Roots, Reli & Rage

Een nieuw evenement in Zwolle en Kampen rondom het thema: zingeving. Er wordt steeds meer gepraat over levensbeschouwing en spiritualiteit. Dit evenement bundelt een groot aantal initiatieven op het gebied van zingeving tot een inspirerend gebeuren. Na de feestelijke opening door de bekende theoloog Professor Anne van der Meijden, op vrijdag 28 september in de Onze Lieve Vrouwe basiliek, waren en op zaterdag 29 september veel workshops, lezingen en zo wie zo veel onderdelen om van te genieten en voor elk wat wils.

Een van de lezingen, de islamlezing, werd verzorgd door politiek vluchteling Kader Abdolah en Rada Sukkar in een goed bezochte Grote Kerk. De bekende Zwolse pianist Jan Vayne, gaf twee gratis psalmenconcerten, hierbij ondersteund door de vocalisten Wineke van Lammeren en Petra Stoute. Daarnaast was er bijvoorbeeld de open dag van de Vrijmetselaarsloge in de Bloemendalstraat. Hier kon iedereen terecht die meer wilde weten over de Vrijmetselaarij. Een van de topitems was wel de Sint Michaëlsommegang. Zeer spijtig, dat de voor het eerst na 340 jaar, georganiseerde ommegang verregende. De grote groep deelnemers waren na de eerste ommegang, door en door nat en dan te weten dat er nog een ommegang later zou volgen.

Bij ‘Lees verder’ meer foto’s…

Vier uur rondlopen in natte kleren en dan weer moeten, staat in ieder geval niet op mijn wensenlijstje! Ondersteund door het Heilig Bloedsgilde uit Boxmeer met vendeliers, schutters en hun gildeleden, trokken de leden van de Stichting Levende Stadsgeschiedenis Zwolle met een groot aantal Zwollenaren door de binnenstad. De Ommegang is van oorsprong een burgerlijke optocht door de stad, waarbij het beeld van St. Michaël werd meegedragen en waarin vooral de burgers van de stad, in kleurrijke kleding, konden deelnemen.

 

 

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Michaël staat voor durf, moed en evenwicht. Het is mooi dat omstanders eraan herinnerd worden moedig te durven zijn. Juist in deze tijd schuilen er heel wat draken, ook in onszelf.

    De laatste keer dat deze ommegang werd gehouden was in 1673. Het was mooi om deze traditie in 2007 mee voort te mogen zetten. Ik hoop tot volgend jaar (en dan hoeft wat mij betreft de antieke poppenkast er niet meer bij. Het stokje is overgegeven).


    Maak melding

Reageer