Overijsselse voorronde Pluk van de Petteflet-prijs

Zwolle – Natuur en Milieu Overijssel reikt ook dit jaar de Overijsselse Pluk van de Petteflet-prijs uit. Personen die zich op een bijzondere manier inspannen voor natuur en milieu, kunnen hun initiatieven aanmelden. Die moeten natuurlijk wel helemaal passen bij de acties van Pluk van de Petteflet zelf: slim van opzet, creatief, effectief en eenvoudig uit te voeren. Projecten met een innovatief karakter verdienen de voorkeur.

 

 pluk-van-de-petteflet-copyright.jpg

 

Iedereen die een project uitvoert waar natuur en/of milieu van Overijssel beter van wordt, komt in aanmerking. De prijs wordt uitgereikt aan een individu, dus groepen kunnen iemand afvaardigen. De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 250,- en wordt genomineerd voor de landelijke Pluk van de Petteflet Natuur- en Milieuprijs 2015. Mensen kunnen zichzelf of een ander tot 9 maart aanmelden via de website van Natuur en Milieu Overijssel www.natuurenmilieuoverijssel.nl.

 

Landelijke prijs € 3.000,-

De Pluk van de Petteflet Natuur- en Milieuprijs 2015 is een initiatief van de Natuur- en Milieufederaties en Vroege Vogels. Zij willen hiermee laten zien dat veel mensen de handen uit de mouwen steken voor een mooi en duurzaam Nederland. Dit jaar bestaat de prijs uit een bedrag van € 3.000,-, bestemd voor de uitvoering van het initiatief.

In 2013 ging de landelijke prijs naar Jelle Medema voor zijn initiatief De Makkelijke Moestuin. 

 

Jochem Kühnen ontving in 2011 de eerste Pluk van de Petteflet-prijs, voor zijn project Nestgelegenheid voor Stadsvogels. De Overijsselse voorronde is in 2013 gewonnen door Berrie Klein Swormink die zich stevig inzet voor Stichting Natuurboer uit de Buurt.

Dit jaar beoordeelt een jury de twaalf provinciale kandidaten. Zij nomineert drie tot vijf kandidaten, waaruit het publiek uiteindelijk een winnaar zal kiezen. De bekendmaking is in mei 2015 door het programma Vroege Vogels.

 

Pluk van de Petteflet

Pluk van de Petteflet is de hoofdpersoon uit het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt, met illustraties van Fiep Westendorp. Natuur en Milieu Overijssel voelt zich verwant aan de eeuwig jonge actievoerder, omdat Pluk al meer dan veertig jaar opkomt voor de leefbaarheid en de natuur in zijn omgeving. Hij voorkomt dat de Torteltuin, een groen paradijsje in de stad, ten prooi valt aan een projectontwikkelaar. Ook redt hij de Krullevaar, een met uitsterven bedreigde vogel.

Artikel delen: