Computers opknappen voor Derde Wereldlanden

Een buurthuis in Libanon, een leslokaal in Guinee Bissau of een internetcafé in Burundi. ICT-studenten van Deltion zijn wekelijks bezig met het repareren en installeren van oude computers voor dit soort doeleinden in Tweede en Derde Wereldlanden. Binnenkort gaan 130 apparaten inclusief reserveonderdelen naar een kindertehuis voor gehandicapten en wezen in Malang, Indonesië.

Deltion werkt samen met de Stichting Bossers & Cnossen Fund (BNC Fund). Deze stichting heeft als doel om Tweede en Derde Wereldlanden te helpen bij het ontwikkelen van hun automatisering. De apparatuur die BNC Fund doneert is afkomstig van diverse instellingen uit Nederland. Studenten van Deltion knappen ze zo goed mogelijk op. Daarna worden de computers getransporteerd naar het geselecteerde land, meestal om daar te worden ingezet voor onderwijsdoeleinden. Iedere week werken zowel eerste- als tweedejaars studenten aan de projecten van BNC Fund. “De opdrachten die binnenkomen worden met veel enthousiasme ontvangen. De motivatie van de studenten is groot, vooral bij het zien van beelden van het land waar de computers naar toe gaan”, vertelt Arjan Andriessen, één van de begeleiders van het project.

“En ze leren er enorm veel van. Voor het project in Malang werken we bijvoorbeeld samen met blindeninstituut Visio. De computers worden voorzien van speciale toetsenborden voor de blinde kinderen die in het tehuis wonen. Dankzij de aangepaste apparatuur kunnen veel gehandicapten in Indonesië toch een toekomst opbouwen. Het is echt fantastisch om daar aan mee te mogen werken”, aldus Arjan.

Voor alle partijen is de samenwerking een win-win situatie. “Bossers & Cnossen heeft een partner gezocht voor het opknappen van computers. Zij leveren de apparatuur en regelen de verzending. Deltion zorgt dat de computers minstens drie jaar meekunnen. De studenten hebben hierdoor een leuke uitdaging. En de ontwikkelingslanden zijn erbij geholpen. Beter kan toch niet?” besluit Arjan.

Artikel delen:

Reageer