VVD: provinciale belasting moet juist omlaag

Zwolle – Het Overijsselse CDA pleit zaterdag voor een bevriezing van de provinciale opcenten, de extra belasting die de provincie heft op autorijden. Onverstandig, vindt VVD-lijsttrekker Monique van Haaf: ‘Overijssel zit in de middenmoot en is daarmee relatief duur, vergeleken met bijvoorbeeld Noord-Holland. Juist nu de provincie minder taken heeft, en dus minder uitgaven, kan de belasting omlaag.’

Dat is in lijn met het programma waarmee de VVD de Statenverkiezingen ingaat: ‘De provincie moet zich beperken tot overzichtelijke kerntaken. Kern daarvan is dat we Overijssel niet in de weg gaan lopen, en waar mogelijk inzetten op meer werk. Gewoon doorgaan waar we mee bezig waren hoort daar niet bij. Er zijn veel teveel regels, bureaucratie blijft een belemmering en de provincie bemoeit zich met van alles, zonder dat we weten of het iets oplevert. We doen liever waar dat kan een stap terug, en sparen daarmee geld uit.’

Artikel delen:
Reacties 24
 1. De provincie heft “alleen” de opcenten op de motorrijtuigenbelasting. In de totale belastingdruk (met waterschap, gemeente, rijk) gaat het om een schijntje per Overijsselaar. Maar goed, je moet ergens lawaai over maken in verkiezingstijd…;)


  ⚠️ Meld

 2. Volkomen overbodige bestuurslaag, die PS. Opheffen scheelt idd een hoop belastingcenten. De verhouding inwoners vs politieke bestuurders is in geen land zo hoog als bij ons, echt absurd.


  ⚠️ Meld

 3. Provincie en waterschappen kunnen gewoon afgeschaft worden. En hoezo dijken onderhouden. In Den Haag kunnen ze dat veel efficiënter. Je prutst gewoon een website in elkaar en laat het de burger lekker verder zelf uitzoeken. Kun je miljarden mee besparen.


  ⚠️ Meld

 4. bernard 🙂 Maare bij de ps kunnen flinke bezuinigingen gedaan worden hoor ken iemand die er rond ‘loopt’ en het zelf bevestigd. Netwerken hoeft niet zoveel geld te kosten. Oude mentaliteit van de jaren zeventig heerst er. Ander voorbeeld dat domme blauwe neon licht hoeveel heeft dat al niet gekost? Zo ook met de mentaliteit van personeel sluipt er in.


  ⚠️ Meld

 5. Wat ik hiervoor schreef is natuurlijk onzin. Ik weet niet precies het belang van de Provincie. En er zijn altijd wel dingen waar op bezuinigd kan worden, maar of het zoden aan de dijk zet weet ik niet. Ikzelf ben de provincie erg dankbaar omdat zij kort geleden een derde van de kosten die ik maakte om mijn huis te isoleren gesubsidieerd hebben.


  ⚠️ Meld

 6. @ MrMarc, op 24 januari 2015 21:18…weet niet wat jij aan motorrijtuigenbelasting betaalt….maar ik vind dat ik belachelijk veel betaal. Hoeveel % van de belasting per auto zijn de opcenten?


  ⚠️ Meld

 7. @ bernard Misschien is het handig eerst alle taken van waterschappen en provincie eens op een rijtje te zetten?

  Rekenen er op dat waterschappen en provincies voortdurend zelfkritisch genoeg zijn op “hoe en waar er bezuinigd kan worden”. Daarbij terecht wakker gehouden door de besturen die 18 maart weer door ONS gekozen mogen worden.


  ⚠️ Meld

 8. De reacties hebben weer een hoog ‘ik klets maar wat uit mijn nek’-gehalte. Nederland heeft internationaal gezien juist een relatief klein overheidsapparaat en zeker de bestuurslagen provincie en waterschap zijn klein. Zo’n Derk poogt zijn onsamenhangend betoog kracht bij te zetten door te stellen dat hij iemand kent die er rond”loopt” (beveiliger, koffiedame?), daarmee kennis van zaken suggererend. Hoeveel kost een provincie, Derk? En geloof je zelf dat netwerken een provinciale taak is? Kom nou, een basisschoolleerling uit groep 8 weet het al beter. En welk “domme blauwe neonlicht” kost heel veel? Kunstwerk van Jeroen Henneman?


  ⚠️ Meld

 9. Was het je bedoeling dat mensen zich aangesproken voelen? Je emoticon duidt daar wel op. Van daaruit bezien, snap ik je reactie beter: gewoon wat kletspraat posten in de hoop op een reactie.
  Nu begin je opeens over de noordvleugel-provincie, zonder uit te leggen wat je met je eerste reactie bedoelde. En ook dat verhaal is grotendeels onjuist.
  De belangrijkste overweging voor de superprovincie was geen financiële, maar vooral bestuurlijk en economisch. Afstand tot de gemeente, internationale versterking van het regionale bestuur, betere aansturing woningmarkt en infrastructuur etc.


  ⚠️ Meld

 10. Nou die plannen waren al verder als jou noordvleugel-provincie hoor. zaken zoals jeugdzorg kan de provincie nu toch een streep door trekken met de nieuwe wet? Of zie ik dat wederom weer verkeerd?


  ⚠️ Meld

 11. De decentralisatie van de jeugdzorg heeft niets te maken met de plannen voor de noordvleugel. Die hangt samen met de drie grote decentralisaties in de zorg naar gemeenten. Het Rijk wilde de gehele jeugdzorg in één hand leggen. De provincies hebben taken van het Rijk overgedragen gekregen, met name taken op het gebied van de natuur.


  ⚠️ Meld

 12. Aha vandaar dat er uitverkoop van natuurgebieden zijn, provincie ziet er geen heil in?
  Maar waarom zit jeugdzorg nog bij de provincie Overijssel nu? Of moet dat afvloeien?


  ⚠️ Meld

 13. Dat kan ik me niet voorstellen, Derk, omdat de Jeugdzorg per 1 januari is overgedragen aan de gemeenten. Waar heb je die informatie vandaan? Zou me zwaar verbazen.
  Hoe zit dat nu met dat netwerken en blauwe licht?


  ⚠️ Meld

 14. Nou dat hoef ik niet uit te zoeken hoor, stem toch niet.

  Ja dat blauwe licht met die rode punt, verhaal ken je.
  Netwerken, hoef ik jou niet uit te leggen dat kan iemand dicht bij jou je beter uitleggen, fijne werk week. 😉


  ⚠️ Meld

 15. Vaag, Derk. Ik kom er vrijwel dagelijks langs, maar heb nog nooit een rode punt gezien. En van dat netwerken begrijp ik ook geen moer. Dat is echt niet de corebusiness van een overheid, welke dan ook.


  ⚠️ Meld

 16. Wist ik niet, Derk. Is van voor mijn tijd in Zwolle. Een storm in een glas water en ook niet zo begrotelijk als wat jij suggereerde.


  ⚠️ Meld

 17. “…De provincie bemoeit zich met van alles, zonder dat we weten of het wat oplevert.”

  Vraag ik mij af waarom de kliek van Jos van Rey ?berhaupt nog deelneemt aan de Statenverkiezingen.

  Oftewel hoever een ‘liberale’ partij kan afdwalen…


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.