Malafide glazenwasserspraktijken in Stadshagen

Zwolle – Net als in veel Vinexwijken in de rest van Nederland, heeft Stadshagen te maken met malafide glazenwasserspraktijken. D66 maakt zich daar zorgen over en vraagt of het college iets kan doen. Martin Bleijenburg van D66 laat weten dat het bestrijden van misstanden primair bij justitie ligt, maar dat ook het College zicht moet hebben op de manifestatie van eventuele misstanden. Dan kan volgens hem de gemeente een faciliterende rol vervullen in het voorkomen van dergelijke praktijken zodat vrije marktwerking, keuzevrijheid en gevoel van veiligheid worden bevorderd.

logo_d66.jpeg 

Aanleiding voor het vragen van aandacht voor dit onderwerp zijn eigen bevindingen en zorgen die D66 te horen kreeg uit de wijk. Ook het VARA-programma Rambam dat momenteel aandacht besteedt aan malafide glazenwasserspraktijken in Vinexwijken toont de urgentie. In de uitzending van 14 januari jongstleden bleek dat in de wijk Vathorst (Amersfoort) markt-betredende glazenwassers door gevestigde bedrijven op intimiderende wijze uit de markt worden gedrukt. Uit dit nieuwsitem wordt in niet mis te verstane wijze duidelijk hoe de vrijheid van handel, keuzevrijheid en gevoel van veiligheid voor ondernemers en wijkbewoners worden aangetast, om nog niet te spreken van het risico van slechte arbeidsomstandigheden en zelfs mensenhandel.

In Zwolle en met name in Stadshagen zijn malafide praktijken in de glazenwassersbranche een veelbesproken item en komen er bij tijd en wijle misstanden in het nieuws. De eerste berichten over dit fenomeen dateren van 2006. 

De D66 fractie stelt daarom de volgende vragen:

 1. Heeft het college zicht op misstanden die plaatsvinden in Stadshagen en andere wijken in Zwolle die betrekking hebben op malafide glazenwasserspraktijken?
 2. Indien er zicht op is, wat is de aard van de misstanden en op welke wijze worden deze bestreden?
 3. Indien er geen zicht op is, is het College bereid om te onderzoeken of er van misstanden momenteel sprake is?
 4. Is het College het met ons eens dat de gemeente een faciliterende rol kan vervullen in het voorkomen van misstanden die vrije markwerking, keuzevrijheid en veiligheid kunnen bevorderen?
 5. Indien op de vorige vraag positief wordt geantwoord, op welke wijze zou het College vrije marktwerking, keuzevrijheid en gevoel van veiligheid in de glazenwassersmarkt kunnen bevorderen?

Het college heeft vier weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

D66 Zwolle 

Artikel delen:
Reacties 30
 1. Dat was inderdaad niet misselijk wat we daar zagen in Rambam. Pure maffiapraktijken. Ben erg benieuwd of en in hoeverre ook bewoners onder druk staan. Zelf een glazenwasser uitkiezen lijkt daar niet mogelijk. Dat zien we wellicht in de volgende aflevering a.s. woensdag.

 2. Worden de veelal buitenlanders en nederlanders niet gecontroleerd dat ze na zwartwerken ramenlappen ook nog genieten van een uitkering???

 3. Een paar dingen vallen op; Tuig van de richel was de ramen in verschillende woonwijken, de burgemeester van Amersfoort is een laffe meneer die dit in zijn gemeente kennelijk allemaal gedoogt, de Kamer van Koophandel doet alsof dit alles normaal is (het is een vrije markt) en de politie doet NIETS. Man, man, man wat een land. Als ik de omroep een tip mag geven, dat gajes niet meer anoniem filmen, maar gewoon die tronies pontificaal in beeld. Ze vragen erom en moeten aangepakt worden. Goed dat die mensen van Rambam dit durven, respect! Maar beschamend voor wat betreft de wetgever en diverse overheden. Echt bezopen dit.

 4. Hier in Stadshagen ook agressief benaderd. .. toen ik erbij bleef dat ik huidige glazenwasser prima vond. ..werd ik uitgescholden voor k..wijf.
  hoe professioneel

 5. Eenieder mag hier de ramen komen lappen ๐Ÿ™‚
  't gaat om bezwendeling van makkelijk te bezwendelen
  mensen natuurlijk. Ben ik tegen!
  Mensen horen ervoor te zorgen dat ze niet zo heel gemakkelijk te bezwendelen zijn, zeker niet door glazenwassers, en ook niet door scharenslijpers. En ook niet door schaatsenslijpers, als 't niet vriest.
  Kom op zeg!

 6. Ja natuurlijk, als je er van terug schrikt als je met de dood bedreigd wordt moet je het ook wel een beetje bij jezelf zoeken. Dan moet je maar zorgen dat je niet zo snel ergens van schrikt. Duidelijk verhaal ๐Ÿ˜€

 7. Door al dat niets doen nestelt en wortelt zich hier de maffia in de samenleving.
  @Hanzestad, tip: kijk naar de uitzending als je voeten je lief zijn.

