Museum voor Het Blauwe Handje

Zwolle –  Het Blauwe Handje, het carnavalsdrankje in Zwolle, bestaat  al 44 jaar. Juist in het jubileum jaar van dit drankje is het uit carnavalslocatie De Tent verbannen.

De Tent is de centrale plek tijdens carnaval in Zwolle (Sassendonk). Zeker op zondag, als er het Concours d’Ouwehoer wordt gehouden. Het is een brandewijn met bruine suiker dat als startdrankje gedronken wordt. Nieuwe richtlijnen van de overheid bepalen dat er in tijdelijke horeca geen sterke drank geschonken mag worden. Dit jubileum vindt de organisatie zo bijzonder dat ze er een expositie over inrichten. Er is veel materiaal verzamelend. Van gedicht tot originele krantenartikelen uit 1971, van historische artikelen tot glaasjes uit de jaren 70.  Dit allemaal bij elkaar op zondag 15 februari op het Grote Kerkplein in Zwolle. Stadsprins PEC I opent, samen met de adjudanten het museum.

In 1971 voerde prins Mans I tijdens carnaval de scepter over Zwolle. Zijn leus "Een Eileuver heeft een goede dronk, want hij woont in Sassendonk" werd zo’n succes, dat 44 jaar later Zwolle nog steeds Sassendonk heet tijdens carnaval. Ook wordt het "Blauwe Handje" nog steeds gedronken. In de raadsvergadering van maandag 23 februari 1971 voerde prins Mans het woord en behandelde hij een agenda van 11 punten. Aan het eind van deze vergadering werd voor het eerst een Blauw Handje geserveerd door de voorzitter van de Eileuvers, dhr. Jos Heintjes. Het drankje is samengesteld uit Brandewijn en bruine suiker. De voorzitter legde uit: "Een hand heeft vijf vingers en als die blauw zijn (zoals bij Zwollenaren het geval is) heeft men dus een Blauw Handje".

Een groep enthousiaste carnavalisten heeft het plan opgevat om tijdens komend carnaval bij dit heuglijke feit stil te staan. Niet alleen in de optocht zal er aandacht aan besteed worden, er zal tijdens carnaval ook een tentoonstelling worden ingericht in het "Museum van Het Blauwe Handje".

Artikel delen:
Reacties 3

Reageer