Herdenking bij oorlogsmonument Eikenlaan

Zwolle – Leerlingen van de groepen 5 en 6 van basisscholen De Campherbeek en De Duyvencamp houden donderdag 8 januari 2015 van 10.00 tot 10.30 uur een herdenkingsplechtigheid bij het oorlogsmonument aan de Eikenlaan. In overleg met de beide scholen is de herdenking op donderdag, hoewel 11 januari (dit jaar op een zondag) de officiële herdenkingsdatum van het monument aan de Eikenlaan is.

herdenking_monument_eikenlaan.jpg 

Wethouder Filip van As woont namens de gemeente Zwolle de herdenking bij. Scoutinggroep Jan Lijding uit Berkum verleent jaarlijks medewerking aan de plechtigheid. Na de herdenking wordt er op school nagepraat. In de ochtend van donderdag 8 januari 2015 wordt er in de hal van basisschool De Campherbeek gesproken over de herdenking en de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. De heer Leo Schotman zal op uitnodiging van de basisscholen vertellen over de oorlog, waarbij de kinderlijke beleving centraal staat. Hij vertelt over het marcheren van soldaten, vriendjes die verdwijnen, het verzet, de verspreiding van illegale kranten, de hongersnood, de bevrijding. Of over de oorlog in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea, een onderdeel van de oorlog dat lang onderbelicht is gebleven.

Geschiedenis
Het monument aan de Eikenlaan werd op 11 januari 1995 onthuld ter nagedachtenis aan de bemanning van de neergestorte bommenwerper B-17 ‘Flying Fortress’ van de 388e Bomb Group van de Amerikaanse luchtmacht. Het vliegtuig kwam terug van een bombardement op de plaats Brunswijk in Duitsland.
Door motorstoring bleef het achter op de formatie en werd uiteindelijk door de Duitsers neergehaald. Met uiterste krachtsinspanning heeft de piloot kunnen voorkomen dat het toestel neerstortte op het centrum van Zwolle. Bij de crash kwamen 5 van de 10 bemanningsleden om het leven. Het monument bestaat uit een combinatie van marmer en natuursteen. Het initiatief voor de oprichting van dit monument komt van de inmiddels overleden heer Anton Borgman. Sinds de oprichting wordt jaarlijks op of rond11 januari stilgestaan bij de slachtoffers.
Artikel delen:

Reageer