer hier
  burgertje pesten pur sang
  die vent heeft een huis afgeslagen omdat ie dat niet nodig heeft vind ie
  blaast op zen fluitje, hoort helemaal in het straatbeeld
  en dan moet 1 of andere bureaucratische wanker weer op zen strepen staan.. nou nou nou applaus hoor gemeente zwolle!!

  stelletje miereneukers!!!


  Maak melding

 7. Euhm…. huis afgeslagen? Onlangs was hij op TV waarin hij aangaf dat hij wel in een woning woonde; overgebleven aan een relatie die hij daarvoor gehad heeft ofzo. Is dat misschien die woning aan de Molenweg waarover gesproken wordt?


  Maak melding

 8. Ja, is de broer van m’n schoonzus’ zwagers vriendins buurman ;D

  Maar nee, ken hem alleen van z’n blokfluit in de stad, z’n matje, z’n herdershond en soms die kleine pony…. that’s it. Ochja….en hij kan beter blokfluit spelen dan ik 😉


  Maak melding

 9. Ben blij dat hij niet voor mijn deur zat te spelen. Misschien tijd dat hij zich echt nuttig gaat maken. Misschien met andere zwervers samen rotzooi opruimen.


  Maak melding

 10. michael is niet dakloos en ook geen zwerfer.. hij heeft andere styl van leven dan wij.. hij heeft zelf geen huis maar woond bij ze broer in.. en wat donnie zegt klopt duss helemaal niet. over jeugd wat bij hem over de vloer komt…. want ik heb er nog nooit jeugd gezien..
  maarjah ff bij het onder werp blijfe.. ik vind jammer dat ze hem uit de stad hale…. hij is de persoon van zwolle…. iedereen weet over wie je hebt hebt als je hem omschrijft.. iedereen kent hem.. hij is tege iedereen aardig… maarjah de gemeende zwolle heeft weer eens iest raars in de kop enne.. dat moet dan maar gebeuren..


  Maak melding

 11. hij heeft zo’n 6 jr terug ook gewerkt bij dc zwolle (ah)
  was zeer terug getrokken en het was geen prater, maar deed wel wat hij moest doen.
  hij heeft er ongeveer 3 maanden gewerkt.  Maak melding

 12. Weg met uitkeringstrekkers, weg met het socialisme! Al vind ik de reden van stopzetting van de uitkering wel dubieus: kunnen de inkomsten van bijvoorbeeld een kapper wel worden gecontroleerd? Maar goed, aan het werk met die vent, anders geen uitkering. Eens dus.


  Maak melding

 13. Is dat niet die meneer die ooit zei dat hij geen uitkering wilde, maar leefde van z’n muziek….
  Effe google-en en je vindt een mooi PDF-je, waarin ie als een soort heilige te boek staat en self supporting is.
  Mooi niet dus…  Maak melding

 14. Daar stond me ook iets van bij en heb even gegoogled en daar vond ik het ook. Is hij ook niet eens op tv geweest? Ik ken de beste man niet persoonlijk maar ik heb wel eens vaker een verhaal gehoord waarom je zou kunnen twijfelen aan zijn discretie. Ben benieuwd of hij nu gaat stoppen met fluiten zodat hij zijn uitkering kan houden of lekker doorfluit en op zoek gaat naar een aanvullend baantje?


  Maak melding

 15. nou deze fluiter woont bij ons in de straat (kamperpoort) en is dus wel degelijk een soort van drugs huis waar het een komen en gaan is van alle soorten mensen die gebruiken onlangs is er een kontainer met vuil uitgehaald door de gemeente groetjes


  Maak melding

 16. wat een domme,domme beslissing voor deze man.Al zou hij drugs gebruiken,hij doet geen criminele dingen,stelen,berovingen etc.hij fluit,dat hoort bij een stadsbeeld zeker een hoofdstad![de dorpse mentaliteit buiten beschouwinggelaten]Criminelen vindt je nog steeds in hogere posities,laat deze man met rust en zijn deuntje fluiten waar hebben we het eigelijk over!!!


  Maak melding

 17. Op de kosten van de burger wordt anders óók het veel te riante en zwaar onverdiende wachtgeld van witteboordencrimineel en politiek onbenul Emmy W. betaald.
  Met die paar ‘knakies’ die deze fluiter onthouden worden zijn die kosten bij lange na niet gedekt.


