FC Zwolle verliest in Deventer

FC Zwolle heeft zondagmiddag de uitwedstrijd bij GA Eagles in Deventer verloren met 3-1.

FC Zwolle kwam nog wel op voorsprong door een doelpunt van Holla, maar nog voor de rust kwam het op achterstand door goals van Ahahaoui en Smeekes, 2-1. Voor de pauze zag het hele stadion, dat Jongsma werd vastgehouden, maar geen penalty mee kreeg van arbiter Van Hulten. In de tweede helft was het weer Smeekes die voor Deventer scoorde. Zwolle was tijdens de derby de gelijke van de gastheren, maar ging slechter met de kansen om.

In de wedstrijd der wedstrijden heeft FC Zwolle zich vanmiddag op eenvoudige wijze opzij laten zetten door rivaal Go Ahead Eagles. De duidelijke wil om te winnen en de nodige dosis agressiviteit ontbraken aan Zwolse zijde. Beide aspecten waren wel aanwezig bij de ploeg uit Deventer, wat uiteindelijk in een 3-1 verlies resulteerde. Danny Holla openende nog wel de score in het voordeel van FC Zwolle, maar Achmed Ahahaoui en Orlando Smeekes (2x) hielden de punten in Deventer.

Het ontbreken van verdediger Eric Bottgehin baart trainer Jan Everse de nodige hoofdzorgen. Vanmiddag werd Albert van der Haar naast Niklas Moisander geposteerd in het hart van de defensie. Etienne Reijnen schoof een linie door naar het middenveld. Het leek een goede zet, want FC Zwolle kende een goede start in Deventer.

Het eerste gevaar is in de 14e minuut als FC Zwolle vanuit een corner bijna de leiding in de wedstrijd neemt. Een afgeslagen bal komt voor de voeten van de van een blessure teruggekeerde Danny Holla. De middenvelder bedenkt zich geen moment en produceert een snoeihard schot. De bal wordt gekraakt door de defensie van Go Ahead Eagles. Even later is Danny Holla wel succesvol. Uit een bijna identieke situatie schiet de huurling van FC Groningen wel raak. Het bal in Deventer is hiermee definitief voor geopend verklaard.

De thuisploeg uit Deventer laat vervolgens zien waar het om gaat in de IJsselderby. Inzet en agressiviteit vormen vaak de basis voor het binnenhalen van de volle winst. Het vertoonde spel van de ploeg van trainer Mike Snoei mag dan niet oogstrelend zijn, maar effectief is het zeker. Orlando Smeekes ontpopt zich als een ware plaaggeest voor de Zwolse defensie. De grillige aanvaller wordt daarentegen ook geen strobreed in de weg gelegd. Koren op de molen voor de nieuwkomer aan de zijde van Go Ahead Eagles. In de 25e minuut vormt Orlando Smeekes de basis voor de gelijkmaker van Go Ahead Eagles. De aanvaller kan vrij eenvoudig weglopen uit de rug van directe bewaker Mike Derlagen. De voorzet komt vervolgens voor de voeten van de compleet vrijstaande Achmed Ahahaoui. De buitenkans wordt niet onbenut gelaten en de 1-1 is vervolgens een feit. Spelmaker Dominique van Dijk kan niet lang genieten van deze gelijkmaker. Een hamstringblessure speelt hem parten. Patrick Ax neemt de honneurs waar.

FC Zwolle lijkt zich weer enigszins te herpakken, maar creëert geen noemenswaardige mogelijkheden. In de voorste linie ontbeert het aan de nodige creativiteit om het de tegenstander lastig te maken. Het zijn juist de Eagles die wederom van zich laten spreken. Oguzhan Türk mag tot tweemaal proberen om vanuit een voorzet een medespeler te bereiken. Bij de laatste poging weet hij de door de Zwolse defensie compleet over het hoofd geziene Orlando Smeekes te vinden. Voor de rechteraanvaller is het vervolgens een koud kunstje om de 2-1 voorsprong aan te laten tekenen.

In de 44e minuut neemt scheidsrechter Jack van Hulten in negatieve zin de hoofdrol op zich. De leidsman wuift een overduidelijke overtreding op Anton Jongsma in het zestienmetergebied onverschillig weg. De aanvallende middenvelder wordt op opzichtige wijze bijna van zijn shirt ontdaan door zijn directe opponent. Tot opluchting van de supporters van Deventer zijde en tot ontzetting van Zwolse zijde, wordt er geen penalty toegekend.

