Meer dan 200 meldingen van vuurwerkoverlast

Zwolle – Sinds woensdagochtend het GroenLinks meldpunt vuurwerkoverlast.nl online is gegaan, zijn er al meer dan 200 meldingen binnengekomen uit Zwolle. Het gaat voornamelijk om zware vuurwerkbommen, die mensen soms tot diep in de nacht uit hun slaap houden. Uit heel Nederland kwamen er ruim 16.000 meldingen binnen bij het meldpunt, en dat terwijl de officiële vuurwerkverkoop vandaag pas begint.

001.jpg 

Net als vorig jaar komen er veel meldingen uit Stadshagen en de Aa-landen, maar dit jaar "scoort" Dieze ook hoog. Zo zegt een Diezenaar: "Gaat om illegaal vuurwerk, steeds uit hetzelfde deel van de buurt. Honden steeds van slag, ik word er wakker van en kan mijn werkdag niet uitgerust beginnen. Zeker 10 tot 15 knallen per dag/nacht." Uit Stadshagen komt de melding: "In de wijk Stadshagen al dagen achter elkaar zeer veel harde vuurwerkknallen, tussen 20.00-22.00. Kind van twee jaar wordt er wakker van." Een andere Zwollenaar zegt: "Ik ben niet tegen goedgekeurd vuurwerk op de toegestane tijd maar wel dat ze nu al echte vuurwerkbommen gooien!"

Het meldpunt vuurwerkoverlast is een initiatief van 25 lokale GroenLinks-fracties, waaronder GroenLinks Zwolle. Via het meldpunt brengt GroenLinks in kaart hoe groot de overlast door vuurwerk is. De meldingen worden gebundeld in een advies aan de Tweede Kamer en de deelnemende gemeenten. Het advies bevat voorstellen om de vuurwerkoverlast beter aan te kunnen pakken. In Zwolle worden de gegevens ook benut ten behoeve van een lokaal voorstel, samen met de ChristenUnie, voor wijkgesprekken die moeten leiden tot beperking van toekomstige overlast.

GroenLinks zet zich in voor een vrolijke en feestelijke jaarwisseling, zonder overlast en slachtoffers. Het liefst ziet de partij dat vuurwerk met Oud en Nieuw niet meer door amateurs wordt afgestoken, maar er in plaats daarvan vuurwerkshows worden georganiseerd door professionals.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

118 gedachten over “Meer dan 200 meldingen van vuurwerkoverlast”

  1. Dat lijkt me ook niet bijzonder slim. Daar waren meer meldingen dan in sommige delen van Zwolle. Maar toch bedankt voor het meedenken! Je bent op de goede weg! 😛

  2. Aan alle mensen die niet tegen echte Nederlandse tradities kunnen zoals zwarte piet, kerstmis en vuurwerk.Verhuis naar een land waar dit soort dingen niet voorkomen

  3. Het betreft hier allemaal illegaal vuurwerk. I.p.v. harder optreden, hogere boetes, scherpere controles en handhaven kiest men de makkelijke weg en moet de burger die wel graag goed en veilig vuurwerk wilt afsteken eronder lijden.

    Leuk zo’n meldpunt maar hoeveel meldingen zijn door dezelfde persoon gedaan? Het kan maar zo zijn dat er 1 weblogazijnzeiker de hele dag klachten lopen te verzamelen en bij elke scheet een melding doet.

    Algemeen vuurwerkverbod is lekker makkelijk een oplossing zoeken maar illegaal vuurwerk komt toch wel NL in. Het zou alleen maar voor onveiligere situaties zorgen omdat er geen controle meer is op goed legaal vuurwerk.

  4. Gewoon meer handhaven en KEIHARD straffen. Met O&N in de cel lijkt me wel een goede. Als het nog een keer gebeurt 5 jaar met O&N in de cel. Moet je zien hoe snel het afgelopen is met illegaal afstekken.

  5. @Jasper laat ze dat dan doen maar niet onze tradities afnemen!
    Een nacht in de cel voor het afsteken vind ik wel erg overdreven tenzij het gepaard gaat met vandalisme. Laat ze het maar voelen in de portemonnee dan komt het eerder aan bij mensen dan een nachtje uitslapen.

  6. Maar zo gewoon is dat niet. Het gebeurt niet. En waarschijnlijk is de reden dat er geen beginnen aan is. Je hebt heel veel agenten nodig en dan nog. Als je de knal hoort ben je al te laat, want wie heeft het gedaan. Het zijn altijd groepjes.

  7. Op gewone dagen telkens geknal na 19:00u moet je gewoon nergens accepteren. Herrie maken doe je maar overdag, prima.

    Maar nu krijg je wel sterk het idee dat er een aantal mensen zijn die gewoon met afluisterapparatuur op wacht zitten bij het raam en bij ieder geluidje van buiten een telefoontje plegen.
    Als de bewuste klagers niks beters te doen hebben moeten ze dat niet op een ander af reageren.

    Ik woon zo’n tien meter bij een drukke fietstunnel vandaan en hoor dus ook wel eens een goeie knal maar het is lang niet zo dat ik er ook maar over denk om me er aan te ergeren of een of andere klaaglijn te bellen. Alsof dat nut heeft ook…
    Politie moet in deze periode gewoon regelmatig zijn gezicht laten zien in de wijken zodat ze zelf dingen kunnen waarnemen of aangesproken kunnen worden door mensen.

    Dan krijg je al weer een heel andere situatie met persoonlijk contact.
    Nu word iedere scheet van elke persoon met een slecht humeur geregistreerd en komt er strak weer ergens een lading cijfers uitrollen zonder dat iemand nog weet, wat precies waar is gebeurd. Zo kan je toch ook niks oplossen. Het is nu meer een kaartje van waar de meeste zure mensen wonen.

  8. Misleidend kaartje trouwens… Bij de AA-landen wordt Holtenbroek erbij geteld. Als je op de echte kaart verder inzoomt, zie je dat die twee wijken elkaar nauwelijks ontlopen.

    Persoonlijk kan ik niet wakker liggen van een knalletje (soms ongelooflijk harde!). Ook de kinderen niet trouwens. Volgens mij heeft het er ook mee te maken hoe ‘gevoelig’ je hiermee om gaat. Je kan je na een klein schrikmomentje weer richten op wat je aan het doen was, of je desnoods omdraaien in bed, of je kan je er vervolgens een tijd lang druk om maken. Ik kies voor het eerste. En nee, ik investeer zelf geen stuiver in vuurwerk, dus zo’n liefhebber ben ik zelf niet eens…

    Ik maak me overigens wel zorgen om de vingertjes van deze knaljongeren. Ik wil niet weten wat er met een ledemaat gebeurt als zo’n knal wel in de hand plaatsvindt. 😮

  9. Het valt en staat ook met een stukje opvoeding. Als mijn vader er vroeger achter kwam dat ik buiten oudjaarsdag vuurwerk afstak, zwaaide er wat. Op oudjaarsdag vuurwerk afsteken is prima, maar daarbuiten gewoon strenger dan ooit handhaven.

    En wat betreft dat zware vuurwerk uit Polen is het gewoon achterlijk dat het per post verstuurd.

  10. Mensen: illegaaal vuurwerk is verboden, en wel hierom: het is gevaarlijk… steek je vuurwerk af wanneer het mag, of steek het af binnenshuis bij je zelf…dan kan je er volop van genieten… voor huisdieren, en mensen die moeten werken is het zeer hinderlijk om een maand land iedere keer een rot schrik te krijgen…vuurwerk is leuk, op zijn tijd, en plaats… kneuzen die zich niet kunnen inhouden, gewoon de laatste en eerste week van het jaar achter de tralies zetten, en alle schade laten betalen zou ik zeggen…

  11. @rio bravo en waar staat dat we niet mogen leren van de fouten uit het verleden?

    Je suggereert overigens dat we vroeger allemaal illegaal vuurwerk op illegale tijden afstaken. Nogal een aanname.

  12. En wederom hebben we hier geen verstand van zaken en gaan alleen maar uit van overlast door knallen. Alle vormen van overlast door vuurwerk worden opgenomen. Zo ook vervuiling door vuurwerk, gestressde dieren welke van veel verder vuurwerk horen, mensen die vuurwerk naar andere mensen gooien.

  13. Ik heb vanochtend mijn vuurwerk in Duitsland gehaald, bij de ALDI aldaar. Dat ga ik tijdens de jaarwisseling afsteken zoals het hoort. De mensen die het nu al doen, zijn hard bezig die traditie voor de rest te verzieken.

  14. Ik heb ook even geklaagd met me 20 email adressen en een hekel aan holtenbroek en stadshagen zijn er weer 20 klachten bij. Ik bedoel maar hoe makkelijk het is en hoe waardeloos die klaagsite;)

  15. @ Leonardo welke Aldi? Uelsen? 8) Was druk vanochtend he… 😉 Alleen maar Nederlandse platen op de parkeerplaats.

    @Wilbert in dat geval vind ik ook dikke pech…vingers weg.

    @willem- welke gevangenissen wil je ze een week opsluiten? Degene die allemaal leeg staan? En wie gaat ze oppakken als handhaven nu al niet lukt. Je gaat er zelf waarschijnlijk ook niet achteraan maar wel schijnheilig staan kijken om 12u.

  16. Toch wel schrikken, zo’n kaartje en de verhalen erbij. Eens met Leonardo : ‘De mensen die het nu al doen, zijn hard bezig die traditie voor de rest te verzieken.’ Ik denk dat ze helaas zelf niet beseffen hoe hard.
    Bedenkende dat handhaving inderdaad binnen de huidige
    mogelijkheden geen optie zal blijken om van de overlast af te komen. Maarja, men is jong, vind ’t gaaf, en steekt de ‘bommen’ af. Begrijp ik ook wel. (zou ik 40 jaar geleden ook gedaan hebben, toen was je
    al blij als je wat pakjes astronauten van je zakgeld kon scoren).

    Ik hoor zojuist ook op ’t nieuws dat het hard gaat met de overlast meldingen. Het is vrees ik al te laat om deze traditie nog te redden.

  17. De traditie van “vroeger” heeft helemaal niks meer van doen met dat wat men er tegenwoordig onder denkt te verstaan.

    Vanmiddag ook weer 2 malloten in de Kolkenbuurt die zo nodig het carbidschieten even uit moesten proberen midden in de woonwijk met mega zware knallen. Ik vind het echt niet zo grappig dat de ruiten staan te trillen in de kozijnen en mijn buitenkonijnen van de leg zijn.

    Wat heeft dit soort achterlijke gedrag nou voor zin? Denken jullie dan echt dat je hier goodwill mee kweekt?
    Mensen krijgen hierdoor steeds meer een aversie tegen het vuurwerk waardoor de goeden onder de kwaden moeten lijden.

  18. En dan komt er een algemeen verbod…nu is de pakkans al zeer klein als je te vroeg afsteekt, alsof een algemeen verbod de pakkans gaat vergroten.

    Als je dan ook nog bedenkt dat veel van het zware vuurwerk (wat zelfs in Duitsland en België als illegaal word beschouwd) het jaar rond te koop is in bijvoorbeeld Polen en Tsjechië, snap je al wel dat het niet tegen te houden is.

    Eigenlijk ben ik wel benieuwd of er in zulke landen net zulke toestanden en ‘overlast’ voorkomt zoals hier.

  19. Verkoop is vandaag begonnen maar ik vind het meevallen hoor de knalletjes zijn al zachter, wat zijn we tolerant he naar onze mede mensen.

    Ik vraag me dus echt daadwerkelijk af waarom discussies zo hard moeten, je bent voor of tegen. Hakken in de sloot meldpunt en de andere zijde een pettitie. Mensen waarom zo hard?

  20. Begrijpend lezen, ik gruwel van jou correctheid Jaspert, in dit geval bedoelde ik niet gruwelen van de zoveelste wet die onze vrijheid weer een stukje verder indamt. Los van het feit of dat terecht is of niet. Maar dat is een andere discussie…

  21. Een wet die telkens veranderd als er weer verkiezingen zijn geweest?

    @Zib die correctheid van Jaspert valt wel mee hoor het is maar net hoe de wind draait en het liefst er tegen in als een mening hem niet aanstaat, lees zij tweets eens lachwekkend, Soft ‘ware’ pfff

  22. Bericht door Zzzz, op 29 december 2014 14:19
    Het valt en staat ook met een stukje opvoeding. Als mijn vader er vroeger achter kwam dat ik buiten oudjaarsdag vuurwerk afstak, zwaaide er wat.

    Exact! Dan was het huis te klein.

  23. Wat heeft dit soort achterlijke gedrag nou voor zin? Denken jullie dan echt dat je hier goodwill mee kweekt?

    Dat is het probleem vandaag de dag, dat gaat met veel dingen zo. “ik maak zelf wel uit wat ik doe, daar heb jij toch niet mee te maken man, je bent toch zelf ook jong geweest?” Dat soort opmerkingen krijg je dan. En lopen ze een keer tegen een boete aan dan betaal pa die wel, dus dat heeft ook geen afschrikkend effect.

  24. Bericht door Mike70, op 29 december 2014 19:24
    Bericht door Zzzz, op 29 december 2014 14:19
    Het valt en staat ook met een stukje opvoeding. Als mijn vader er vroeger achter kwam dat ik buiten oudjaarsdag vuurwerk afstak, zwaaide er wat.

    Exact! Dan was het huis te klein.

    Grappig, als ik goed lees deden jullie dat vroeger dus ook gewoon…

  25. Ik woon in de Ruusbroecstraat en met grote regelmaat zijn hier knallen te horen zoals ook in het artikel staat. Die knallen gaan zo ongeveer het hele jaar door in ieder geval de afgelopen drie maanden zijn er elke avond knallen te horen. Ik vermoed dat dit vooral gebeurd in de Devotentunnel. Heel vervelend in ieder geval als ik hier lees dat iemand totaal niet uitgerust naar zijn werk kan. Maar ja, politie inschakelen voor dit soort dingen, ik heb er geen vertrouwen in.

    GroenLinks, kunnen jullie hier wat aan doen?

  26. We zijn inderdaad allemaal jong geweest, en kattenkwaad hoort erbij. Maar bijna elke avond harde knallen, lees illegaal vuurwerk, maakt het er niet leuker op. Kindertjes worden gillend wakker en vinden vuurwerk nu eng. Niet de bedoeling lijkt me. Het deel van Stadshagen waar wij wonen is het bijna elke avond raak en mogen we de kinderen weer instoppen/geruststellen na een harde knal. Voor hun vind ik het vervelend.

  27. @ZiB de enige correctheid is dat ik wil dat de wet wordt gehandhaafd. Jij niet. Ik kan mijzelf aankijken in de spiegel.

    @Derk word je niet eens mee van continue mij tegenspreken? Wordt het niet eens tijd voor een hobby?

  28. 0Bericht door S, op 29 december 2014 11:28
    Aan alle mensen die niet tegen echte Nederlandse tradities kunnen zoals zwarte piet, kerstmis en vuurwerk.Verhuis naar een land waar dit soort dingen niet voorkomen

    S = Idioot. Tradities zijn er maar met 1 reden : om afgeschaft of aangepast te worden. Dat heet vooruitgang.

  29. Buiten dat vind ik je gewoon hypocriet in postings, jij reageert express om iets uit te lokken soms reageer je en soms ga je heel stil in een hoekje zitten en moet een ander het maar voor je opknappen. Maar drink rustig een biertje met je hoor, jij hou van ‘speciaal’ bier oke komt goed of durf je de confrontatie niet aan? Wij houden van het leven, sociaal en in werk. c’est la vie

  30. De vuurwerkdiscussie toont sterke gelijkenissen met de zwartepietdiscussie. Ook daar werd het woord ’traditie’ als afdoende pro-argumentatie beschouwd om elke criticaster de mond te snoeren. Traditie is daarbij een eufemisme voor ‘onveranderlijk’. Dat bleek echter niet zo. Slechts een kleine 2% van de bevolking heeft zich tégen de beeltenis van de hulp van de goedheiligman uitgesproken. Dat is blijkbaar voldoende om dat (al dan niet aanstootgevende) uiterlijk van zwarte piet te doen veranderen.

    Wie wenst dat vuurwerk niet “ook al!” “afgepakt” wordt, dient zich te realiseren dat het vroegtijdig afsteken van illegaal vuurwerk en overlastgevende situaties juist vuurwerkverbod-aanmoedigend werkt. In tegenstelling tot vuurwerk heb je het geheel zelf in de hand…

  31. Grappig is het wel dat Kampen ‘slechts’ 61 klachten heeft genoteerd…
    En dat als hoofdstad van het carbid schieten….
    Zijn ‘ze’ in Kampen dan toleranter dan in Zwolle??

  32. Jasper loop hier altijd maar te zeiken en andere af te zeiken en beledigen maar als jasper is tegen gas krijgt dan gaat hij huilie huilie doen bij de weblog mensen . >:( vuurwerk niet verbieden maar politie moet wel is vaker door de straten rijden daar zijn ze ook voor maar het is hun te veel werk om te doen . Liever lui als moe . :'(

  33. Als overlast en en de 700 gewonden per jaar de belangrijkste redenen zijn om vuurwerk te verbieden, dan kunnen we beter alle huisdieren verbieden. Alleen met honden zijn er 150.000 bijtincidenten per jaar, waarvan in 12.000 gevallen een bezoek aan het ziekenhuis nodig is. Om nog maar niet te spreken over de overlast van blaffende honden en hondenpoep, etc…
    Wordt het trouwens niet eens tijd voor een politiekoverlast.nl meldpunt??

  34. Ik vind het in Dieze-Oost nog wel meevallen.
    Zo af en toe een enorme knal, waarvan de hond drie meter de lucht in springt. Dat is dan weer sneu want de voorgaande jaren gaf hij geen drol om vuurwerk. Dit jaar zal wat lastiger zijn denk ik.

    Klein vuurwerk vind ik geen probleem, weliswaar vlak voor oud en nieuw en bij voorkeur alleen op oudjaarsdag.
    Dan vanaf 22.00 begint het grote werk.
    Maar ik zal wel ouderwets zijn denk ik..

    Wij waren vroeger al blij met sterretjes, af en toe wat kleine rotjes..

  35. Bericht door Zwollenaarisback, op 29 december 2014 19:32
    Grappig, als ik goed lees deden jullie dat vroeger dus ook gewoon…

    Nee, ik niet. Maar ik kende mijn vader wel zo goed dat ik zeker wist dat er flink wat zwaaide wanneer ik met illegaal vuurwerk betrapt zou worden.
    Ik kan je wel eerlijk zeggen, ik wist niet eens hoe ik aan illegaal vuurwerk moest komen. Dat was iets voor de drop outs van de school die dat via via uit Belgie wisten te halen. Die verkochten dat dan ook alleen maar weer aan hun eigen vrienden.

  36. Op CBS.nl heb ik wel iets kunnen vinden over doodsoorzaken van hondenbeten en vuurwerk. De laatste jaren worden de getallen voor vuurwerkdoden ongunstiger (zie het exceldocument)

  37. @ John van Boven (bron: Diergeneeskundig centrum Beek)

    Nederland telt 1,9 miljoen honden. In Nederland zijn er per jaar 150.000 bijtincidenten. Uit onderzoek tussen 1984 en 1996 blijkt dat jaarlijks 12.000 slachtoffers van hondenbeten behandeld werden in ziekenhuizen. In 77% van de gevallen ging het om een bekende hond. In 65% van de gevallen gebeurde het incident thuis en de gemiddelde leeftijd van die slachtoffers was 5 jaar. In 86 van de 100 gevallen gebeurde dit door iets wat het kind deed.

  38. Waarom is het hier toch standaard toch zo dat als mensen aangeven ergens oprecht overlast van te ondervinden, meteen bestempeld worden als azijnzeikerds die een ander niks gunnen.
    Is het dan zo moeilijk te bedenken dat ook die ervaring oprecht is? 🙁

    Vuurwerk met oud en nieuw, prima. Traditie? Prima als je het zo wil noemen. Voor mensen die er niet van houden waarschijnlijk een noodzakelijk kwaad. Maar als het alleen tot oud en nieuw beperkt zou blijven, zou deze discussie waarschijnlijk nooit zo hoog opgelaait zijn.

    Het probleem zit ‘em in het feit dat de ellende dagen, zo niet weken van te voren al begint. En als je kinderen of dieren hebt die er heel erg bang voor bent, wordt je wel steeds bozer en wanhopiger als er zo weinig respect getoond wordt voor wat in jouw huis een steeds serieuzer probleem wordt.
    Dat is toch niet vreemd?

    Natuurlijk zijn er genoeg mensen die zich keurig aan de regels houden, maar iedereen die de afgelopen dagen buiten is geweest, weet ook dat al die angstigen al weer heel wat te verduren hebben gehad.

    Dus als het ondoenlijk is om de slechten die het verpesten aan te pakken, wat blijft er dan over?
    Ik denk oprecht dat iedereen die het zo moeilijk vind om zich te verplaatsen in de tegenstanders en niks beters weet dan alleen maar vertellen dat het zeikers zijn, net zo hard bijdragen aan het onvermijdelijke waar we nu op afstevenen.

  39. Ik heb dit allemaal eens zo lopen volgen en iedereen heeft zijn eigen ding. Maar ik vraag menu werkelijk af zou het echt minder gewonden opleveren als je op een centraal punt vuurwerk af gaat steken? Gezellig in park de wezenlanden iedereen om half 12 bij de familie weg lekker met dronken kop in de auto daar begint het mee. Dan met van de 100.000 inwoners laten we zeggen 25.000 mensen op een kluitje staan de 1 nog agressiever dan de ander want dat is het op moment.dus eindigen we vast met een gezellige knokpartij om het nieuwe jaar in te luiden. Hmmm ja dat lijkt me tof. Volgend jaar maar gelijk doen 😀

  40. @pyromaniac over de hele wereld hebben ze dit soort vuurwerken. En daar gebeuren niet de zaken waar jij het over hebt. Is het dan zo slecht gesteld met de Nederlandse bevolking dat zij wel vervallen in chaos?

  41. Wezenlanden centraal vuurwerk punt? Nee joh, kan niet.. De bewoners zitten hele jaar in overlast. Deze discussie start ergens in april 2015. Geld natuurlijk ook voor wythemerplas.

    Wie gaat het betalen?? Je kan natuurlijk niet met een flut showtje aankomen. Vind het eigenlijk wel geniaal dat een vuurwerk hater zelfs mee betaald aan zon show:D

  42. @ Ashja

    Ik denk oprecht dat iedereen die het zo moeilijk vind om zich te verplaatsen in de tegenstanders en niks beters weet dan alleen maar vertellen dat het zeikers zijn, net zo hard bijdragen aan het onvermijdelijke waar we nu op afstevenen.

    Klopt gedeeltelijk, “inlevingsvermogen” is slechts weinigen gegeven. Maar wat bedoel je met “het onvermijdelijke waar we nu op afstevenen.”?

  43. dus eindigen we vast met een gezellige knokpartij om het nieuwe jaar in te luiden.

    Met als klap op de vuurpijl thuis tot de ontdekking te komen dat er is ingebroken, aangezien iedereen bij de vuurwerkshow was of binnen zat en inbrekers nog meer vrij spel hebben als dat ze nu al hebben met de jaarwisseling 😀

  44. @bernard

    Na het lezen van dit;

    Ruim 60 procent van de bevolking wil een verbod op consumentenvuurwerk, blijkt voor het tweede jaar op een rij uit meerdere peilingen.

    was bij mij de behoefte om me aan te melden om verder kunnen lezen gelijk verdwenen. Hoe is het mogelijk dat de media consequent een peiling onder pak ‘m beet 20.000 mensen die zich speciaal aanmelden voor die ene peiling, beschouwd als representatief voor de gehele bevolking.

    Maar afijn, ik maak me vandaag niet meer druk hierom. Ik duik vanmiddag lekker het weiland in met een krat bier en een melkbus. Lekker met z’n allen de bussen op een rijtje en zodra alles af is gegaan de kinders het weiland in sturen om de ballen weer op te halen. Vrouwen en oude vandagen lekker vanuit de schuur toekijken onder de heater. En na 12 uur mooi een paar zware potten de lucht in voordat we richting kroeg gaan. Blijven mooie tradities:)

  45. WFvN/Dame. Googelen leverde inderdaad dat aantal op. Lijkt mij nog al veel. Buiten dat, impact van beten is toch van andere orde, lijkt me.
    Ik vind dat er ook wel wat af te dingen valt op de redenering.
    Net zo iets als, er mogen geen auto’s meer rijden – er gebeuren te veel ongelukken.
    Laten we het beperken tot het afwegen van voor- en nadelen van vuurwerk.

    Iets anders.
    De Stentor bepaalde me vandaag bij andere consequentie. Het effect van vuurwerk op blindegeleide honden. De eigenaar is al 14 dagen bezig met een loopschema om zo min mogelijk last te hebben van de knallen.
    Dat je zo ingrijpt in het leven van iemand anders.

  46. Ja, Zib lives on the edge of life. Ander dan dat eng correcte burgerlijke mannetje Jasper, dat zich druk maakt over vuurwerkslachtoffers, dieren, schade, mensen met longaandoeningen en naleving van de wet. Met een rotje in zijn hand weet Zib dat het kind in hem nog altijd leeft en dat zijn leven vol spanning en avontuur zal zijn.;D

  47. had eerste kerstdag vermoedelijk een cobra in de brievenbus. de schade is enorm. twee honden die voor de rest van hun leven van de ene op de andere seconde nooit meer zullen horen.

  48. @Bigge: De strekking van het artikel is in ieder geval dat er over vijf jaar waarschijnlijk wel een vuurwerkverbod is:

    (…) Maar in de politieke arena is het nog lang niet zover. De Partij voor de Dieren is voor een verbod, net als GroenLinks – samen goed voor zes zetels. En dat is het. Geen enkele grote partij wil zo ver gaan. ,,Ik begrijp wel dat mensen de overlast met oud en nieuw zat zijn, maar ik geloof niet dat een vuurwerkverbod dat oplost,” zegt bijvoorbeeld Ahmed Marcouch (PvdA). Magda Berndsen (D66): ,,Er zijn nu allerlei gemeenten met een vuurwerkvrije zone. Laten we eerst maar eens kijken hoe dat gaat.”
    En dat terwijl miljoenen mensen het inmiddels wél willen. Waarom boort niemand die electorale goudmijn aan? ,,Het is een patstelling,” zegt Frits Huffnagel, jarenlang VVD-campagnestrateeg. ,,De achterban van D66 en VVD is tegen betutteling en extra regels, dus die partijen kijken wel uit. Het CDA staat pal voor de middenstand en die zou zwaar getroffen worden. De PVV wil niet dat er na Zwarte Piet wéér een Hollandse traditie sneuvelt. En PvdA en SP weten dat vuurwerk relatief populair is onder lager opgeleiden, een groep die zij niet boos willen maken.” Kortom: elke grote partij heeft een heel goede reden om niet te draaien. Wie dat als eerste wél doet, kan zomaar een hoge electorale prijs betalen.

