Vragen PvdA over mogelijke PGB-fraude Pivot

Zwolle – PvdA wil maandag van het College van B&W weten hoe het ervoor staat met de vermeende PGB-fraude door Pivot in Zwolle. Maandagavond bleek tijdens een tv-uitzending van Onopgeloste zaken op SBS6 dat hier hele sterke aanwijzingen voor zijn en in één specifiek geval bevestigt Zorgkantoor Achmea dat er sprake is van fraude. Een cliënte zou behandeld zijn voor een game-verslaving die ze niet heeft en krijgt vervolgens een rekening van €40.000 voor een behandeling die nooit heeft plaatsgevonden.

De PvdA wil van het College weten wat er door Achmea en de gemeente gedaan wordt om deze situaties te stoppen en te voorkomen. Belangrijkste vraag aan het College is wat er gedaan wordt om te zorgen dat deze cliënten alsnog de noodzakelijke zorg en ondersteuning krijgen.

De vragen:

Geacht College van B&W,

Maandagavond 5 januari was er een uitzending op tv (Onopgeloste zaken, SBS6) over de organisatie Pivot uit Zwolle. In de uitzending wordt er gesproken over mogelijke fraude met pgb, vervalsen van handtekeningen van cliënten en het factureren van zorg die niet geleverd wordt. Een cliënt krijgt in deze uitzending een rekening van €40.000 voor zorg die niet verleend, zorg voor een game-verslaving die ze niet blijkt te hebben. Deze dame komt daarmee (naast alle stress en spanning die dit veroorzaakt) in enorme financiële problemen.
In het programma bevestigde het zorgkantoor Achmea dat er sprake was van fraude in deze specifieke situatie.

Deze uitzending en de situatie die daarbij in beeld wordt gebracht, brengen ons tot de volgende vragen aan het College:

1. 
Als er inderdaad sprake is van fraude en andere malversaties, wat wordt en is er dan reeds gedaan om dergelijke situaties te stoppen en te voorkomen (bv voorlopig geen trajecten inkopen bij Pivot en bestaande trajecten onmiddellijk via trekkingsrecht via Sociale Verzekeringsbank regelen, zodat alleen echt geleverde zorg vergoed wordt).

2.
Wat wordt en is er gedaan om te zorgen dat deze mensen wel de juiste en benodigde zorg en ondersteuning krijgen?

3. 
Wat doet Achmea (al dan niet in samenwerking met de gemeente Zwolle) op dit moment om te voorkomen dat onze inwoners dergelijke rekeningen van Pivot krijgen en zo in grote financiële problemen komen?

PvdA Zwolle

Birgit Michies

Youcef Ben Ali 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

16 gedachten over “Vragen PvdA over mogelijke PGB-fraude Pivot”

  1. Moet die derde vraag niet gewoon aan Achmea rechtstreeks gevraagd worden? Of vind de PvdA dat de gemeente Zwolle hier voor verantwoordelijk was ten tijde dat dit speelde?

  2. Is de PvdA ook al op het idee gekomen Pivot vragen te stellen over de zaak? In de uitzending op SBS6 zie je maar een kant van het verhaal.

  3. Gaan we er tegenwoordig meteen van uit dat was sbs6 stelt waar is?! Wellicht verstandig ook Pivot te bevragen in dit verhaal. Het zou niet de eerste keer zijn dat een zorgverlener om welke reden dan ook (onterecht) in een kwaad daglicht wordt gesteld.

  4. Ik weet dat deze meneer nog meer rechtszaken tegen zich heeft lopen, en dat in 1 van die zaken wederom sprake is van fraude. Dit bedrijf doet dergelijks structureel. De zorg die ze verlenen is die voor hun eigen portemonnaie. Lage mensen die zo misbruik maken van gelden die het het hardst nodig hebben. Smeerlappen.

