Afnemend animo overname familiebedrijf

Zwolle – Familiebedrijven zijn een belangrijke factor in de Nederlandse economie. Zo’n 70% van het midden- en kleinbedrijf is een familiebedrijf. Maar bedrijfseigenaren die de onderneming hebben overgenomen van familie, hebben minimale verwachtingen deze ook weer aan een familielid door te geven.

 

Het lectoraat Familiebedrijven van Windesheim doet momenteel onderzoek naar de overname van familiebedrijven. Het lijkt erop dat jongeren dit niet als vanzelfsprekend zien. Er is zoveel te kiezen, dus waarom zou je je ‘beperken’. Ook belemmeren beeldvorming, verwachtingen en emoties vaak het gesprek over opvolging binnen de familie. De Family Business Track van Windesheim wil dit doorbreken. Het is een traject voor studenten en young professionals die zich onafhankelijk en gedegen willen oriënteren op een eventuele rol in het familiebedrijf.

 

Ingesleten spoor

Kinderen denken te weten wat het voeren van een familiebedrijf inhoudt, maar hebben vaak een beperkt beeld van de kansen en mogelijkheden. Ze denken dat een keuze voor het familiebedrijf betekent dat ze in de voetsporen van hun ouders treden en een ingesleten spoor volgen waarin ze zich niet kunnen ontwikkelen. Terwijl familiebedrijven vaak extra carrièremogelijkheden bieden. De Family Business track biedt studenten en young professionals de kans om samen met ‘lotgenoten’ te ontdekken of een carrière in het bedrijf van hun familie iets voor hen is. De colleges worden verzorgd door ervaren docenten en vooraanstaande onderzoekers op het vlak van familiebedrijven. Ook krijgen de deelnemers handvatten om het gesprek over bedrijfsopvolging binnen het gezin of de familie aan te gaan.

 

Opvolging

Om het gesprek en bewustwording op gang te brengen, betrekt de Family Business Track ook de huidige generatie eigenaars in het familiebedrijf in het traject. Daarnaast bieden bekende ondernemers uit familiebedrijven, vanuit eigen motivatie voor dit thema, de deelnemers een kijkje in hun keuken. De Family Business Track start op donderdag 19 februari. Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden kijken op windesheim.nl/familybusinesstrack of bellen met het informatiecentrum van Windesheim op 0900 – 8899.

Artikel delen: