Je suis bezorgd

Zwolle – De aanslagen in Parijs en alles wat daarna gebeurde, hebben veel onrust veroorzaakt. Mensen zijn bang voor elkaar, voor mogelijke gevaren, voor wat zou kunnen gebeuren. Angst veroorzaakt achterdocht; vooroordelen veroorzaken nog meer angst en achterdocht. Het is de vraag of we er als samenleving beter en veiliger op worden als we elkaar steeds meer wantrouwen. Als we niet meer vragen, maar menen te weten hoe een ander denkt, voelt en doet.

jesuisbezorgd.jpg 

Tijd dus om met elkaar in gesprek te gaan. Joden, christenen, moslims, humanisten, agnosten, boeddhisten, atheïsten, ietsisten en alle anderen die zich door deze opsomming niet aangesproken voelen, wordt gevraagd mee te praten. SLAG (Samen Leven Anders Geloven) in samenwerking met het Platform voor Religies en Levensbeschouwingen nodigt u als burger van Zwolle uit om te praten over de zorgen die u heeft na de aanslagen in Parijs en de gebeurtenissen in België. Over de vragen die erdoor opgeroepen worden. Wat kunnen we als burgers van Zwolle voor elkaar betekenen, hoe kunnen we voor elkaar zorgen. We zoeken het gesprek van mens tot mens, over de grenzen van religies en partijen heen.

Datum Donderdag 5 februari
 
Tijd 19.30 – 21.30 uur
 
Gespreksleiding Rabia Madarun, voorzitter van de Participatieraad
 
Plaats Creatieve Compagnie, Esdoornstraat 3 te Zwolle
 
Kosten Vrijwillige bijdrage voor thee/koffie www.slagzwolle.nl
Artikel delen:
Reacties 30
 1. Tsja, @’je suis bezorgd’.
  Tu was niet bezorgd over de voortdurende
  misdaden die de Joden begaan tegenover de buren.
  Ook niet bezorgd over dat de westerse religies
  en organisaties dat onrecht ondersteunend gedogen.
  Ook niet bezorgd toen redelijk respectabele mensen
  dat onrecht verduidelijkten, zoals Dries van Acht en Greta
  Duizenberg.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Gretta_Duisenberg
  Beetje te laat misschien.

  Maarja, beter laat dan nooit.
  Ik zag gisteravond op TV een filmpje van IIS bij DWDD.
  De luitjes die aan de beurt waren hadden oranje
  overalls aan. Net zoals onze vrienden de Amerikanen
  de slachtoffers een oranje overall aandeden.

  En al die ellende via ‘anders geloven’ proberen te
  voorkomen? Ik denk: weten, denken, begrijpelijke
  dingen. Als mensen dingen gaan ‘geloven’ loopt ’t slecht af.  ⚠️ Meld

 2. uitgangspunt bij JSB: mensen met angst(?), en mensen met of zonder geloof. en maar weer flink elkaar bevestigen, over ISIS, Hezbollah, Israel, Palestina, Irak, Syrië enz. En dat het natuurlijk steeds dichterbij komt!
  Als deze laatste zin maar vaak genoeg uitgesproken wordt; zowel op deze theeschenkerij, alsook zeker in de media (“vindt u ook niet dat na Parijs, Verviers, het steeds dichterbij komt?”), de angst (waarvoor?) een steeds betere voedingsbodem (PVV) krijgt.


  ⚠️ Meld

 3. Vind ik ook mooi Dame.
  Wel een soort van jeuk bij ‘gezindten’.

  Voor persoonlijk geloof heb ik respect,
  eenieder nodig ik uit. Leg ’t uit.
  Ik kan ’t zelf ook wel uitleggen mocht iemand dat vragen.
  Voor georganiseerde, institutionele religie, van
  welke soort ook, blijf ik er van.
  Of ’t gaat om de pastoor, of de dominee of whatever.