    Lobby
    En dan is er ook nog de krachtige lobby van de vuurwerkbranche. Dat bleek nadat het kabinet afgelopen mei een besluit had genomen waar de vuurwerkverkoop onder zou lijden: het aantal verkoopdagen moest terug van 3 naar 2, maakte minister Opstelten bekend. Zo zou de verkoop van vuurwerk, en daarmee ook de overlast, worden teruggedrongen. Maar tot verbazing van velen werd het voorstel 2 maanden later in de Tweede Kamer weggestemd, nota bene door de fracties van regeringspartijen PvdA en VVD.
    Alle betrokkenen erkennen dat aan het debat een intensieve lobby van de vuurwerkbranche voorafging. ,,We hebben er inderdaad veel energie ingestoken,” zegt Leo Groeneveld, voorzitter van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland. ,,We vonden het een slecht idee en de Tweede Kamer moest het nog goedkeuren. Dus hebben we alle relevante Kamerleden benaderd.” Ook andere brancheverenigingen bestookten de Kamerleden met brieven en verzoeken om afspraken. Dat de Kamer het plan afschoot, met argumenten die opvallend veel leken op die van de branche, vond Groeneveld een ‘uitstekende zaak’. ,,Het gezonde verstand heeft gezegevierd.”
    PvdA-Kamerlid Marcouch zegt dat hij goed naar de argumenten van de branche heeft geluisterd. ,,Maar ik heb natuurlijk wel mijn eigen afweging gemaakt. Dit leek mijn fractie gewoon niet de goede manier om overlast tegen te gaan.”
    PvdA-Kamerlid Marcouch zegt dat hij goed naar de argumenten van de branche heeft geluisterd. ,,Maar ik heb natuurlijk wel mijn eigen afweging gemaakt. Dit leek mijn fractie gewoon niet de goede manier om overlast tegen te gaan.”
    Dilemma
    Toch gaat de politiek een keer overstag, denkt Huffnagel. ,,Al was het maar omdat er stemmen mee te winnen zijn. Ik weet zeker dat diverse partijen al onderzoeken hoe het onderwerp precies ligt binnen hun achterban. En de eerste die genoeg steun ziet, zal het aandurven. Of een paar partijen gaan gezamenlijk overstag, om het electorale risico te spreiden.”
    Het is een dilemma, erkent Kamerlid Nine Kooiman (SP). ,,We worstelen met het onderwerp. Ik denk dat dat voor alle partijen geldt. Natuurlijk horen wij óók hoe mensen over vuurwerk zijn gaan denken. Van experts, van mensen op straat. Ik sluit zeker niet uit dat we er over 5 jaar anders over denken dan nu.”

  49. Ik zag vanmiddag ‘georganiseerd’ carbidschieten in een woonwijk. Dat deed me wel bedenken hoe opmerkelijk; de ene club organiseert een meldpunt overlast (waar men voornamelijk klaagt over harde knallen).
    En de andere club organiseert carbidschieten. Of zou ’t dezelfde club zijn? Na menig schot zag ik de in de feesttent verzamelde toeschouwers de telefoon grijpen ….

  50. @dick

    Ik bedoel in plaats van meteen de ’tegenstanders’ af te zeiken en er van uit te gaan dat zij iemand iets niet gunnen, ook eens bedenken dat hun gevoel ergens vandaan komt.

    Denk als groot liefhebber even na voordat je op 29 of 30 december vast wat afsteekt. Hou het bij legaal vuurwerk.
    Gooi dat loeizware illegale spul niet midden in een woonwijk.

    Bedenk dat je juist daarmee de tegenstand groter maakt.
    En dat de mensen die het wel volgens de regels doen daar de dupe van zijn.

    Nu ook zie je op Facebook overal de discussies oplaaien: ga je als ouder je kind vandaag verbieden vuurwerk af te steken voor 18:00 uur.
    Dan denk ik: echt? Wil je je kind leren maar maling te hebben aan die regels? Daar begint het. Maar daar geef je ook meteen voeding voor de discussie om een volledig verbod in te voeren.

    Ik zelf weet eigenlijk nog niet hoe ik in die discussie sta. Ik kan genieten van mooi siervuurwerk. Tegelijkertijd moet ik alles uit de kast halen om een huisdier enigszins normaal door de jaarwisseling te krijgen en kan ik woest worden als er weer iemand de een na de andere strijker vlakbij mijn huis neer gooit, weken, dagen voor de jaarwisseling.
    Dan vraag ik me ook wel eens af, wat zou ik erger vinden: een veranderde traditie, maar gezonde dieren, of steeds zwaarder vuurwerk en steeds grotere angst of dit het jaar is dat het mis gaat… 😉

  51. Zou het niet geweldig zijn als we allemaal weer een manier vinden om te genieten van een leuk feest? Het is toch bizar dat wat een feest moet zijn toch met angst tegemoet gezien wordt?
    In tegenstelling tot in het verleden overheerst nu vooral de opluchting dat het weer voorbij is.
    En ooit genoot ik zo van van deze nacht.

    Ondanks m’n angst is voor mij relatief goed afgelopen. Dierbaren zijn zonder schade de nacht doorgekomen. Met m’n diertjes komt het waarschijnlijk wel weer goed, al zal het even duren helaas.
    Voor ons was dit niet het jaar dat het mis ging.

    Maar ontspannen was het niet en ik weet ook dat het voor anderen heel wat minder goed verlopen is.
    We moeten er toch met gezond verstand en wederzijds respect en verstand weer iets moois voor iedereen van kunnen maken, zonder dat de extreme ingreep van de politiek nodig is…

    Wellicht ben ik wat naïef daarin. Maar is wel een mooie gedachte toch?

  52. Zo, dat was weer prachtig. Kleine ?? 400,- lichter maar wat een spektakel. Met dank aan de firma Wagenvoort voor hun vette collectie vuurwerk. Volgend jaar weer!! En ja, ik heb net alles aangeveegd, opgeruimd en niet voor 18.00 uur afgestoken. Of ben ik nu te correct?

  53. 400 euro? Dan mag die dank wel van Wagenvoort naar jou gaan!
    Nee zo hoort het. Alles in een compacte tijd afsteken geeft meer spektakel.

    Zit trouwens nog wel steeds uit te kijken naar mijn vogeltjes. Heb er nog steeds geen enkele gezien!

  54. Geen mensen met vuurwerk gerelateerde ongelukjes in het Isla afgelopen nacht, avond. Landelijk minder knalvuurwerk verkocht ‘slechts vijf procent’ . Kwart minder brandmeldingen. Mooi toch?

  55. Valt me tegen, Zib, dat je je nu toch als een brave Hendrik blijkt te ontpoppen. 😀
    Ik geniet om 0.00 uur zeker van het vuurwerk, waarmee we de boze geesten weer verjagen. Voor die tijd vind ik het jammer. Niet alleen omdat je je in een oorlogsgebied waant, maar vooral omdat het afbreuk doet aan de climax van 0.00 uur.

  56. Vuurwerk : prima maar houd je wel aan de regels. Ik was erg blij te horen dat het pas vanaf 18.00 uur mag.
    Reden : ik vind het erg onrustig, vooral die keiharde onverwachte knallen. Echt heel irritant.
    En mijn 2 honden en mijn zoontje zijn er hartstikke bang voor.

    Helaas zijn er altijd mensen die zich niet aan de regels houden.
    Gisteren overdag de hele dag rotjes en vuurwerk gehoord en vandaag (vanaf vanmiddag) doen ze het oudjaar nog eens dunnetjes over.
    Ik zie gewoon een vader met 3 kinderen nog even de voorraad opmaken. Onvoorstelbaar.
    Mijn honden zijn zo verschrikkelijk bang! Ik kan ze amper uitlaten, al dagenlang.

    Wat mij betreft : keihard afstraffen en ik zou graag per paar straten een politie-agent zien die er direct op af gaat zodra er wordt geknald.

    Mensen houden niet veel rekening meer met elkaar. Als je het dan zo leuk vindt om te knallen, denk dan ook eens aan de andere mensen die het niet leuk vinden. Houd je aan de tijden en geniet er dan ook van! Dat doe ik ook hoor, maar ik zie de mensen die zich niet aan de regels houden graag vertrekken in een politie-busje.

    Loop ik vanmorgen weer buiten met de honden, wat schetst mijn verbazing……erg veel vernield buiten. Ik woon in Berkum. Wat ik nu heb gezien heb ik nog niet eerder meegemaakt.
    De rova-container : printplaat eruit geknald. Ik kan mijn vuil niet meer wegbrengen.
    Verkeersborden eraf gerukt en liggen op straat. Bord struinwaard eraf en ligt ergens in het gras.
    Prullenbak van de paal afgesloopt en ligt op straat incl. inhoud.
    Een paal van het hek van de dierenweide gesloopt.

    Wat bezielt mensen om zo tekeer te gaan op oudjaarsavond?!?

    En wij mogen dit betalen! Ze verhogen gewoon de belastingen.
    Als het zo moet, dan maar een vuurwerk-verbod.
    En in iedere wijk een paar agenten graag met oudjaar.

  57. Maar vandalisme los je niet op met een vuurwerkverbod. Vernielen was al verboden.
    Maar stel: Er komt een vuurwerkverbod, en het wordt ook gehandhaafd. Wat gaat de jeugd dan doen? Ik denk terugvallen in een traditie die volgens mij niet meer bestaat: Slepen! Van mij mag dat. Ik wil wel eens zien hoe creatief de jeugd van tegenwoordig is.

  58. Chantal,

    Ik hoop dat er getuigen zijn die het hebben gezien en dat de daders gepakt worden. Hiervoor is vuurwerk niet gemaakt.. Jammer dat het zo misbruikt wordt, aan de andere kant komt er zat belasting centjes binnen door vuurwerk… Het betaald zichzelf ook weer terug.:D

  59. 120355 inwoners telt Zwolle. Iets meer dan 200 meldingen van vuurwerkoverlast. Nou dat is wat.
    Laten we een heel klein clubje augurken de boel gek maken.
    Het vervelende is dat zulke zuurpruimen het vaak ook nog voor elkaar krijgen om de boel Nasr hun hand te zetten.
    Waarom worden zulke mensen serieus genomen.
    Nu is het vuurwerk, straks weer zwarte piet, dan zijn het de festivals in de stad, zo is er altijd wel wat.
    Vaak hebben deze mensen niet beters te doen, maak je nuttig, ga iets doen voor de maatschappij.
    Beroepsklagers kosten de maatschappij meer geld dan overlast van vuurwerk.

  60. Dit vind ik wél een punt van Chantal…de daders worden natuurlijk nooit gevonden; wordt niet eens naar gezocht: rekening gemeenschap Zwolle?

    Loop ik vanmorgen weer buiten met de honden, wat schetst mijn verbazing……erg veel vernield buiten. Ik woon in Berkum. Wat ik nu heb gezien heb ik nog niet eerder meegemaakt.
    De rova-container : printplaat eruit geknald. Ik kan mijn vuil niet meer wegbrengen.
    Verkeersborden eraf gerukt en liggen op straat. Bord struinwaard eraf en ligt ergens in het gras.
    Prullenbak van de paal afgesloopt en ligt op straat incl. inhoud.
    Een paal van het hek van de dierenweide gesloopt.

    Wat bezielt mensen om zo tekeer te gaan op oudjaarsavond?!?

    En wij mogen dit betalen! Ze verhogen gewoon de belastingen.
    Als het zo moet, dan maar een vuurwerk-verbod.
    En in iedere wijk een paar agenten graag met oudjaar.

  61. Hmmm max.1000 op 120355 inwoners. Hoeveel mensen vonden het leuk en prima dan? Ja zelfs jammer dat het nu ineens zo betuttelend beperkt was door vanaf 18:00 te mogen afsteken?

  62. Vaak zo’n klein groepje notoire klagers die keer op keer klagen waardoor het allemaal groter lijkt dan het is. Neem hier, in het klein, onze Jasper als voorbeeld, die reageert ook oeverloos op dit soort zaken.

  63. Als het zo moet, dan maar een vuurwerk-verbod.

    Ook zoiets, alsof een verbod op vuurwerk deze vernielingen zou tegenhouden. Mij lijkt me meer het tegenovergestelde. Dat verbieden niet de oplossing is kun je zien in zoveel zaken; verboden door rood te rijden, het gros rijd door rood, verboden harder dan 130 te rijden, zoveel rijden te hard dat er tv programma’s aan gewijd kunnen worden. Meeste drugs zijn verboden, lopen helaas nog zat junken rond, bellen achter het stuur is verboden….voeren van je mistlampen voor zonder mist….diefstal, vernielingen, oplichting, moord, racisme, illegaal afval storten in het bos, het is allemaal verboden….

