GroenLinks opent meldpunt vuurwerkoverlast

Zwolle – Woensdag heeft GroenLinks Zwolle het meldpunt vuurwerkoverlast geopend. Schade, overlast en gevaarlijke situaties door vuurwerk kunnen gemeld worden op vuurwerkoverlast.nl. Het meldpunt is een initiatief van 20 gemeentelijke en provinciale afdelingen, waaronder GroenLinks Zwolle.

Vorig jaar kwamen op het meldpunt bijna 90.000 meldingen binnen. Dat was 10 procent meer dan het jaar daarvoor. Naar aanleiding van de overlast in voorgaande jaren hebben ruim 30 gemeenten vuurwerkvrije zones ingesteld. De Tweede Kamer besloot bovendien de afsteektijd in te korten. Op Oudejaarsdag mag dit jaar pas vanaf 18.00 uur vuurwerk worden afgestoken, dat was 10.00 uur.

Op basis van de meldingen uit 2013 heeft de gemeente Zwolle besloten extra te controleren op de ‘hotspots’: Stadshagen, Ittersum en AA-landen (zie informatienota 8 december 2014). Via het meldpunt brengt GroenLinks in kaart of het inkorten van de afsteektijden inderdaad tot minder overlast leidt. Op plekken waar nog veel overlast is, zal GroenLinks Zwolle de gemeente adviseren om volgend jaar vuurwerkvrije zones in te stellen.

De website is niet bedoeld voor acute onveilige situaties, deze kunnen rechtstreeks gemeld worden bij de politie (0900-8844) of de gemeente (14 038).

GroenLinks zet zich in voor een vrolijke en feestelijke jaarwisseling, zonder overlast en slachtoffers. Het liefst ziet de partij dat vuurwerk met Oud en Nieuw niet meer door amateurs wordt afgestoken, maar er in plaats daarvan vuurwerkshows worden georganiseerd door professionals.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

117 gedachten over “GroenLinks opent meldpunt vuurwerkoverlast”

  1. Op basis van de meldingen uit 2013 heeft de gemeente Zwolle besloten extra te controleren op de ‘hotspots’: Stadshagen, Ittersum en AA-landen

    Dat verwacht je niet. Had meer aan de Indische buurt, Zeeheldenbuurt of Holtenbroek gedacht. Daar durven ze denk ik niet te komen.

  2. Dat verwacht je niet. Had meer aan de Indische buurt, Zeeheldenbuurt of Holtenbroek gedacht. Daar durven ze denk ik niet te komen.

    Zo vreemd vind ik dat niet eigenlijk. De hotspots zijn op basis van het aantal klachten. Laten de genoemde wijken nu ook net de grootste wijken van Zwolle zijn.

    Het kan natuurlijk ook dat men in de door jou genoemde ‘volkswijken’ zich gewoon minder stoort aan vuurwerk, en in de andere wijken gewoon veel klagers wonen. Op zich ook geen verkeerde gedachte 🙂

  3. Bericht door TimHals, op 24 december 2014 14:48
    Pffffff om dat ene dagje zo’n ophef, besteed je tijd alstublieft beter.

    Wás het maar een dagje! Het is dagenlang afzien voor vele mensen en dieren. En dan is die troep nog eens slecht voor het milieu ook. vuurwerk afsteken is volkomen uit de hand gelopen onzin.

  4. Zo jammer al dat gezeur over ” overlast ” . Doe gezellig mee. Hoe meer je klaagt en zeurt, hoezeer er op jouw wordt af gereageerd. ( is ook niet goed te keuren) maar het is een tip waar je ook wat mee kunt doen.

  5. Het zegt volgens mij met name iets over de mensen die klagen. Daar zit naar mijn idee een behoorlijke dosis afgunst naar hen die wel kunnen genieten van dit bijzondere fenomeen, eenmaal in het jaar. Fantastisch toch om al die miljoenen kinderen te zien genieten van dat spannende en gezamelijke moment met pappa of mamma dat ze samen wat vuurwerk, waar ze vaak al weken naar uitkijken, mogen afsteken. Bij ons in de straat een groot kinderfeest, prachtig gewoon.

  6. Aha, een klagersmeldpunt. En waar is het meldpunt voor mensen die geen last hebben van vuurwerk? Mensen die het kinderen gunnen om te genieten van de spanning van het einde van het jaar, zoals ze dat ook zelf hebben gedaan. Wat? Bestaat dat meldpunt niet?

  7. Nederland wordt wel een zeurland. Eerst tegen zwarte piet, nu tegen het vuurwerk. En volgend jaar? Tegen de kerstboom? Fijne feestdagen…

  8. Prima hoor allemaal, maar was het maar alleen op 31 december. Veel vuurwerkvoorstanders/liefhebbers hebben daar helaas lak aan. Nu al een paar maanden bezig. Dus ja, dat vuurwerkmeldpunt is er veel te laat.

  9. Ik zou zeggen, ga eens praten met de 700 grwonden van vorig jaar of met de nabestaanden van de overledene.
    En bedenk: het overgrote deel niet door eigen toedoen.
    Er wordt hier nogal luchtig gedaan over hen die laten weten last te hebben van het vuurwerk.

  10. Ja joh, laten we allen “gezellig” naar een door de gemeente georganiseerd vuurwerkje kijken….
    Dat is toch niks man!

    Allemaal bij je oliebollen en je drankje weg. Hop naar een of ander plein of veld.
    Oma meesleuren, want die kun je niet in de woonkamer laten zitten alleen…
    Veel te veel (aangeschoten) mensen op straat, in veel gevallen met kinderen.
    Wat een feest!
    Gezelligheid en vertier in de eigen straat of buurt, dat is wat kerst en oud en nieuw gezellig maakt(e)

    En hoelang gaat het duren voor dit door de gemeente geoganiseerde vertier verdwijnt ivm bezuinigingen?!
    Of omdat de opkomst zogenaamd te laag is omdat iedereen er beu van is en niet meer weet hoe het ook kan?!>:(

  11. Zelf heb ik niets met én tegen vuurwerk.
    Waar ik wel een enorme hekel aan heb, is de zwaarte van het, vooral illegale, vuurwerk.
    Heb het van nabij meegemaakt, woonde toen der tijd nog in een appartementencomplex, en mijn buurvrouw onder mij was bezig met een kerstmaal bereiden ( 6 personen ) en juist voor het opdienden vond iemand het nodig zòn ding met de kracht van een handgranaat, daar op het balkon van haar te smijten.

    Gevolg : buurvrouw aardig wat snijwonden, ook bij het oog !!, alle glas eruit tot in de pannen aan toe, en kerstfeest afgelopen !!!

    Mensen, gebruik (ook als je het illegaal hebt ) het veilig en verantwoord, voor jezelf én ook voor anderen ( letsel, schade )

    Namens mij en mijn vrouw, een fijne kerst, goed en veilig oud-en-nieuw, en alvast de beste wensen voor 2015 !!!

    Gr. Marcus en vrouw.

  12. @Johan: Het is maar net wat je zoekt en waarvoor je het neer wil zetten. Je kunt bijvoorbeeld ook zeggen dat Nederland steeds verantwoordelijker omgaat met het afsteken van vuurwerk: Bron ANP: De daling van het aantal vuurwerkslachtoffers over de afgelopen 4 jaar is zelfs 40 procent… 700 is trouwens 670, maar naar boven afronden staat wat beter he. Maar je punt is duidelijk hoor, laten we vooral zelf verantwoord vuurwerk af blijven steken en zoals ik hier boven ook al las genieten van alle gezinnen die samen op straat met vrienden en kennissen genieten van het vuurwerk.

  13. Eens met Eenassendorper, zelf verantwoord met ’t spul omgaan,
    en ervan genieten. Zoals ook geldt voor alcoholische versnaperingen.
    Genieten is de kunst. Dat lijkt een spreekwoordelijke open deur.
    Toch is ’t wel een echte kunst. In de zin van het is geen ambacht.
    Er meer dan alleen vaardigheid voor nodig, ook inzicht en wijsheid.

    Ik ben zelf wel een vuurwerk liefhebber, doe het zo verantwoord
    mooi en veilig mogelijk vanzelfsprekend.