  Je suis ‘bezorg’ doet aan religie vrees ik.  ⚠️ Meld

 4. @hanzestad Je heb dus ook iets tegen”humanisten”, “ietsisten” en “atheisten”? Zo onderhand begin ik te denken dat je ook tot een groep behoort, de “individualisten”.;D


  ⚠️ Meld

 5. De aanslagen in Parijs en alles wat daarna gebeurde, hebben veel onrust veroorzaakt. Mensen zijn bang voor elkaar, voor mogelijke gevaren, voor wat zou kunnen gebeuren. Angst veroorzaakt achterdocht; vooroordelen veroorzaken nog meer angst en achterdocht.

  Tsja, zolang je maar blijft vertellen dat mensen bang zijn voor elkaar, gaan sommigen het misschien vanzelf geloven. Dit hele verhaal is gebaseerd op bovenstaande aannames die mijns inziens klinkklare onzin zijn.


  ⚠️ Meld

 6. Fantastisch, zij gaan extremisten in andere landen tegen houden. Waar slaat dit op zieltjes winnen, door gebruik te maken en het aan wakkeren van angst?


  ⚠️ Meld

 7. Nou, je suis wel bezorgd. Vooral over de toekomst van ons land. Maar lost het praten erover iets op? Conclusie laat zich raden: we zijn allemaal mensen en moeten respect hebben voor elkaar. Mooi idee, maar wel open deuren intrappen en we bereiken er niets mee.


  ⚠️ Meld

 8. Je suis bezorgd? prietpraat van een bange angsthaas?
  Angst is een slechte raadgever. Ik ben voor niemand bang!

  Prachtig Viper, ik neem aan; dit is je echte naam?


  ⚠️ Meld

 9. Allemaal mensen die bij elkaar komen en zeggen dat ze bezorgd zijn. Een gedeelde basale angst die ze niet bij elkaar weg kunnen nemen. Ze zijn immers allemaal bezorgd.
  Elke ‘schepper’ heeft ons een goed stel hersens gegeven en als je daar niet in geloofd dan heb je die aan jezelf te danken, maar als we die hu allemaal eens zouden gebruiken waar die voor bedoelt is dan skeelt dat minstens de helft van deze “bezorgdheid”.  ⚠️ Meld

 10. Eens,

  Maar in ieder geval ben ik niet bezorgd. Dus is het gesprek niet aan mij besteed.

  Maar kan me misschien wel voorstellen dat sommigen wel bezorgd zijn. Misschien helpt het alleen al om ervaringen en vrees uit te wisselen. Gedeelde smart is halve smart.


  ⚠️ Meld

 11. @Schandalige Jansen Elk sprookje opheffen? Dan mag je ook het sprookje opheffen dat de wereld is ontstaan uit niets. Dat er eerst niks was en dat het ook nog ontplofte. Dat daaruit na lang wachten en niets doen vanzelf leven ontstond. Dat dat leven zichzelf alles geleerd heeft om te worden wat wij nu zijn…


  ⚠️ Meld

 12. Eens Dick, maar als zo’n toespraak begint zoals dit artikel:

  De aanslagen in Parijs en alles wat daarna gebeurde, hebben veel onrust veroorzaakt. Mensen zijn bang voor elkaar, voor mogelijke gevaren, voor wat zou kunnen gebeuren. (…)

  Dan krijg ik de kriebels en kan niet meer serieus zijn.


  ⚠️ Meld

 13. @nounou Herman Finkers heeft voor die “sprookjes” een heel mooie term: Verhalen met ruimte.

  Er is maar één God… En hij bestaat uit drie personen.

  Een andere:

  Voor God was er niets… En Maria was zijn moeder.

  Ook mooier dan het dogma: 1 + 1 = 2, waar de jeugd tegenwoordig mee geïndoctrineerd wordt.


  ⚠️ Meld

 14. @Bernard: toch zit er wat betreft de onrust een kern van waarheid in. Zie het overspannen reageren van politiek en media op een kneusje met een speelgoedpistool die het NOS gebouw binnenloopt. De associaties met Charlie Hebdo die echt kant noch wal raken zijn verbazingwekkend.


  ⚠️ Meld

 15. zolang je nog ongestraft zelfs op dit forum op joden kunt schelden en de anti-semiet kunt uithangen en allerlei gestoorde uitroepen kunt doen heft dat allemaal weinig zin >:(>:(


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.