De opdracht voor de tweede helft moge duidelijk zijn voor de spelers van FC Zwolle. De Zwollenaren moeten uit een ander vaatje tappen willen zij aanspraak maken op tenminste een gelijkspel. FC Zwolle laat zich op eenvoudige wijze de kaas van het brood eten door de tegenstander uit Deventer. De agressiviteit in de duels ontbreekt en de tweede bal is in bijna alle gevallen een prooi voor de spelers van Go Ahead Eagles. Voor trainer Jan Everse het signaal om in te grijpen. Marcel de Bruijn komt in het veld voor Mike Derlagen en FC Zwolle gaat hiermee meer risico in het spel gooien. Achterin wordt één op één gespeeld.

FC Zwolle zet wel meer druk, maar het blijkt meer schijn te zijn dan het werkelijkheid is. Ondanks dat de verdediging van Go Ahead Eagles geen solide indruk achterlaat, hoeft het nog niet te buigen. Al lijkt in de 61e minuut Anton Jongsma dichtbij de gelijkmaker. Zijn schot in de verre hoek wordt ten koste van een corner gepareerd door doelman Kevin Moeiliker. Aan de andere kant van het veld vallen door de speelwijze van Zwolse zijde nog enkele dotten van kansen van Deventer makelij te noteren. Invaller Patrick Ax weet tot tweemaal toe op onbegrijpelijke wijze zijn teamgenoten niet te bereiken. FC Zwolle ontsnapt aan een 3-1 achterstand.

Toch moeten de Zwollenaren uiteindelijk buigen voor de rivalen. In de 80e minuut wordt onnodig balverlies geleden door Anton Jongsma. Patrick Ax pakt de bal op en behoudt vervolgens het overzicht in het zestienmetergebied. Ditmaal bereikt zijn voorzet wel een teamgenoot. Orlando Smeekes beloont zijn goede wedstrijd met zijn tweede doelpunt van de middag, 3-1. FC Zwolle probeert het vervolgens nog enkele malen. Danny Holla en Derk Boerrigter testen de capaciteiten van Kevin Moeiliker nog wel, maar het mag niet baten. Ook een vrije trap  in de 90e minuut van Albert van der Haar smoort in de muur van Go Ahead Eagles.

Een vreemde gewaarwording. Na velen jaren van goede resultaten, moet FC Zwolle genoegen nemen met een terecht 3-1 verlies tegen directe opponent Go Ahead Eagles. Vanmiddag ontbrak de wilskracht en agressiviteit om het duel in positieve zin af te sluiten. Aangezien aanstaande vrijdag het belangrijke duel tegen ADO Den Haag op het programma staat, is het een kwestie van uithuilen en weer opnieuw te beginnen. Duidelijk mag zijn dat er dan uit een ander vaatje getapt moet worden om een positief resultaat te halen in de residentie.


Wedstrijdstatistieken:

Opstellingen:
Go Ahead Eagles: Moeliker, Bakkati, Maruanaya, Parnela, Vosselman, Schotman (64. Schoenmakers), Smeekes, Türk, Ahahaoui (61. Ars), Oosthout en van Dijk © (29. Ax).

FC Zwolle: Boer, van der Wal, Moisander, van der Haar ©, Derlagen (57. De Bruijn), Holla, Oravainen, Reijnen, Tozé (66. Jansen), Jongsma (82. Bijl) en Boerrigter.


Scoreverloop:
0-1 16. Holla
1-1 25. Ahahaoui
2-1 42. Smeekes
3-1 80. Smeekes

Gele kaarten:
Oosthout, Maruanaya (beiden Go Ahead Eagles) en van der Wal, Reijnen (beiden FC Zwolle).


Toeschouwers:
5.578

Arbitrage:
Dhr. J. van Hulten (scheidsrechter), dhr. E. Theelen en dhr. T. Rozeboom (ass. scheidsrechters) en dhr. J. Kamphuis (4e official).

FC Zwolle

Artikel delen:
Reacties 14
 1. Tijdens ongeregeldheden rond het voetbalduel Go Ahead Eagles- FC Zwolle is zondagmiddag in Deventer een steward van FC Zwolle gewond geraakt.

  In het supportersvak van de Zwollenaren zijn ook vernielingen gepleegd. Hoe de steward gewond is geraakt is nog niet helemaal duidelijk. Er wordt gezegd dat hij mishandeld is door supporters van de eigen club.

  Bron: RTV Oost.nl


  ⚠️ Meld

 2. Wedstrijd Go Ahead Eagles – FC Zwolle

  Deventer – De wedstrijd Go Ahead Eagles – FC Zwolle kende een relatief rustig verloop. Bij de wedstrijd raakten drie supporterbegeleiders van
  FC Zwolle gewond. In ieder geval één begeleider werd geraakt door vuurwerk. De oorzaak van de verwondingen van de andere twee supporters was ten tijde van het schrijven van dit bericht nog niet bekend. Op een gegeven moment werd het vak van FC Zwolle bekogeld met golfballetjes. Hierna raakte het supportersvak van FC Zwolle zwaar beschadigd doordat FC Zwolle supporters betonnen elementen uit het vak loswrikten.

  Na de wedstrijd werden de Zwolle-supporters gefouilleerd om te voorkomen dat ze stenen of betonnen elementen konden meenemen naar buiten. Er werden in ieder geval vijf aanhoudingen verricht in verband met vernielingen en afsteken van vuurwerk en mogelijk vinden er aan de hand van bestudering van beelden op een later tijdstip nog meer aanhoudingen plaats.

  Politiechef Nieuwerth is tevreden maar merkt wel op dat de begeleiding van een dergelijke wedstrijd de politie veel menskracht en inzet kost.

  Bron: Politie IJsselland  ⚠️ Meld

 3. HULDE

  … aan de buschauffeurs die met voorkennis van zo’n beladen duel en mogelijke raddraaiers hun bussen richting Deventer reden.
  … aan de stewards, die een ware schietschijf zijn bij de supportersvakken, en door (eigen???) supporters mishandeld worden.
  … aan de overheid en politiek, die voor dit maffe circus duizenden euries uittrekken.


  ⚠️ Meld

 4. Het is te kort na de wedstrijd, laten we morgen maar de berichten afwachten van de autoriteiten en horen wat er nu werkelijk allemaal wel en niet gebeurd is voordat we, net zoals Bert van Losser op de radio allemaal onzin gaan uitkramen waarvan we helemaal niet weten of het wel klopt.


  ⚠️ Meld

 5. Zo moeilijk is het allemaal niet, gewoon de rekening van de maatschappelijke kosten opsturen naar Fc Zwolle en Go Ahead Eagles. Met een beetje mazzel is die rekening zo hoog dat de clubs de volgende keer wel goed kijken welke ‘supporters’ ze meenemen.


  ⚠️ Meld

 6. Aangekomen in Deventer wordt je eerst (op nog geen 50 meter!! afstand) door een grote groep Deventer fans met golfballen bekogeld. Dit ondanks de aanwezigheid van toch circa 100 agenten en ME-ers.
  Vervolgens moeten bussen wachten en stappen mensen dus later uit. Als dit niet snel genoeg gebeurt stuur je de ME er opaf om mensen als honden een hok in te slaan (LETTERLIJK!). Terwijl er NIETS aan de hand is en 2 minuten later de wedstrijd begint en iedereen zo wie zo binnen is..!

  Supporters en stewards van Zwolle worden vervolgens bekogelt met o.a. vuurwerk vanuit het EAGLES vak waarbij 1 steward zijn voet bezeerd. Een andere supporter verstapt zich en nog een andere (dame) voelt zich niet lekker en valt… 3 stewards gewond????
  In de 2e helft stuur je de ME het veel te kleine vak in om positie te nemen. Zelfs de ME vraagt zich af waarom omdat er niets aan de hand is (op dat moment). 5 minuten later worden ze weer weg gestuurd.

  Een overijverige Politie in Deventer is er iets te veel aan gelegen om problemen te voorkomen. Zelfs de politie van Zwolle spreekt er SCHANDE van..!
  De schade aan het uitvak is naturlijk niet goed te praten. Maar politie Deventer en bestuur van GAE:
  Als je mensen als HONDEN behandelt gaan ze zich vaak ook als BEESTEN gedragen..!!  ⚠️ Meld

 7. @dre
  Nee geen medelijden!!
  Een verhaal heeft altijd 2 kanten, dus dit is de andere kant van het verhaal, maar blijkbaar geloven de meeste mensen blindelings wat er in de krant staat of op tv oost wordt verteld.

  Dus dre, eigenlijk moeten we medelijden met jou hebben met je zielige en kortzichtige opmerking.  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.