  Maak melding

 18. Vandaag het volgende gelezen “Een op de vijf gemeenteraadsleden die een uitkering voor werkloosheid of arbeidsongeschiktheid ontvangen, geeft vergoedingen voor politiek werk niet (correct) op bij uitkeringsinstantie UWV.”.
  Dan wordt onze flierefluiter wel erg hard aangepakt. Maar ja waarschijnlijk een makkelijker prooi dan gemeenteraadsleden aan te pakken. Schande !! Laat die man toch lekker fluiten, nu zit die thuis, denk ik. Schiet daar dan wat mee op.  Maak melding

 19. Hij komt van de week vast nog op tv, want vanmiddag ong. half 1 was tie druk aant blokfluiten met een grote camera op zich gericht …..dus nog lang niet einde verhaal. 😉


  Maak melding

 20. Oncontroleerbaar wat ie verdient nou en bij vele hoge ambtenaren is het oncontroleerbaar wat ze doen en dat kost ons veel meer.
  Desnoods dient er een hoger bedrag opgegeven te worden maar deze weigering van de sociale dienst lijkt eerder contraproductief want nu word er tenminste nog een bedrag op zijn uitkering ingehouden zonder fluiten krijgt ie een volledige uitkering want zijn recht op een uitkering wordt zo te horen niet betwist.
  Dus werkende zeikerds en soc Zwolle denk ff na !


  Maak melding

 21. Hij heeft niet meer recht dan een ander op een uitkering. Dan kan je er wel mensen bij halen die meer verdienen maar die kunnen er niks aan doen dat hij geen carriere maakt en bakken met geld verdiend.


  Maak melding

 22. Hij zorgt anders beter voor zijn dieren dan menig ander die ik ken. Hij geeft ze liefde en aandacht. Dat kan ik af en toe niet zeggen van mensen met een dier die de hele week weg zijn en het beest de hele dag alleen laten.

  En omdat hij een andere levenstijl heeft dan jij hoef je hem nog niet te veroordelen. Je kunt wel zeggen dat hij aan het werk moet maar wie gaat hem eeen baan aanbieden. Hij is niet de jongste meeer heeft al tijden niet meer gewerkt en heeft wienig ervaring in iets wat je hedendaags zou kunnen doen. Wat hij wel kan is sfeer brengen in een stad met zijn blokfluit en hij houdt zich ook nog aan de regels.  Maak melding

 23. De SP in Zwolle gaat vragen stellen over het behoud van de straatfluitist Michael Hooft.

  Inleiding
  Via berichtgeving in de pers heeft de SP vernomen dat Michael Hooft niet meer in de binnenstad mag fluit spelen, omdat hij een uitkering van Sociale Zaken ontvangt. De inkomsten die Michael Hooft daarmee ontvangt zijn namelijk niet te controleren. Michael Hooft verkoopt sindsdien de straatkrant.

  De SP is van mening dat Michael Hooft in de afgelopen 20 jaar een fenomeen is geworden van Zwolle. Hij draagt door zijn persoonlijkheid en zijn fluitspel bij aan een positieve en gezellige sfeer in de binnenstad. In de persberichten is duidelijk te lezen dat de burgers van Zwolle het een groot gemis vinden dat Michael Hooft niet meer op zijn vertrouwde plekje aan het begin van de Diezerstraat staat.

  De SP stelt daarom voor Michael te behouden als straatmuzikant. Wellicht is er een mogelijkheid om Michael Hooft in dienst te nemen bij het VVV als ??fenomeen?? of straatmuzikant. Een andere mogelijkheid is dat Sociale Zaken een schatting zou kunnen maken van zijn inkomsten om die vervolgens in te houden op zijn uitkering.

  De SP wil echter geen precedenten scheppen, maar vinden deze situatie zo uniek dat het ons brengt tot de volgende vragen:
  o Is het college met ons van mening dat Michael Hooft in staat zou moeten worden gesteld fluit te spelen in de Zwolse binnenstad?
  o Is de wethouder bereid te kijken naar mogelijkheden om Michael Hooft voor de stad Zwolle te behouden?
  o Is de wethouder bereid om naar de voorstellen te kijken die de SP in deze heeft genoemd?

  Wij verzoeken u ( het college: red.) om deze vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

  Namens de SP fractie;

  Gert van Maurik en Tjitske Siderius  Maak melding

 24. even op een rijtje..
  We hebben een uitkeringtrekker die niet werkt…
  Hij kan niet fluiten, maar doet alsof…
  Hij zei ooit geen uitkering te willen, maar heeft die wel (effe google op z’n naam), hij liegt dus…
  Sommigen brengen hem in verband met drugs…
  Dit is dus een fenomeen en moet behouden blijven..Hmm….best wel apart..  Maak melding

Reageer