    Toch is het wel een gevaarlijk gebeuren. Vorige oudejaarsavond
    stak ik wat cakes van de welkoop in Wapenveld af, die de eerste
    helft shots afvuurden in een minuutje, en de andere helft na
    een half uur. Had zomaar heel erg anders dan goed kunnen aflopen.

  14. Ik verzin niks en rond niks af naar boven. Beetje goedkope reactie. Uit het betreffende rapport van veiligheid.nl: jaarwisseling 2013/2014 zijn er 700 slachtoffers. Een stijging met 20%.
    Dat zijn de cijfers die ik in dat rapport lees. En dat geef ik door.

  15. In Antwerpen wordt door particulieren geen vuurwerk afgestoken ondanks het feit dat je het overal kan kopen. Mensen gaan in galakleding de straat op om samen naar een groots opgezet stadsvuurwerk te kijken. In 1999/2000 waren er meer dan 250.000 toeschouwers, erg gezellig en feestelijk. Wat ik ermee wil zeggen is dat het prima kan, de stad die een vuurwerkshow organiseert??

  16. @Johnvan Boven Dat aantal van 700 klopt. Werd ook door Opstelten genoemd. Het is echter geen stijging, maar een daling met 3% tov 2012/2013.

    Op 31 december 2013 en 1 januari 2014 zijn 700 slachtoffers van vuurwerkongevallen behandeld op de SEH-afdeling van een ziekenhuis. (..) Ten opzichte van de jaarwisseling 2012-2013 betekent dit een daling van 3 procent van het aantal SEH-behandelingen. Het aandeel ziekenhuisopnamen is met 16 procent vergelijkbaar met de vorige jaarwisseling.

    http://www.veiligheid.nl/cijfers/ongevallen-met-vuurwerk

  17. Nederland is in Europa een vuurwerkminnend land. In heel veel landen is er vuurwerk op een centrale plaats. In Duitsland is er vorig jaar voor ??124 milljoen aan vuurwerk verkocht, bij ons iets meer dan de helft (??64 miljoen), terwijl er in Duitsland ruim 5x zoveel mensen wonen.

  18. Ik kon het via jouw link op mijn tablet niet zien. Zag er rommelig uit. Zeker zijn het beangstigende cijfers. Het merendeel van de slachtoffers zijn jongeren die de gevolgen als het misgaat niet overzien. Hier in de wijk hoor ik het jaar rond harde knallen. De laatste maand erger. Je schrikt je een ongeluk wanneer je erbij in de buurt bent. Nu moet ik wel zeggen dat ik het 10 ‘a 15 jaar geleden erger vond. Toen meed ik groepjes jongens rond deze tijd omdat ze er lol in hadden vuurwerk naar je toe te gooien. Dat gedrag zie ik eigenlijk nauwelijks meer.

  19. Waar gaat het heen mensen, kom nou toch. straks mogen onze kinderen geen sinterklaasfeest meer vieren omdat het discriminerend is, geen vuurwerk meer afsteken omdat het overlast geeft, geen kerstmis met een kerstman vieren omdat het te commercieel wordt, geen pasen meer vieren omdat men de paashaas niet vindt kloppen jn het verhaal en mogen ze straks ook geen tandjes meer onder hun kussens leggen omdat dit pedagogisch niet verantwoordelijk is. Ik geef al heel wat jaren les aan kinderen in het basisonderwijs en we zouden wat meer door de ogen van deze kinderen naar deze gebeurtenissen moeten kijken en er weer van gaan kunnen genieten. Wat kijken de kinderen uit naar die paar rotjes en potjes die ze met hun vader of moeder mogen afsteken om 22:00 en heeel misschien zelfs om 00:00 een pot. Prachtig gewoon, die puurheid. Laten we blijven genieten en niet in een stel knorrige oude moraal ridders vervallen. Vr grt Arie

  20. Daar heeft niemand het over, Arie. Een paar rotjes en potjes om 22.00 uur. De overlast is de hele maand december en daarbuiten van zwaar illegaal vuurwerk.

  21. Nou, ik vind het allemaal wel meevallen. De hele maand december tot gisteren hierin assendorp weinig last gehad, ja oke nu af en toe een ‘vlinder’ hard hoor maar als dat twee keer op een dag is……. klagen klagen hupatee melden op de site.
    De wereld is van ons allemaal en niet jou of u domein.