  5. Pivot is toch bevraagd? Pivot weigert echter antwoorden te geven als hen vragen worden gesteld. Zelfs als er malversaties worden geconstateerd, ontkent Pivot en/of zwijgt in alle toonaarden. Deze zaak van Anne Huisman staat niet op zichzelf. Er wordt nu gewerkt aan een zwartboek over Pivot in Zwolle. De ene na de andere gedupeerde meldt zich en ook ex-medewerkers hebben zich gemeld die een boekje open willen doen. Omdat Pivot stukken achterhoudt en stukken doet verdwijnen, is het lastig om aan te tonen dat zij frauderen, handtekeningen vervalsen en het briefgeheim schenden. Maar ik ga door met deze zaak totdat de onderste steen boven is.

  6. En ik nodig degenen die denken dat het verhaal van Anne maar één kant van het verhaal is, van harte uit om eens te gaan zoeken wat er over deze “zorg”organisatie al in de pers naar voren is gebracht. Ik durf te stellen dat dit nog slechts een topje van de ijsberg is.

  7. Wethouder Vedelaar: “Er is een ambtelijk overleg met Achmea geweest: breder onderzoek naar Pivot”. Er is een basisovereenkomst met de gemeente Zwolle. Er is geen Zorg in natura contract met Pivot. Er zal op korte termijn nader overleg zijn met Achmea. Mogelijk stopzetting raamcontract met Pivot.

  8. Bestuursrechter heeft de ex-cliënt in het gelijk gesteld en het Zorgkantoor laten weten dat ze een nieuwe beslissing moeten nemen. Feitelijk met de boodschap ‘ga het geld maar vorderen bij Pivot’. Desondanks gaat het Zorgkantoor in hoger beroep tegen de cliënt! Hoe maf kun je zijn?!

  9. er gaan wel meer dingen mis dan alleen fraude en dat is is dat sommige dingen ten koste gaat van de client waar door ze juist fraude kunnen plegen of doorgaan met fraude tot dat het ze heet worden onder de voeten krijg je niet meer de juiste zorg word niet meer geholpen met het geen waar je tegen aan loopt triest ze plaatsen cliënten weg in hokjes triest

  10. Waarom lees ik niets meer over het fraude-onderzoek wat overigens wel erg eenzijdig belicht werd door de media? Het is radiostilte terwijl budgethouders worden geconfronteerd met vorderingen en afwijzingen van verantwoordingen die kant noch wal slaan.

    Ik vermoed dat het fraude-onderzoek niet vordert, lees: er zijn waarschijnlijk geen aanwijzingen/bewijzen voor fraude in andere zaken. Dit toegeven zou voor Achmea een aanzienlijke imago-schade betekenen. En dat kan natuurlijk niet als je pretendeert goed voor al je klanten te zorgen, inclusief de kwetsbaarste mensen in onze maatschappij…

    Welke rechter maakt hier een einde aan?!

  11. Klopt helemaal over het feit dat als het ze te heet onder de voeten word. Krijg je niet meer de zorg waar je wel voor betaald. Wanneer je voor jezelf opkomt en met feiten komt word je genegeerd en in een hokje geplaats’t en word er gezegd dan moet je maaar bij ons weg gaan.

  12. Hallo ‘hallo’,

    Krijg je niet de zorg die je nodig hebt? En wordt er wel voor betaald? Als ik dat goed begrijp, dan is dat wel heel erg. En je kunt een anonieme fraude-melding bij het Zorgkantoor doen. Al ben ik wel benieuwd wat daarmee gebeurt. Ik heb meerdere meldingen gedaan, maar nog geen enkele keer reactie gekregen…

  13. Kan de PvdA (en het college) zo een kant en klaar verhaaltje PGB-fraude aanleveren. Maar voel me dan eerder een verrader dan een klokkenluider…toch denk ik er nog even over. Reken er op dat het skofterig is!

  14. @dick PGB-fraude betekent dat 1 persoon misbruik maakt van het geld dat door de hele maatschappij wordt opgehoest. Dit niet melden is dus het verraden van heel veel mensen!

  15. Hallo alleen,
    Ik ben het eens met dit mooi gesproken woorden deze meneer draagt alleen maar zorg voor zijn portemonnee ook mevrouw doet daar aan mee hoop dat dit bedrij gauw zijn deuren mogen sluiten zij deugen van geen kant.

Reacties zijn gesloten.