Sassendonk en Blauw Handje 44 jaar jong

Door Redactie

|   Laatste wijziging

Zwolle – Dit jaar is het 44 jaar geleden dat Zwolle tijdens carnaval voor het eerst Sassendonk werd genoemd. Ook werd tijdens dat carnaval het eerste Blauw Handje geserveerd. Een dubbel jubileum dus, want 44 is gelijk aan 4 x 11. En 11 is weer een bijzonder getal in carnavalstijd.

In 1971 voerde prins Mans I tijdens carnaval de scepter over Zwolle. Zijn leus “Een Eileuver heeft een goede dronk, want hij woont in Sassendonk” werd zo’n succes, dat 44 jaar later Zwolle nog steeds Sassendonk heet tijdens carnaval. Ook wordt het “Blauwe Handje” nog steeds gedronken. In de raadsvergadering van maandag 23 februari 1971 voerde prins Mans het woord en behandelde hij een agenda van 11 punten. Aan het eind van deze vergadering werd voor het eerst een Blauw Handje geserveerd door de voorzitter van de Eileuvers, dhr. Jos Heintjes. Het drankje is samengesteld uit Brandewijn en bruine suiker. De voorzitter legde uit: “Een hand heeft vijf vingers en als die blauw zijn (zoals bij Zwollenaren het geval is) heeft men dus een Blauw Handje”.

Een groep enthousiaste carnavalisten heeft het plan opgevat om tijdens komend carnaval bij dit heuglijke feit stil te staan. Niet alleen in de optocht zal er aandacht aan besteed worden, er zal tijdens carnaval ook een tentoonstelling worden ingericht in het “Museum van Het Blauwe Handje”. Dit museum zal op Zondag 15 februari op het Kerkplein staan. De groep is op dit moment onderzoek aan het doen naar de herkomst van het Blauwe Handje. Is het, zoals we allemaal graag willen denken, een echte Zwolse gewoonte? Of vindt het Blauwe Handje zijn oorsprong bij “De Blauwe Hand” (bij Giethoorn”) , waar schippers het aangeboden kregen? Onderzoek heeft inmiddels ook nieuwe inzichten opgeleverd. En die zijn verrassend!

De organisatie heeft al tal van historische attributen verzameld. Topstuk is het glaasje, waaruit burgemeester Drijber in 1971 het eerste blauwe handje dronk. Voor dit museum is de organisatie op zoek naar foto’s en ander historisch materiaal. Talloze foto’s met Blauw Handje drinkende mensen moeten er gemaakt zijn. De brandewijn werd in Theemutsen, rookpalen, koffertjes en zelfs gitaren vervoerd, al dan niet met glaasjes en bruine suiker. Het zou leuk zijn om al dat materiaal bij elkaar te brengen om zo een historisch overzicht te krijgen. Wie heeft nog een mooie foto, met het Blauw Handje als onderwerp? Of gewoon een leuke carnavalsfoto, waarop het Blauw Handje prominent aanwezig is. En wellicht zijn er nog leuke verhalen en anekdotes te vertellen. Ook die zijn uiteraard welkom! De organisatie vult het museum er graag mee! Mensen die materiaal willen afstaan kunnen contact opnemen met Harald Dinkelberg (harald@dinkelberg.nl).

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

Reacties zijn gesloten.