  22. Daar gaat het wel over Niek. Een beetje opletten graag. Voor mensen zoals Arie en bijv. ikzelf die er normaal mee kunnen omgaan, word het straks weer verpest door een algeheel verbod. Het is net voetbal, met al die klote buscombi’s. Het word verpest door de rotte appels die er tussen zitten. Gewoon aanpakken in plaats van klagen via een website. Als we dat soort figuren op straat zien, die voor de ovelrast zorgen, kunnen we die er toch gewoon op aanspreken? Of kan dat niet meer tegenwoordig denk je?

  23. Ik word zo moe van dat gezeur over slachtoffers met oud en nieuw.

    Staan mensen er wel eens bij stil dat op een door-de-weekse dag er gemiddeld meer slachtoffers vallen in het nederlands verkeer.

    1 tot 2 doden gemiddeld per dag tussen de 30 en 40 ernstig gewonden en bijna 1000 licht gewonden per dag

  24. Omdat er iets erger is, is geen reden om aan iets anders geen aandacht te besteden. Of zullen wel straffen voor roof en diefstal ook opschorten tot er geen moord en verkrachting meer is.

  25. Voor de rest ben ik voor het afschaffen van vuurwerk, het plezier wat een klein deel er van heeft valt in het niet bij de schade die het toebrengt aan mens, dier, milieu en onroerend goed.

  26. De politie heeft na een tip in een woning in Enschede 700 kilo vuurwerk ontdekt. De bewoner van de woning is aangehouden.

    Onderzoek leidde naar twee huizen in Hengelo, waar nog eens 150 kilo in beslag is genomen. Ook deze bewoners zijn opgepakt.

    Goedwies kapot?>:(

  27. Als die weblog klagers nou eens op de site van groenlinks gaan zitten wordt het hier een stuk gezelliger 😀

    Gelukkig gaat het melkbusschieten gewoon door (voorlopig…).

  28. @Derk ik denk nog steeds dat het een minderheid Is en dat die minderheid een naar mijn mening veel te groot deel van hun uitkering veel geld uitgeeft aan vuurwerk.

  29. Bij ons in de straat is het ook altijd raak, de katte zitte al de hele tijd onder de bank. Daar denken ze niet aan, alleen maar kinderachtig knallen.

  30. Wat doen mensen toch allemaal zeikerig tegenwoordig. Degenen die het hardste klagen staan wel allemaal als eerste achter de ramen te kijken als de buurman mooi vuurwerk afsteekt!!!!!!!

  31. Wanneer het verbod wel in zou gaan, zouden de klagers dan iets anders te klagen hebben met oud en nieuw? Ook geen oud en nieuw feestje thuis organiseren, want de muziek staat te hard en/of mensen praten te hard (stilletjes vanaf tien aftellen bijv.).
    Hoe betrouwbaar is dat meldpunt. Als 1 persoon 100 keer een melding maakt, telt dit dan ook als 100 meldingen?
    Van mij mag er gewoon geknald worden met oud en nieuw, als men eerder dan is toegestaan gaat knallen dan moeten ze diegene aanpakken. Dat er vuurwerk slachtoffers zijn is erg, maar verbieden? Waarom sta je om 0:00 met je buren en enz. buiten, sterren kijken? Lekker knallend het jaar afsluiten zou ik zeggen.

  32. Als het hele gebeuren beperkt bleef tot een paar potjes Chinees vuur en wat rotjes tussen 10 en 02 ofzo, was er niets aan de hand. Nu is er wekenlang lawaaioverlast en ligt er nog dagenlang overal troep. Als nu iedereen even hielp met opruimen…maar helaas. Het is met vuurwerk uit de hand gelopen helaas! Jammer voor de mensen die er wel netjes mee om kunnen gaan.

  33. Waarom worden hier mensen die er anders over denken weggezet als klagers, als zeurders, als zeikerig, als per-definitie-klagers.
    Het zijn mensen met een andere mening en wellicht met slechte ervaring met vuurwerk.
    Graag iets toleranter.

