Zwolle toetst geluid evenementen

Zwolle – Hoe maak je in Zwolle aansprekende evenementen mogelijk zonder onaanvaardbare overlast voor omwonenden en het milieu. De gemeente is samen met alle belanghebbenden al langere tijd bezig om de balans tussen die beide belangen zo goed mogelijk te organiseren. Burgemeester en wethouders willen dat de uitgangspunten voor evenementen praktisch en juridisch werkbaar zijn. Het Zwolse college heeft daarom besloten een uitspraak van de Raad van State te vragen over welke juridische uitgangspunten in Nederland gelden rondom overlast door evenementen voor omwonenden.

Op basis van zo’n uitspraak door het hoogste bestuursrechtelijke orgaan van het land verwacht de gemeente beter dan nu een balans te kunnen vinden in plezier voor festivalgangers en aanvaardbare overlast in de omgeving. De gemeente verwacht dat eenduidige uitgangspunten van de Raad van State bijdragen aan het overleg dat in Zwolle al langere tijd met betrokkenen zoals omwonenden van evenementenlocaties en organisatoren van evenementen wordt gehouden.

Uitspraak
Door een recente uitspraak van een rechter over overlast bij ‘hardcore’-festival Hardshock constateren burgemeester en wethouders in Zwolle dat het momenteel niet goed mogelijk is te bepalen hoeveel overlast door een evenement nog (wettelijk) aanvaardbaar is. Adviezen van verschillende deskundigen en betrokkenen onderschrijven dat.

Door die onduidelijkheid is het voor Zwolle op dit moment niet goed mogelijk om te bepalen hoe het bestaande beleid zo aangepast kan worden dat aansprekende evenementen in de stad nog doorgang kunnen vinden met geluidsniveaus die zowel publiek als omwonenden aanspreken. Zwolle hoopt dat het beroep bij de Raad van State daarom zo snel mogelijk eenduidige kaders geeft die een breed gedragen evenementenaanbod ondersteunen.

Overleg
De Overijsselse hoofdstad overlegt al langer met alle belanghebbenden over een goed onderbouwde balans tussen lusten en lasten van het lokale evenementenbeleid. Dat blijft de gemeente de komende tijd doen. Op basis van die gesprekken, de recente rechterlijke uitspraak en de ervaringen en verwachtingen rondom de komende festivals blijft het college de balans zoeken. Fundamentele aanpassingen in de onderbouwing van het Zwolse evenementenbeleid wil het college baseren op zowel het overleg met de belanghebbenden en de lopende evaluatie als de bevindingen van de Raad van State.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

38 gedachten over “Zwolle toetst geluid evenementen”

  1. Hoe maak je in Zwolle aansprekende evenementen mogelijk zonder onaanvaardbare overlast voor omwonenden en het milieu.

    De gemeente gaat er dus klaarblijkelijk vanuit dat een evenement slechts aansprekend is als het met (veel) herrie gepaard gaat?

  2. Laat ze nu zelf eerst eens initiatief tonen en alle feiten bij elkaar optellen en dan tot de conclusie koken dat oer direct dat verachtelijke Stadsfestival wordt drooggezet. Geen subsidie meer, weggegooid geld!

  3. De gemeente op zoek naar balans? Jammer dat zij dit niet uitstralen. Tot nu toe is het slechts eenrichtingsverkeer en drijft een eigenzinnige wethouder inwoners richting rechters en de Raad van Staten. Hoeveel geld gaat dit college van de samenleving nog laten verdampen om een wethouder zijn speeltje te gunnen. Landelijk komt er steeds meer weerstand tegen geluidsoverlast. Hoe kortzichtig wil je zijn om je afwijkende geluidsnormen te kunnen blijven handhaven. Mijn inschatting is dat dit een gevecht wordt dat op Europees niveau zal eindigen. Makkelijk als je gemeenschapsgeld kunt misbruiken om je ideeën te realiseren.

  4. Eens met Ilona!
    Misschien kan de gemeente het beetje gezond verstand, dat toch ook binnen de gelederen aanwezig moet zijn, eens mobiliseren. Dat is vast even effectief en ook goedkoper.

  5. Eh….
    Misschien is het een Idee om de Oren es Uit te laten Spuiten bij die Ambtenaren van de Gemeente…
    Als je Zelf niet meer kan Luisteren, of Horen , en Ook niet meer naar de Terechte Klachten van Omwonenden, en de rest van de Stad Als de wind per ongeluk Verkeerd staat… bij GeluidsOverlast
    Ik dacht dat er in Wythmen een Uitspraak was geweest door de Rechter
    over de Overlast?!… Of eh is dat ook al weer vergeten>?
    Is men Horende Doof, Oostindisch Doof en/of Ziende Blind? etc?
    We Horen t Graag….

  6. De gemeente Zwolle is ziende blind en horende doof voor de mening van haar eigen bewoners. Koste wat het kost zal de gemeente Zwolle ervoor zorgen dat we dit jaar weer worden getrakteerd op veel onnodige geluidsoverlast.

  7. Het probleem van de gemeente (niet alleen Zwolle) is dat de inwoners het onderling niet eens zijn en ook nog eens lijnrecht tegenover elkaar staan. Hoeveel discussies zijn er hier op WLZ niet geweest over deze festivals. Kort samengevat zijn de twee standpunten: (1) te vaak en teveel herrie en (2) festivals verlevendigen de stad. Vaak worden die standpunten gelardeerd met opmerkingen als “pillenslikkers die maar naar Amsterdam moeten gaan” of “ga in een hutje op de hei wonen”. De partijen komen niet bij elkaar. De gemeente is er voor iedereen en zal dus een oplossing moeten zoeken die een grootst mogelijke groep tevreden stelt het liefst zonder juridische procedures bij elk evenement. Een uitspraak van het hoogste rechtsorgaan, de Raad van State, helpt om helderheid te krijgen over de wettelijke begrenzing. Het mooiste zou zijn wanneer er technische oplossingen zouden zijn die tegemoet komen aan de wensen van beide groepen, maar zolang die er niet zijn blijft het een lastige afweging voor de gemeente.

  8. @Dame. Probleem is dat er geen wettelijke normen zijn. De gemeenten zijn vrij in het vaststellen daarvan in het eigen evenementenbeleid. Daarin worden kaders gesteld, waaronder belangenafweging, waar men zich aan dient te houden. Een van de belangrijkste kaders is dat overlast voor omwonenden zoveel mogelijk dient te worden voorkomen. En daar gaat het vaak mis omdat die belangenafweging bij de vergunningverlening vrijwel altijd, zonder een fatsoenlijke onderbouwing, doorslaat in het voordeel van de evenementenorganisatoren. Het is dan ook op dat aspect waar de gemeente door de RvS is teruggefloten.

  9. De gemeente gebruikt herhaaldelijk de termen, overleg, balans, luisteren etc. Vreemd dat hier bij voortduring aan wordt refereert en de verharding alleen maar toeneemt. Wat gaat er in vredesnaam mis binnen Zwolle. Wordt er selectief geluisterd of is het gebruik van mooie woorden alleen maar schijn. De laatste klankbordgroep stond onder leiding van iemand, hoe kan het ook anders, van de gemeente zelf. Een beetje voorzitter stuurt het proces en heeft zo invloed op de uitkomst. Toon eens een rechte rug en laat dit soort processen over aan een onafhankelijk persoon, dit voorkomt de schijn. Het excuus om naar de Hoge Raad te stappen vindt ik een non-excuus. Er zijn al tal van aanwijzingen en regels waar de gemeente mee uit de voeten kan. Helaas passen deze normen niet in het huidige beleid. Ook gaat de gemeente voorbij aan de gevolgen en gaat de gemeente haar verantwoordelijkheid uit de weg door deze bij de organisatie van evenementen te leggen. De uitspraak van de Hoge Raad is straks het mooie excuus om je achter te verschuilen en tja dat doet deze gemeente graag omdat het ontbreekt aan lef om gewoon NEE te zeggen.

  10. Niet de Hoge Raad, maar de Raad van State, Ilona. Ik begrijp je ergernis en teleurstelling en ook dat je vooral redeneert vanuit je eigenbelang. Dan is e een eenvoudige oplossing: “gewoon NEE zeggen”. Dat kan de gemeente niet zondermeer doen. Die heeft ook rekening te houden met de belangen van anderen. En, zoals uit de vele topics hierover duidelijk is geworden, er zijn in Zwolle ook behoorlijk wat liefhebbers van Dancemuziek die de festivals toejuichen.
    Jappie, als het wettelijk kader teveel onduidelijkheden bevat dan is uitlokken van jurisprudentie toch een goede zaak. Soms is er geen oplossing waar iedereen mee uit de voeten kan. dan zal er toch gekozen moeten worden. Ik ben nieuwsgierig wat er nu uit zal komen.

  11. Hallo Drek :
    Ik zou zeggen , lees alle stukjes en voorafgaande nog eens terug,
    en de rest , en als je De Klok hoort Luiden en Niet weet waar de Klepel hangt… Klets je uit je Nek:
    En Luister es naar je Eigen Onzin!

  12. Succes met het vinden van balans terwijl de voor- en tegenstanders recht tegen over elkaar staan en absoluut geen millimeter willen buigen.

  13. Voor het vinden van een balans heb je meerdere partijen nodig. De pokhouterige opstelling van de verantwoordelijke wethouder gaf hier geen ruimte voor. Wederom moet ik constateren dat de gemeente onjuiste informatie naar buiten brengt. In de gesprekken die hebben plaatsgevonden heeft de wethouder geen enkele blijk getoond van begrip. De wethouder sloot af met de opmerking: komend jaar zie ik geen veranderingen of aanpassingen plaatsvinden. Dit respectloos gedrag en de minachting van inwoners kenmerkt het proces. Ook moet ik constateren dat de verantwoordelijke wethouder de raad bewust verkeerd heeft voorgelicht over de te hanteren normen. Helaas zijn er in deze hele discussie geen winnaars. Een trieste ontwikkeling die veroorzaakt is door een politieke dwaling en een te groot ego. Het vervolg is voorspelbaar. De welbespraakte verantwoordelijke wethouder zal met zijn brede lach de situatie weer naar zijn hand zetten en Zwolle gaat over tot de orde van de dag.

  14. Inderdaad, erger me ieder jaar weer aan dat stadsfestival>:(
    Grote podium wordt ieder jaar aan Thorbeckegracht gemaakt, geluid moet dan o.a. een vrij smal kort straatje en knalt vervolgens tegen mijn flatje.
    Wat meer fantasie gemeente Zwolle, zou welkom zijn!
    Huur bijvoorbeeld aantal boten met (amateur) bandjes ( zonder geluidsversterker, microfoon!) in plaats van die dure ( schreeuw) artiesten. Tegen betaling hapje en drankje aan boord. Hop on Hop of mogelijkheden op diverse plaatsen in de stad, zo verdeel je ook nog de mogelijke overlast, die in ieder geval al stuk minder is dan dat Thorbeckegracht podium!

  15. Is dit overleg

    De Overijsselse hoofdstad overlegt al langer met alle belanghebbenden over een goed onderbouwde balans tussen lusten en lasten van het lokale evenementenbeleid. Dat blijft de gemeente de komende tijd doen. Op basis van die gesprekken, de recente rechterlijke uitspraak en de ervaringen en verwachtingen rondom de komende festivals blijft het college de balans zoeken. Fundamentele aanpassingen in de onderbouwing van het Zwolse evenementenbeleid wil het college baseren op zowel het overleg met de belanghebbenden en de lopende evaluatie als de bevindingen van de Raad van State.

    anders dan dit overleg uit een ander topic?

    “In het licht hiervan zijn we verrast door de uitspraken van de wethouder waardoor onder meer één van de mooiste evenementen van Zwolle, namelijk koningsnacht, volgend jaar in 2016, wordt geschrapt zonder een alternatief. Wij betreuren dit allereerst voor de 15.000 jongeren die het evenement jaarlijks bezoeken. Daarnaast is het schrappen van koningsnacht, waar we al die jaren in hebben geïnvesteerd voor ons en alle betrokken toeleveranciers een zware klap…..”Wij zijn ervan overtuigd dat het bestuur met deze uitspraken doorschiet in zijn reactie op recente ontwikkelingen. Wij zullen daarom opnieuw het overleg met het bestuur aangaan om te zoeken naar evenwichtiger oplossingen die recht doen aan de belangen van álle partijen.”

    Of 😮 is de wethouder/gemeente niet eens gesprekspartner in de laatste quote?

  16. Dick, niet gaan jammeren over de 15.000 jongeren, die volgens jou koningsnacht missen, die hebben al teveel schulden.

    t’ is jouw inkomen en slaapt lekker aantal nachtjes uit, op je riante stekkie buiten een van geluids- overlast evenementen.
    Onder het motto leveren en toeleveren, betalen, betalen, verdienen, verdienen!
    Riant inkomen binnenhalen en de kosten en lasten overlaten aan de burgers van de binnenstad van Zwolle.

    Je lijkt me een goede kandidaat voor een “top” functie bij ABN-AMRO, ING, zelfde mentaliteit:'(

  17. Paar keer per jaar een beetje extra geluid in de stad waar vele plezier aan hebben is niet zo erg! De klagers moeten zich dood schamen dat ze een ander niets gunnen! Ben zelf 69 en hoor het ook wel maar gun de jongere een pleziertje! Hoeveel klagers zijn er precies is dat al eens geteld?

  18. 15 dagen/avonden een evenement in de stad, evenementen die uiterlijk om 24.00 afgelopen zijn, 350 dagen zonder herrie. Hoe gek moet je zijn om daar zo’n drama van te maken?

  19. Als de geluidscontrole ambtenaar zijn werk gaat doen met de richt microfoon: maak een analyse laag bij de grond en tien meter van de grond af.

    Genoeg mensen in Zwolle die wat hoger wonen en uit ervaring blijkt dat er verschillen zijn in metingen op de grond en metingen boven de grond.

  20. @ josie, op 8 april 2015 23:24. Leuk gevonden! ⤽Die 15.000 jongeren, die volgens jou koningsnacht missen, die hebben al teveel schulden⤝. Verder zie ik geen raakvlakken met jouw reactie, behalve dat je me schijnbaar de competenties toedicht om een topfunctie in de maatschappij te vervullen; grote dank.
    Vind J. Hengevelde, op 9 april 2015 13:52 en Leonardo, op 9 april 2015 15:03 erg aanspreken. Al zou ik het woord ⤽gek⤝ niet gebruiken.

  21. Oei Dick, Josie plaatst jou bij ABN top, jij noemt het een maatschappelijke funktie. Sorry vrouw D erk en D erk liggen nu krom van het lachen om jou verwoording die jij juist bestrijd

    Maare Jossie moet niet zeuren, haar hem keuze geweest om daar te gaan wonen dus niet klagen maar dragen.

    D erk van uit een park met chalets in een bosrijke omgeving.

  22. Ahum, zoals je van mij gewend bent was dit een intuïtieve reactie. Skerp van je (zoals ik dan weer van jou gewend ben) om over “maatschappelijke funktie” te vallen. Dat zijn nu net de 2 woorden waar ik ff over nagedacht heb….Dacht: “Is dat wel zo?” maar de andere gedachte overheerste “meer cachet aan die functie geven…en volgens mij kan die benaming ook wel als je een bank ziet als ‘iets onmisbaars in de maatschappij”….Het doet me bovendien enorm veel plezier dat ik D erk en Vrouw D erk aan het lachen heb kunnen krijgen 🙂

  23. Zwolle toetst geluid evenementen WEBLOGZwolle toetst humor op haar (stel me WLZ als vrouwelijk voor, kan er nixxx aan doen) evenementen-gelijkende topics 😉

  24. Aansprekend onderwerp dat betalen van die bank-topperTs…in DWDD (en zie het pol.log) werd ook nog terecht gesteld….dat een door iedereen erkend goedfunctionerend persoon ook gewoon met een dikke 3 ton tevreden moet zijn. Dus niet janken dat we nooit meer goeie bestuurders kunnen krijgen omdat de vetbetaalde (vaak) jongens gaan lopen naar het buitenland. Nee hoor, zo kan het ook gewoon:

    http://www.nrc.nl/carriere/2012/11/30/klaas-knot-moet-helft-salaris-inleveren/

    On topic: Waar zouden we zijn zonder geluid?

  25. @D erk; The Dijs net in het NOS 20:00-Jourmaal…”Banken moeten werken aan het maatschappelijk vertrouwen“: voila een deel van de positie die banken in de maatschappij hebben.

    Uhhhh ontopic Er moet meer getoetst worden in Zwolle (normen voor geluidsoverlast waren toch ook nooit overschreden?), naast “geluid” denk ik vooral aan toetsen in de “gezelligheidshoek”.

  26. Wat een ontzettend geleuter!
    @ Hengevelde @ Leonardo met de term beetje “meer” herrie, doodschamen en “drama”, misschien wonen jullie niet in de binnenstad en / of hebben jullie oordoppen op, net als mijn buurvrouw.

  27. D erk, ik moet niet zeuren, want ik heb gekozen, om hier te gaan wonen? U bent blijkbaar niet in staat in te kunnen bedenken hoeveel mogelijkheden mensen hebben hun woonadres te kunnen kiezen!>:(
    Toen ik hier kwam wonen was er geen stadsfestival, paar jaar later, brug verder, maar ja gemeente vond brug voor mijn flatje later de beste ligging!
    En tja ik heb aan Gasthuisplein gewoond, en dat was inderdaad nog veel erger, kermis, festival, opbouw markt, markt, in een continue doorlopend proces, daar kon je werkelijk geen minuut bij slapen en wel de volgende dag gaan werken en niet in een slaapfunctie

  28. @ Dick, dicht iemand met een “top” functie bij een bank totaal geen maatschappelijke functie toe, zouden ze wel geacht worden te moeten
    hebben, maar zijn eerder “heren” met euro dollars op de bril of ogen,
    t’ zijn de “Grijpmans Groenink” van deze samenleving en helaas komt dat niet alleen in het bankwezen voor. Iedereen die ten koste en laste van een samenleving zich wil verrijken, zonder benadeelden te willen vergoeden, behoort ertoe.

    En dreigen te vertrekken naar het buitenland, please go, go, go, go!

Reacties zijn gesloten.