SP Zwolle: geen huurverhoging

Zwolle – De Zwolse SP vraagt in een open brief aan de drie Zwolse woningbouwcorporaties om komend jaar geen huurverhoging door te voeren in de stad. Aanleiding is dat de afgelopen jaren meerdere forse huurverhogingen zijn doorgevoerd en dat blijkt dat lage inkomens steeds meer in de knel komen met hun woonlasten.

SP-raadslid Brammert Geerling doet in zijn open brief een klemmend beroep op de woningbouwcorporaties SWZ, Delta Wonen en Openbaar Belang om dit jaar geen huurverhoging door te voeren. In 2013 stegen de huren tussen de 4 en de 6.5% bij de verschillende corporaties, terwijl de inflatie in dat jaar beperkt bleef tot 2.5%, Ook in 2014 was de huurverhoging eveneens tussen de 4% en de 6.5% terwijl de inflatie dit jaar slechts 2.5% bedroeg. Dat betekent een grote reële huurverhoging voor de Zwolse huurders, waarvan een deel al grote moeite heeft om rond te komen.

Geerling: "Voor veel Zwollenaren is het leven de afgelopen jaren een stuk onzekerder geworden: ze zijn hun baan kwijtgeraakt of dreigen die te verliezen, zij zitten in onzekere tijdelijke contacten en flexconstructies, of hebben als zzp’er of kleine ondernemer te maken met onzekere inkomsten. Tegelijkertijd daalt de koopkracht en nemen lasten hand over hand toe. In die tijd moeten woningbouwcorporaties als maatschappelijke organisaties hun verantwoordelijkheid nemen. Na jaren van exorbitante huurverhogingen moet er nu een pas op de plaats gemaakt worden. Daarvoor doe ik een dringend beroep op de corporaties."

De open brief: 

Geachte Corporatiebestuurders,

Het zijn zware tijden voor huurders. De economische crisis heeft ingrijpende gevolgen gehad voor het inkomen van veel mensen in onze stad. Werkeloosheid en de angst hiervoor raakt velen. Doorgeslagen "flexibilisering" heeft een grote groep gecreëerd met tijdelijke contracten, die na hun inspanningen niet worden beloond met een vaste aanstelling, maar met een enkeltje UWV. Daarnaast hebben de meeste mensen al jaren te maken met een inkomensachteruitgang door een combinatie van,inflatie, lastenverzwaringen en het uitblijven van loonstijgingen

Terwijl de inkomens van veel Zwollenaren onder druk staan zijn de huren de afgelopen jaren exorbitant gestegen. Van 2010 tot 2012 zat de jaarlijkse huurverhoging nog op of net onder de inflatie. In 2013 bedroeg de verhoging 4 procent voor inkomens tot 33.613, 4,5 procent voor de groep 33.613- 42.999 (4 procent bij DeltaWonen) en 6.5 procent voor alles daarboven. Dit bij een inflatie van gemiddeld 2,5 procent.

In 2014 werden huishoudens met een inkomen tot 34.085 geconfronteerd met een verhoging van 4 procent (3.5 procent bij SWZ). Voor Inkomens van 34.085 tot 43.060 was de verhoging 4.5 procent (4 procent bij SWZ en DeltaWonen) en alles daarboven 6.5 procent. Ook ditmaal gebaseerd op een inflatie van slechts 2.5 procent.

DeltaWonen rekende 2013 en 2014 een iets lagere verhoging voor huishoudens tot 43.000 met een energielabel E, F of G. Een positief gebaar,maar nog steeds een forse lastenstijging voor mensen die het al zwaar hebben.

Door deze ontwikkeling worden veel woningen snel naar de bovengrens voor een sociale huurwoning gedreven en worden zo onbereikbaar voor lagere inkomens. Huishoudens met een iets hoger of een middeninkomen worden zo keihard gestraft. Simpel voor het feit dat zij in een woning wonen die zij kunnen betalen. "Scheef" wonen is geen probleem, maar een excuus voor politici die weigeren voor voldoende betaalbare woningen te zorgen.

Aanleiding voor deze absurde verhogingen vormt de in 2012 ingevoerde verhuurdersheffing.

Het kabinet van PvdA en VVD, aangevuld met gedoogpartijen D66, SGP en ChristenUnie, koos hiermee de rekening van de crisis bij huurders neer te leggen.

Nu begrijpen wij dat het kabinetsbeleid een zware last vormt voor de Zwolse woningbouwcorporaties. Het kost u (en dus uw huurders) gezamenlijk miljoenen euro’s per jaar. U moet uw huidige voorraad onderhouden en tegelijkertijd veel bouwen om het grote tekort aan betaalbare huurwoningen terug te dringen. De gemeente, de SP en alle huurders en woningzoekenden van Zwolle vragen dit ook van u.

Het kan echter niet zo zijn dat Zwolse huurders hier de dupe van worden. Allereerst vragen wij aandacht voor de lagere inkomens die geen alternatief hebben voor een corporatie woning. Iedere lastenstijging, hoe gering ook, komt bij deze groep hard aan. Maar ook de huishoudens boven 34.085 zitten in de knel. Het aanbod van betaalbare particuliere huur is zeer beperkt en kopen is door strengere regels en de flexibilisering van de arbeidsmarkt voor velen onbereikbaar.

Daarom doen wij een dringend beroep op u. De basis voor de huurverhoging 2015 vormt de historisch lage inflatie van 1 procent. Neem het belang van uw huurders en alle woningzoekenden ter harte en verhoog de huren in 2015 niet.

Namens de Socialistische Partij,

Brammert Geerling, raadslid

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

11 gedachten over “SP Zwolle: geen huurverhoging”

  1. @compensatie,

    De interne bedrijfskosten per woning zijn bij SWZ inmiddels fors gedaald. Enkele jaren geleden waren de bedrijfskosten 1.280 euro per woning, op 1 januari 2014 was dit 1.015 euro per woning. Het aantal volledige arbeidsplaatsen bij SWZ is gedaald van 107 naar 85. Door het bezuinigen op de interne kosten kon een gedeelte van de verhuurderheffing worden voldaan en kwam meer geld beschikbaar voor de huurders en opgaven in Zwolle.

    Kijk hier jaarverslag:

    http://www.swz.nl/nieuws/swz-presenteert-jaarverslag-2013

    Ook in de vooruitzichten komt er ieder jaar meer geld binnen, dus hoezo stijgende lasten ?

  2. Goed idee van de SP, gaat vast wel door. Wie is het hier nu niet mee eens?
    Gemeentelijke belastingen kunnen ook wel gelijk blijven, gaat de gemeente ook direct mee akkoord. Goede voorstellen heeft die SP altijd, briljant.
    Prijzen in de supermarkt zijn ook veel te hoog.

  3. Joh, die sociale-woningbouwcorporaties, dat werken zulke eerlijke, oprechte, gulle mensen. Die zien meteen het maatschappelijk nut, het brede draagvlak en de beste intenties van dit bril-jan-te plan van de SP. Haalbaarheid is geen issue, want er is geld voor iedereen in het land van de sociale-woningbouwcorporaties.

    *kuch*

  4. De woningbouwcorporaties worden door de brief van de SP naar mijn mening in een verkeerd daglicht gezet. Zolang ze niet duidelijk maakt wat de consequenties zijn voor de corporaties en hoe de corporaties dat moeten opvangen, ervaar ik het als goedkope rethoriek.

    Er wordt voorbij gegaan aan de sociaal maatschappelijke betrokkenheid van de corporaties bij Zwolle (denk aan hun inzet voor de Herberg). Ik heb gezien hoe deze betrokkenheid de laatste jaren sterk is toegenomen.

    Daar komt nog wat bij.
    Aan de ene kant een pleidooi voeren voor 0% huurverhoging en aan de andere kant van de corporaties te vragen meer te doen aan renovatie.
    De SP gaat hier nogal gemakkelijk mee om.
    Als burgers niet de dupe mogen worden, wie dan wel?
    Den Haag roomt het nogal af en het geld moet toch ergens vandaan komen.

  5. John, als huurder zie ik dat de corporaties wel een heerverhoging vragen maar niet echt meer hun best te doen om klachten te verhelpen. Is dat omdat er geen geld meer is of net als in de zorg doe het zelf maar?

  6. Suus, ze zijn hun financiële speelruimte kwijt door die rare regeling vanuit Den Haag. Ik heb ze een aantal jaren van nabij meegemaakt en was altijd overtuigd van hun inzet, niet in het minst op het maatschappelijk sociale vlak.
    Ik sta er nu te ver vanaf om je vraag te kunnen beantwoorden.

    Ik blijf het van de SP te gemakkelijk vinden, zo’n openbare oproep.
    Waarom niet een ronde tafel gesprek gearrangeerd met als vraag: Zijn er mogelijkheden om de huurder tegemoet te komen. Dat lijkt me vele malen constructiever.
    Op basis van de uitkomst kun je dan eventueel vervolgstappen ondernemen.

    De SP zou al kunnen beginnen met het reageren op weblog Zwolle.

  7. De woningcorporaties zwemmen nog steeds in het geld,
    er zijn ongeveer 2,4 miljoen sociale huurwoningen in Nederland, de hypotheek die drukt op deze woningen is gemiddeld een honderd duizend euro lager dan de WOZ-waarde. dit geeft een bedrag van 240 miljard euro. De bestuurders mogen nu 7 jaar lang teveel verdienen, dat heeft Aedes geregelt, de minister was zo vriendelijk dit te verlengen tot 8 jaar.

  8. ONGELOOFLIJK dat de huren in de markt tegenwoordig zo hoog zijn en gewoon doorstijgen >:(>:(>:( Kan onze minister Blok uitleggen waarom
    er in NL absoluut te weinig betaalbare huurwoningen ter beschikking zijn?
    Zowel bijvoorbeeld in de sociale sector als bijvoorbeeld voor starters…en wat dacht je van bijvoorbeeld asielzoekers die een verblijfsvergunning kregen? Natuurlijk hebben zij ook recht op een dak boven hun hoofd! http://nos.nl/artikel/2014702-huurwoningen-schaarser-door-meer-vluchtelingen.html

    En wat is er nu werkelijk tegen scheefwonen gebeurd?

    Wanneer worden leegstaande kantoorpanden eens op grote schaal “huurwoningklaar gemaakt”?

    Wie is eigenlijk de baas over huurwoningen, Blok of de cooperaties? Of zijn er sowieso gewoon teveel belangen?

Reacties zijn gesloten.