 8. Goed initiatief van D66, ik zou ook eens de aangiftes opvragen die bij de politie liggen i.v.m oplichtingspraktijken van glazenwassers…..krijgt men een nog beter beeld

 9. Ze hebben het over een bedrijf uit Noord Holland. Zij zijn op meerdere plekken in Zwolle en in de regio aktief.Ik heb er persoonlijk ervaring mee.Ze wassen je ramen zonder dat je er roestemming voor hebt gegeven.En vragen wel het volle pond.Pure intimidatie naar de klant toe.

 10. Een klassieker: glazenwassers[/url], 2007. ๐Ÿ˜ฎ

  Naar aanleiding van andere incidenten: antwoord van minister Van der Hoeven (Economische Zaken), mede namens de minister van Justitie (ontvangen 19 februari 2009):

  […]Het glazenwassersnetwerk in kwestie, indien het al als een kartel was aan te merken, had ?? gelet op de omvang van de betrokken ondernemingen ?? een te gering effect op de Nederlandse economie om dergelijk optreden te kunnen rechtvaardigen.[…]

  Context (DOC).

 11. Het is goed dat er in de politiek aandacht aan besteed wordt. Waarom was dit nog niet aan de kaak gesteld en waarom heeft de politiek dan een televisieprogramma nodig om in beweging te komen? Klinkt als populistische politiek waar je totaal niets aan hebt.

 12. Het zijn gewoon mafia-praktijken, heel ernstig zelfs, onbegrijpelijk dat dit al jaren zo gaat en dat werkelijk niemand hier werk van maakt. Dit is gewoon tuig, ze verdienen geld met het initimideren en bedreigen van klanten, potentiรซle concurrenten etc etc. Dit kan dus echt niet. Maar het gebeurt wel, bezopen gewoon.

 13. Goede reden om het zelf de ramen te doen.
  Hoop dat Rambam nu de straatkrant gaat onderzoeken. Dit mooie initiatief is gekaapt door Oost-Europese maffia.

 14. Straatkrant vind ik minder ernstig, die verkopers dwingen ons niet die straantkranten te kopen en het is zeer twijfelachtig of wat jij beweer Suzanne wel klopt. Die glazenwassers komen ongevraagd je ramen lappen en vervolgens om geld vragen of beter gezegd het geld eisen. Dat is vele malen ernstiger en het is bewezen door Rambam.

 15. Ik vind het wel ernstig dat de straatkrant is gekaapt. (Uit betrouwbare bron). Niet ik of jullie worden daar de dupe van. Idd we hoeven 'm niet te kopen, maar de echte doelgroep wordt wel de dupe. Dat is veel erger.

 16. De offieciele straatkrant is de straatkrant.Niet de krant die de herberg verspreid.Maar goed ook hier in Zwolle worden ze met een busje afgezet.

 17. Ik ben zelf glazenwasser (wit) zzp. Wij glazenwassers
  Worden zwart gemaakt door de media mensen denken vaak
  Dat elke glazenwasser meedoet aan die maffia praktijken
  Wij leven in 2015 en de glazenwassers die ik ken doen alles wit en in elke wijk waar mensen zelf vrij van keuze is welke glazenwasser er komt
  Zoals het hoort! Vandaag is stadshagen in Zwolle gewassen zonder problemen.
  Deze glazenwassers die maffia praktijken uitvoeren, zijn vaak gebrekkig in Nederlands en doen alles voor weinig omdat ze het in hun zak stoppen, en het staat ook bekend dat er in bepaald bedrijf is die door heel Nederland de nieuwbouw wijken doet en deze praktijken doorvoerd. Het is allang niet meer zo erg als mensen denken de wijken die op tv komen is van de zelfde glazenwasser. Bij ons betaal je achteraf via de bank. Deze (kleine groep) moet je gewoon geen werk gunnen. Glazenwassers zat die uw ramen willen doen. Huur de wat grotere bedrijven in die particulieren doen betaal je iets meer maar al voor 4x in het jaar en minder gedoe

 18. De prijzen in de particuliere sector liggen zo laag, geen enkel bedrijf kan dat wit doen, de btw inkomsten belasting, verzekeringen, materiaal en administratie kosten van betalen. Dat is de waarheid waar rambam en glazenwassers register zich niet aan branden en waarom er geen grote bedrijven in deze sector zijn.

 19. Enzo je hebt volkomen gelijk,maar D66 vindt het belangrijker dat al die buitenlanders jullie broodwinning stelen en dat ze zoveel mogelijk roven en mishandelen in dit land.De gewone hardwerkende Nederlander is bij de partij van de gladste veilingmeester van Nederland niet in tel.

 20. @Abel, vergeet onze grote 'vriend' Samson ook niet Die kleed de zorg en oudjes uit ondanks den'kuch' sociale gedachten, nouja sociaal voor mede nederlanders was dat.

Reageer