  34. Er worden hier twee dingen door elkaar gehaald. Het vuurwerk dat afgestoken wordt op de daarvoor bestemde tijden en het vuurwerk dat de hele maand december door wordt afgestoken. De klachten gaan alleen over het laatste. En terecht.
    Persoonlijk wil ik ook wel af van het vuurwerk op oudejaarsavond, maar daar is anders over besloten, daar hoor je mij niet over.
    En @ikzelf, hoe kom je erbij dat ik oudejaarsnacht om 0:00 uur sterren sta te kijken?

  35. Wij hebben onlangs speciaal om het vuurwerk aan te steken een zwarte piet aangeschaft. Ideaal, twee uitstervende tradities in één! Wij lekker warm binnen achter de ramen en die arme pieterman in de kou en de kruitdamp??

  36. Een meldpunt… Eng… Modern day nsb…

    @simon: je hebt wekenlang (….) last? In welk oorlogsgebied woon jij dan? Ik woon in zuid en heb op 1 enkele knal na niets gehoord.

    Mensen die willen klagen: ga lekker in berkum wonen of op de Veluwe! Geen last van mensen die wel genieten!

    Wees toch eens wat toleranter in plaats van zo asociaal egocentrisch … Niets mag meer in Zwolle… Stelletje zeikerds

  37. Ik heb me wel eens druk gemaakt over ‘Zwarte Piet’ hier.
    Destijds begreep het argument ’traditie’ niet zo goed realiseer ik me nu. ’traditie’ overstijgt een boel aspecten waarvan je op het eerste gezicht zou denken dat ’traditie’ daarbij vergeleken irrelevant is.
    Wat voorbeelden: wetgeving, religie, ethiek, moraal, milieu.
    Andersom zou je ook kunnen redeneren: ’traditie’ houdt de wereld bij
    elkaar. Heel lokaal dan wel denk ik 😉 Voorzichtig met vuurwerk!
    Hou ’t leuk en vertel door dat ’t leuk moet blijven!

  38. Mensen die klagen ipv daden ondernemen zijn eng…

    Ga er over in gesprek met de jeugd en vertel dat je hondje bang is…

    Anoniem klagen is eng… Heel erg eng… Bah

  39. Onzin. Mensen die zich zonder goede reden niet aan de gestelde regels houden zijn eng. Als je vind dat er het hele jaar geschoten moet kunnen worden, regel dat dan. Zo werkt een samenleving.

  40. Ik zal Groen Links nog een beetje meer prikkelen tot een reaktie.

    Heeft Groen links een begrip bij het onderscheid tussen ‘legaal’,
    en ‘illegaal’. ???

  41. Oh, nouja, zolang ik ‘Loesje’ maar niet op m’n dak krijg wil ik wel meedenken. Als, laten we maar eens bedenken ‘raketgeleerden’, het illegale vuurwerk zouden afsteken. Zou ’t dan met minder slachtoffers aflopen?

  42. Als ik zo naar alle uitingen kijk (en lees) dan bekruipt mij toch het gevoel dat mensen die het allemaal onzin vinden wellicht de boosdoeners zijn. En ook zijn ze dat niet allemaal, het kost ons als premieafdragers handenvol geld om die afgeschoten handen wel of niet er weer aan te krijgen. Of zijn we dat ook per ongeluk vergeten.

  43. Nou ben je dan ook vergeten wat de mensen met drank op en ongelukken veroorzaken kost? Of sport in de vrije tijd wat de werkgever weer geld kost?

  44. @Volkert – Zuid, Democratenlaan. Het begon al begin december. Zou er ook niet zo’n punt van maken als je er niet iedere avond meerdere hoorde afgaan. Ik vind verboden altijd jammer, daarom hoop ik dat de afstekers -en hun opvoeders- de kritiek ter harte nemen, wat tijdens oud en nieuw afsteken, opruimen. En illegaal vuurwerk mag wat mij betreft – en dat zeg ik niet snel – zwaarder worden bestraft.

  45. @hanshanzestad
    Er is legaal en illegaal vuurwerk qua soorten. En er is legaal en illegaal vuurwerk afsteken qua tijden. Legaal alleen is : op de juiste tijden legale soorten vuurwerk afsteken, de rest van het afsteken is dan illegaal..
    Verder zou je afspraken kunnen maken ,dat is de vrijheid die gemeenten hebben, over plekken waar sowieso geen vuurwerk wordt afgestoken: waar de natuur er extra last van heeft, bij verzorgingshuizen, wijkboerderijen,.. Een nog verdergaande mogelijkheid is : alleen enkele professionele vuurwerkshows houden.

  46. @Michiel, dank voor de toelichting.
    Als men legaal vuurwerk afsteekt, binnen
    de legale tijden, is er geen issue.

    Als men legaal vuurwerk afsteekt, ronde deze tijd,
    maar buiten de legale tijden, is er wel iets van een issue,
    maar met een beetje handhaving binnen de perken te houden.

    Als het over illegaal vuurwerk gaat is er zowieso een probleem denk ik. Een ‘meldpunt vuurwerkoverlast’ gaat dat niet verhelpen. Bekend is dat er tonnen illegaal vuurwerk in beslag worden genomen, en dat het desondanks vrij goed beschikbaar is voor wie het spul wil. Dat is een misstand die met meer preciese en effectieve maatregelen rechtgezet zou moeten worden vind ik.

    “legaal vuurwerk binnen de gestelde tijden”, dat vinden veel mensen
    toch leuk weet ik wel zeker. En geven daar met z’n allen een behoorlijk
    bedrag aan uit ook. En dat is dan weer extra leuk voor de fietsenmaker, bouwmarkt, noem maar op.

    Kortom, een ‘meldpunt vuurwerkoverlast’ gooit criminaliteit, versus
    mooie traditie en goede handel op 1 hoop vrees ik.

  47. @hanshanzestad , ja mooi betoog, ik ben het er echter allen niet mee eens :). Wat de meeste ergernis oproept, zo blijkt uit meerjarig doornemen van de meldingen, is het voortijdig afsteken, ook van gewoon (knal)vuurwerk. Daar gerichte preventie en handhaving tegen is oa dankzij de gegevens van het meldpunt steeds meer een item aan het worden.

  48. Dan zie je dat er geklaagd wordt in je wijk (als ik kijk op die site) en bedenk ik me dat ik letterlijk 3 keer een knal heb gehoord, die – zo op het gehoor – ook nog eens afkomstig was van Carbid.

    Wat een sneu klaagvolk woont er toch ook in Nederland.

  49. Waarom niet gewoon alles bij het oude laten. Leven en laten leven, ’t duurt toch maar even (op 365 dagen). Weer zeiken over een mooie traditie, 26 dagen na Sinterklaas? Héél veel mensen hebben er plezier aan, het oogt vrolijk en is goed voor de economie. Zou het nou zo slecht zijn voor het milieu die (wat is het tegenwoordig….) paar uurtjes in het jaar? Wel doorgaan met de SIRE-veiligheidswaarschuwingen en bijvoorbeeld met het meer gedogen van carbid, maar niet zo janken asjeblieft?

  50. Ik heb ook geen moeite met het schieten op oudejaarsdag, Dick. Inderdaad een mooie traditie. Heb ik vroeger ook gedaan. Het probleem is dat de vuurwerkafschieters zelf het niet bij het oude laten en de hele maand december al schieten. Dus niét 26 dagen na Sinterklaas.
    Gisteravond nog een kop koffie over de kleren vanwege een onverwachte explosie ergens in de buurt.
    Die paar uurtjes per jaar wil ik afblijven, alhoewel ik het wel jammer vind dat ik de eerste week van januari nooit vogeltjes in de tuin heb.

  51. Zo kan het dus ook,

    Een inwoner van Kampen hangt een boete van duizend euro boven het hoofd, omdat hij in de nacht van vrijdag op zaterdag met een melkbus heeft geschoten terwijl dat nog niet mocht. Carbidschieten met melkbussen is een jaarlijkse traditie in Kampen, die enkel rond de jaarwisseling gedoogd wordt.
    Volgende week moet duidelijk worden of de boete in de vorm van een bestuurlijke dwangsom daadwerkelijk betaald moet worden. Dat hangt af van het antwoord op de vraag of de overtreding voor de tweede keer in een jaar tijd is geconstateerd of niet. Ondertussen is de melkbus van de overtreder in beslag genomen.

