Zwolle krijgt eerste proef met zelfrijdende trucks

Zwolle – Volgende maand vindt nabij Zwolle de eerste proef plaats met zelfrijdende trucks. Dat zegt minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) vrijdag na de ministerraad. Die stemde in met nieuwe regels die grootschalige testen op de openbare weg met zelfrijdende auto’s en vrachtwagens mogelijk maken. Nederland is het eerste land in Europa waar dit mogelijk wordt, aldus Schultz van Haegen. Vorig jaar vond op de A10 bij Amsterdam al de eerste test plaats met drie zelfrijdende personenauto’s.
Maar het zal volgens de bewindsvrouw ”nog heel lang” duren voordat er onbemande voertuigen op de snelwegen rijden. Vanaf de zomer verwacht ze dat er in ons land op meer plaatsen proeven worden gedaan met zelfrijdende voertuigen. Onder meer TNO wil in samenwerking met DAF, het Havenbedrijf Rotterdam en Transport en Logistiek Nederland autonoom rijdende vrachtwagens gaan testen (ANP).

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

15 gedachten over “Zwolle krijgt eerste proef met zelfrijdende trucks”

  1. @Arie:

    Bij de eerste proeven zit er nog iemand achter het stuur om de controle over te nemen als dat nodig is. Daarom blijft de bestuurder, ook bij een zelfrijdende auto, aansprakelijk bij ongelukken.

    “Zolang je als bestuurder in een auto zit, ook al rijdt die voor jou, ben jij degene die aansprakelijk is,” vertelt minister Schultz. “Je kunt ook ingrijpen, je kunt ook het stuur ter hand nemen. Maar ook dit soort dingen zullen veranderen in de toekomst. Op het moment dat er niemand meer achter het stuur van de auto zit, dan kan er een heel andere situatie ontstaan.”

    Wie er dan verantwoordelijk is, dat is nog niet duidelijk. Maar volgens Schultz zal het nog een ‘hele tijd’ duren voordat auto’s zonder bestuurder op de snelweg rijden.

  2. leuk als je op een zondag middag rond rijd met je gezinnetje en zo een truck komt aangereden met een software bug.Zeg dan maar dag met je handje.Waarom niet die proef bij minister Schultz in der voortuin? kan ze ook eens ervaren hoe een doorsnee burger zich voelt als ze weer zo een levens gevaarlijk experiment door hun strot geduwd krijgen. >:(>:(>:(>:(>:(>:(

  3. whahahaha.. Je bent wel echt een simpele ziel als je denkt dat die trucks maar gewoon beetje dwars door het Zwolse verkeer knarren met alle gevaren van dien. hahahaha wat denk je nu zelf dan!!???

    Juist mooi om als stad de ruimte te kunnen bieden aan dit soort futuristische initiatieven.

Reacties zijn gesloten.