  64. Zo, 950 klachten op 120k inwoners. Dat is dus 0,8%!!!! De juiste conclusie zou dan zijn dat er maar weinig klachten zijn!! Maar daar zullen de klagers wel heel anders en minder realistisch over denken.

  65. Zo, 950 klachten op 120k inwoners. Dat is dus 0,8%!!!!

    Wilt u van de 120.000 Zwollenaren de personen beneden de 12 en boven de 65 nog afhalen a.u.b. ? Wel eerlijk blijven!

  66. De VEB hanteert als regel dat voor elke klagende belegger er zo??n 50 tot 100 zijn die niet klagen.

    De parallel zou hier ook wel eens van toepassing kunnen zijn.

  67. Hoho, de dierenbezitters moeten ook uitgesloten of gefilterd worden van de telling.
    Die hebben immers last van hun dier en zijn gedrag en niet zelf van het vuurwerk.

  68. @marianne, eigenlijk niet, volgens jou heeft dus iemand van 70 geen recht van spreken! Lijkt me juist de groep die het meest last zouden kunnen ervaren.

    @ bernard, moet je ook de dubbele klagers er weer uit halen…afgerond maken we er dan 1% van. Blijft een minimale score waaruit je eigenlijk niet de conclusie kan halen dat een eventueel verbod(waar dit natuurlijk op uit draait) gerechtvaardigd zou zijn!

  69. Klopt Bernard, maar ja Nederland en gedogen (lees: overheid zonder ruggengraat) gaan helaas hand in hand. Daarnaast is natuurlijk het illegale vuurwerk veel te makkelijk verkrijgbaar!

  70. Je hoeft geen helderziende te zijn , om te voorspellen dat over een x aantal jaren er een vuurwerkverbod komt voor particulieren.

    Dit gaat gewoon gebeuren, ondanks alle goedwillenden …

    Vuurwerk anno 2015 is niet meer wat het was: vrij onschuldig en
    bescheiden. Je waant je nu in oorlogsgebied .

    Alkmaar 2015, waar 4 panden afbrandden, is een sterk argument voor aanscherping v. het verbod , en zo gaat het verbod-gevoel steeds meer leven bij de burger en in Den Haag.

    Een groot gecontroleerd gezamenlijk vuurwerk feest is onontkoombaar de toekomst.

  71. Wat mij opvalt is dat de klagers de overlast alleen van uit hun eigen egoïstische visie kunnen bekijken.
    Vaak gebruiken zij een ander als lijdend voorwerp. Mijn kinderen zijn bang of mijn huisdieren zijn als de dood.
    Waarom geeft men niet toe dat de angst bij henzelf ligt en dit aanleren aan hun kinderen en huisdieren.

    Er zijn simpele zielen bij die willen dat de politie gehoor geeft aan iedere melding van vuurwerkoverlast, wat denken zij over de kosten hiervan en heeft men enig idee hoe goed de politie uitgerust is met mankracht.
    Wat denken zij die klagen wat er gebeurt met alle andere urgentere aangiftes. Deze moeten zeker wachten omdat hun behoeftevraag direct beantwoord moet worden.

    Wij melden maar er wordt niet eens gereageerd, denk toch een na en kijk vanuit een groter perspectief.

    Stop eens met het geklaag en gun he medemens ook wat.

  72. ik vind dat een heel “egoïstische visie” van jou stadshagenaar.
    Waarom geef je niet toe dat vuurwerk wel degelijk overlast kan veroorzaken?
    Simpele zielen als hij willen dat de politie iedere vorm van overlast maar toestaat en heeft geen idee van de schadekosten die dat oplevert…

    En zo kan ik doorgaan. Dat verhaal van jou kan precies omgedraaid worden. Mensen houden geen rekening meer met elkaar en verketteren elkaar. Dát is het probleem.

  73. Ik zie dat er nog genoeg mensen aannames (verkeerde overigens) blijven maken. Wat dat betreft verandert 2015 nog niet heel veel. Mijn hoop voor het nieuwe jaar is dat er meer wordt gehandhaafd en dat er meer mensen beginnen met het goede voorbeeld te geven. Nog teveel mensen die onwettige zaken maar gewoon willen toestaan.

  74. @bernard, jammer dat jij een eigen interpretatie geeft aan mijn schrijven.
    Ik kan je vertellen dat het hele vuurwerk mij gestolen kan worden.
    Mij gaat het erom dat deze maatschappij bepaald wordt door mensen die overal over zeuren.

    En ja vuurwerk kan bedt overlast veroorzaken, maar wat verstaat men onder overlast?

    Nee mijn visie is zeker niet egoïstisch, mijn visie is gericht op het collectief. Onze maatschappij is gericht op het individu en op consumeren.
    Wat zou het mooi worden wanneer de mensen meer naar elkaar luisteren en samenwerken.
    Helaas blijkt dit nog steeds een utopie.
    Mij motto is dan ook, wie wil vindt mogelijkheden en wie niet wil heeft altijd wel een reden.

    @bernard bedankt je lovende woorden.

  75. de regek om pas vanaf 1800 vuurwerkmaf te mogen steken heeft hele maal geen zin gehad. oudejaars dag eas de hele dag door vuurwerk te horen. Al men dat echt wil handhaven moet je op elke hoek van de straat een agent hebben staan… ik heb ze niet gezien de politie..
    Hoe wl je zoiets ooit handhaven? os we goed voor de welrgelegenheid en de statskas als men dat echt goeddoet

Reacties zijn gesloten.