  52. Whahaha die overdreven reacties ook altijd.. ”kop koffie over mn kleren door een knal” Oke, wat moet ik ervan zeggen.. toeval?

    gelijk maar verbieden dat vuurwerk!!

    Mn buurman toeterde laatst ook terwijl ik in de tuin zat.. schrok me de pletlaserus*&^%$^% dat ik mn flesje bier kapot liet vallen..

    Ik zeg auto’s met claxon ook maar verbieden……. beter gezegd auto’s ook verbieden.. is slecht voor het milieu en dagelijks ongelukken…
    Allemaal maar met openbaar vervoer!!

  53. Het probleem is dat de vuurwerkafschieters zelf het niet bij het oude laten en de hele maand december al schieten.

    Maar hoe kunnen we dat oplossen? Dit is illegaal vuurwerk, dus als je het legale consumentenvuurwerk verbiedt, blijft deze overlast gewoon doorgaan.

  54. ik snap eigenlijk niet waarom dat carbid zo onschuldig is dat het meer gedoogd wordt?
    Dit zijn toch zware knallen die veruit zwaarder zijn dan welk commercieel legaal vuurwerk ook?
    Heeft het te maken met traditie dat we de gebruikers hiervan meer vertrouwen geven dan iemand de “normaal”vuurwerk afsteekt/ beetje krom lijkt mij?

  55. Bericht door bernard, op 28 december 2014 12:06
    Die paar uurtjes per jaar wil ik afblijven, alhoewel ik het wel jammer vind dat ik de eerste week van januari nooit vogeltjes in de tuin heb.

    Wij hadden afgelopen januari wel een vogel in onze tuin. 1 poot lag naast de garage, de darmen lagen op de auto. Ik vermoed dat buren van ons ook mochten ‘genieten’ van dezelfde vogel die op wonderbaarlijke wijze op meerdere plekken tegelijk kon zijn :'(

    Persoonlijk vind ik de hoeveelheid vroegtijdig afgeschoten vuurwerk behoorlijk meevallen dit jaar. Vorig jaar begon het al in de herfstvakantie (half oktober)
    Dat er vuurwerk wordt afgeschoten vind ik niet zo’n enorm probleem. Het soort vuurwerk is een ander verhaal. Standaard (legale) vuurpijlen vind ik niet zo’n punt maar die enorme klappers illegaal vuurwerk, daar word ik toch minder happy mee buiten de toegestane tijden.
    Ook hoe er omgesprongen wordt met vuurwerk vind ik een belangrijk punt. Jeugd die achterloos knalspul aansteken en van zich afsmijten zonder te kijken waar het heen gaat. Over schuttingen, gewoon over de schouder naar achteren, langs een muurtje voorbij de hoek van de muur gooien (niet kunnen zien of er iemand aan komt). Dat zijn dingen waar ik WEL problemen mee heb.

    Carbidklappen vind ik veel aangenamer om te horen dan die scherpe knallen van vuurwerk.
    Voordeel van carbidschieten is dat die bus mooi gericht kan worden en minder mobiel is (niet zo mobiel als het smijt-van-je-af-vuurwerk

  56. Schieten met carbid moet je wel een beetje voor oefenen wil je een fatsoenlijke knal laten horen. Veel moeilijker dan een nitraat achteloos van je afgooien. Het gebeurt waar ik knal altijd door volwassenen of oudere jongeren die een stuk verantwoordelijker zijn dat jochies die hun eerste illegale nitraatjes hebben gekocht en hiermee gaan klooien.
    De politie komt ook altijd wel even kijken en die vinden het zelf ook prachtig hoe wij schieten en zien dat het veilig gebeurd.

    Als men het schieten doet zoals de regels voorschrijven in Zwolle dan kan er ook bijna geen schade ontstaan aan carbidschieten omdat een bal op een grasveld niks sloopt. Ook ik heb wel eens met een deksel geschoten maar na 1 keer zie je toch de kracht en dan laat je het wel uit je hoofd om te gaan richten of ervoor te gaan staan.

    Carbid vind ik daarom een stuk minder gevaarlijk dan illegale cobra’s uit Polen.

  57. @1steJohn eerste slachtoffer? Nee met carbidschieten gebeuren net zo goed nare ongelukken. Ik ga geen linkjes geven, maar relevante filmpjes op youtube zijn snel gevonden.

