Verse lichting verse ontwerpers in Zwolle

Zwolle – Tien vers afgestudeerde ontwerpers van ArtEZ in Zwolle exposeren hun opvallende eindexamenprojecten van 30 januari t/m 5 februari in Zwolle. De gedreven jonge ontwerpers sloegen de handen ineen onder de naam VERS: verse lichting verse ontwerpers.

 

dsc_6292.jpg 

Grafisch ontwerpster Sophie de Haan heeft een film en app gemaakt om zelf plastic producten te maken van bijvoorbeeld tasjes en lege melkpakken. Haar 88-jarige oma heeft van plastic tasjes een jurk gebreid.

 

“Wij hebben de afgelopen maanden veel tijd en energie in onze projecten gestoken”, zegt graphic designer Joost Kuijpers. “Wij zijn trots op het resultaat en willen dit graag laten zien. We besloten daarom zelf op zoek te gaan naar een expositieruimte en die vonden we bij HalfLaf aan de Pannenkoekendijk.” De afstudeerprojecten laten een lichting maatschappelijk betrokken jonge mensen zien. Het project van Nadja Stegeman heeft als titel: ‘Samen wordt minder meer’. “Ik wil hiermee laten zien dat beschikking tot belangrijker is dan bezitten van”, legt zij uit. “Daarvoor heb ik een fictief deel-event georganiseerd.” Ze vestigt de aandacht op het event met een opvallend drieluik van twee meter hoge plexiglas platen. Door deze op de juiste manier achter elkaar te plaatsen is er een boodschap te lezen. Ook nam ze een snelle, korte promofilm op in hartje Zwolle.

 

dsc_6281.jpg

 

dsc_6263.jpg

 

dsc_6268.jpg 

 

Via Lees verder meer nieuws en foto’s… 

 

Graphic designer Joost Kuijpers vestigt met zijn afstudeerproject de aandacht op lichtvervuiling. “Door de 24-uurs economie is er sprake van steeds meer, langer en feller gebruik van kunstlicht”, legt Joost uit. “Die overvloed aan verlichting van bijvoorbeeld snelwegen, gebouwen en straten kan het biologische dag- en nachtritme van mens en dier verstoren.” Joost maakte daarom een lichtatlas waarmee hij de lichtvervuiling in kaart brengt.

 

Eline van Rantwijk ontwikkelde een app voor dove en slechthorende jongeren. “Mijn ondertitelingsapp geeft niet zomaar ondertiteling weer”, zegt Eline. “Ook emoties, intonaties, stemverheffingen en geluiden worden weergegeven.” Jill Martowirono ontwikkelde een app die fungeert als digitale imagocoach. Matthew van Ede van der Pals ontwierp een vernieuwend en laagdrempelig informatiepakket voor jongeren met leukemie en Sophie de Haan laat zien wat de gevolgen zijn van de vervuiling van oceanen door tonnen weggegooid plastic: “Ik laat zien wat de gevolgen zijn van die ‘plastic soep’, wat je zelf kan doen om minder plastic te gebruiken en meer te recyclen met de door mij ontwikkelde app.”

 

Illustreren met subtiele humor en ironie

Rosanne van Leusden van de afstudeerrichting illustration maakte overzichtstekeningen van evenementen en festivals met als titel ‘Overview project’. “Ik bezocht onder andere een wijnbeurs en hondenshows en heb in mijn tekeningen karakteristieke mensen afgebeeld”, zegt Rosanne. “Mijn tekeningen gaan over onderling gedrag en verscheidenheid, ik maak eigenlijk een getekend verslag van verschillende culturen in onze samenleving. Subtiele humor en ironie zijn belangrijk in mijn werk.”

 

 

Comic

Drie studenten van de richting comic laten hun werk zien op de expositie. Dimitri Laktionov maakte een avontuurlijke moordstrip met als titel ‘Tuindorp’. Emma Ringelding maakte een strip over strips en een strip over depressie. Daarnaast zijn er diverse korte humorstrips van haar hand te bekijken. Tenslotte zegt Kimberly van Geelen over haar comic: “In mijn dramatische fantasy kun je lezen welke geheimen een vrouw creëert om haar liefde bij zich te houden. Ik stel de lezer daarmee de vraag: waar ben jij toe in staat en welke zondes zou je begaan voor het ultieme geluk?”

 

 

Gratis expositie

De jonge ontwerpers openen op vrijdag 30 januari om 17.00 uur hun expositie en deze is tot 23.00 uur te bezoeken. Daarna is de expositie van 31 januari t/m 5 februari dagelijks van 10.00 – 20.00 uur gratis te bekijken bij HalfLaf, Pannenkoekendijk 1 in Zwolle. VERS is te volgen via www.facebook.com/VERSZWOLLE.

 

dsc_6282.jpg

 

dsc_6276-1.jpg

 

dsc_6261.jpg

 

dsc_6275.jpg

 

dsc_6271.jpg 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)