  58. @ bernard, vuurwerk afsteken moet idd wel (redelijk ok; ben ook jong geweest) binnen redelijke termijn voor Oud & Nieuw gebeuren. Maar ik vind bijvoorbeeld die plannen van gemeenten om een vuurwerk(show) voor de burgers af te steken ook absoluut niet aansprekend.

  59. Ik vraag me af hoe ze willen zorgen dat ik tijdens het carbidschieten om 12 uur smiddags geen (illegaal:o ) vuurwerk af steek. Domme regeltjes die niet te handhaven zijn. Zelfde geld voor die paar keer voor oud en nieuw dat er jongentjes nitraten gooien, hoe zou hier tegen opgetreden moeten worden? Overal cameras ophangen in woonwijken en om de 50 meter een agent?

  60. Deze 2 partijen zouden vast wel voor zijn:
    -CDA: beschonken bestuurder met camera controleren …
    -VVD wil mobiel cameratoezicht makkelijker maken … – Nu.nl
    Onno Hoes, van die laatste partij, zou overigens vast tégen zijn

  61. Het bericht lezende:
    “Vorig jaar kwamen op het meldpunt bijna 90.000 meldingen binnen.
    Dat was 10 procent meer dan het jaar daarvoor. Naar aanleiding van de overlast in voorgaande jaren hebben ruim 30 gemeenten vuurwerkvrije zones ingesteld. De Tweede Kamer besloot bovendien de afsteektijd in te korten. Op Oudejaarsdag mag dit jaar pas vanaf 18.00 uur vuurwerk worden afgestoken, dat was 10.00 uur.”

    Dus als ik dat goed begrijp heeft de tweede kamer besloten de legale afsteektijd in te korten met een paar uurtjes. Da’s natuurlijk een indrukwekkend staaltje bestuur. Vooral als je nagaat dat er van handhaving niet noemenswaardig sprake is. Niet in die uurtjes, niet in de dagen eraan voorafgaand, en ook al niet als het om illegaal vuurwerk gaat.

    “Meldpunt vuurwerkoverlast” is onderdeel van het probleem, niet van de oplossing vind ik. Als de politie 90.000 keer gebeld zou worden, in plaats van dat meldpunt, zou ’t wel goed komen met deze mooie traditie lijkt me.

  62. Alles nalezende wat hier geschreven is, las ik ook:
    “net nog een pijl bij mijn buren whahhahaa ”
    Dikke grinnik 🙂 Uh, dat mag dus echt niet 😉
    Stel je voor dat iemand zich verslikt in z’n koffie :):):)

    Doe ’t mooi Zwollenaren, raak geen ledematen kwijt
    aan ’t spul. Kwestie van “koppie” erbij houden.

  63. … Als de politie 90.000 keer gebeld zou worden, in plaats van dat meldpunt, zou ’t wel goed komen met deze mooie traditie lijkt me.

    Haha, helemaal gelijk Hans. Zeker weten! 😀

  64. Blij dat je m’n idee kunt volgen Bernhard.
    ’t is toch ook te gek immers, een meldpunt,
    terwijl het over handhaving gaat.
    ‘Meldpunt’ wat roept dat op??

  65. Het probleem is niet het vuurwerk maar hoe mensen er mee omgaan , wij hebben 2 hondjes b.v. maar die zijn absoluut niet bang voor vuurwerk , 1 van de hondjes gaat er speciaal voor zitten om te kijken wat er omhoog schiet die vindt het , ja echt , geweldig ….waar ik wel moeite mee heb dat zijn die kleine kinderen die nu al in de Gaasp . ik woon zelf in het AA-park , die kinderen van 10 a 12 jaar oud die terwijl de ouders kijken mensen en dieren pesten met het gooien van vuurwerk ,,dit soort tuig verpest het ….en zoals gewoonlijk en gewend inmiddels doet de politie nietssssssssssssss , komt na een melding niet een kijken ..dus de handhaving slaat nergens op..

  66. idd, waarom nieuwe regels als die toch niet te handhaven zijn …
    Lekker weer drie dagen knallen zoals het hoort.
    De bange beestjes maar lekker binnen met wat medicatie desnoods…

Reacties zijn gesloten.