Gemeente 1,5 miljoen garant voor PEC Zwolle

Zwolle – Maatschappelijke activiteiten zoals clinics, ondersteuning van gehandicaptensport en aandacht voor gezond leven, gedragen door een topsportclub die fans en sponsors uit een wijde regio aan zich weet te binden. Burgemeester en wethouders van Zwolle zien goede kansen om met een voortgezette garantstelling voor PEC Zwolle zowel de maatschappelijke inzet als de kracht van de club te versterken.

 

De afgelopen vijf jaar stond de gemeente al garant voor PEC Zwolle. Elk jaar is de oorspronkelijke garantstelling met 200 duizend euro afgebouwd. De laatste 2 ton van die garantstelling van een miljoen euro vervalt deze zomer. Gedurende de looptijd van deze garantstelling heeft PEC talloze maatschappelijke activiteiten in de stad en de regio verzorgd. De maatschappelijke inzet  van de club kwam in samenspraak met de gemeente tot stand. Mede door de garantstelling kon PEC Zwolle de afgelopen jaren uitgroeien tot een nationaal en internationaal gewaardeerde club, met een steeds groeiende aanhang en aansprekende sportieve successen zoals promotie naar de Eredivisie en het winnen van de KNVB Beker. Om de komende jaren zowel de maatschappelijke activiteiten van de club te waarborgen als om sportieve successen te kunnen blijven boeken is het nodig dat PEC Zwolle een stabiele Betaald Voetbalorganisatie blijft. Een nieuwe garantstelling kan daarbij een belangrijke functie vervullen. Het geeft een basis voor het voortzetten van de maatschappelijk relevante inzet van de club én geeft PEC Zwolle de mogelijkheid zelf werkkapitaal bij een bank te lenen.

 

Voorwaarden

Aan de garantstelling voor PEC Zwolle verbindt de gemeente net als de afgelopen jaren voorwaarden. De maatschappelijke tegenprestaties die gevraagd worden, worden opnieuw vastgelegd in een prestatiecontract. Daarnaast geldt de garantstelling – net als bij de nu bijna afgelopen garantstelling – voor een periode van vijf jaar: in die periode wordt het bedrag waarvoor de gemeente garant staat elk jaar 300 duizend euro lager. Het door PEC op basis van de nieuwe garantstelling te lenen bedrag is daarmee 1,5 miljoen euro. De club geeft aan met deze garantstelling de organisatie en maatschappelijke inzet op topniveau te kunnen brengen en houden.

 

De gemeenteraad spreekt zich binnenkort uit over de garantstelling.

Artikel delen:
Reacties 42
 1. Ik heb niks met leningen aan duur betaalde clubs en voetballers. Die gasten rijden stuk voor stuk in veel te dure auto’s en noem maar op. Wat moet een diehard supporter, die moeite heeft om al zijn kaartjes te betalen, wel niet denken? Dat dit zomaar kan in Zwolle??


  ⚠️ Meld

 2. Voordat men hier nog verder gaat zeuren omtrent de noemer lening:

  Het is geen lening, subsidie of schenking dat de Gemeente Zwolle aan PEC Zwolle doet! Het is alleen maar een garantstelling!  ⚠️ Meld

 3. Succes met het uitleggen wat het verschil is tussen een lening en een garantstelling. De vorige keer is het ook tot in den treuren geprobeerd, echter zonder resultaat.

  Nu is het alleen weer wachten op de eerste de beste politieke partij die weer populistisch wil gaan doen door ‘kritische’ vragen te gaan stellen bij gemeenteraad, enkel om weer wat simpele zieltjes te winnen.


  ⚠️ Meld

 4. voor een periode van vijf jaar: in die periode wordt het bedrag waarvoor de gemeente garant staat elk jaar 300 duizend euro lager.

  PEC moet, net als de afgelopen jaren met 2 ton per jaar, nu de gemeente elk jaar 3 ton terugbetalen.


  ⚠️ Meld

 5. @arnovd wat een kul verhaal van je. Als je daar als die-hard supporter niet tegen kan dan moet je fan worden van een amateur vereniging. Deze lening gaat ook totaal niet over de salarissen van voetballers maar om werkkapitaal te hebben voor bijvoorbeeld het uitbreiden van het stadion. Bij PEC krijg je trouwens de meeste punten per ?? (seizoenskaart) van de hele eredivisie.

  Met een garantstelling kun je goedkoper lenen bij banken. Hierdoor is er meer mogelijk. Alleen als het helemaal misgaat zouden er problemen kunnen ontstaan voor de gemeente en aangezien het bedrag waarvoor ze garant staan elk jaar met ??300.000 lager wordt is het risico klein.

  Ik vind het mooi om te zien dat de vorige samenwerking succesvol is verlopen en de gemeente de maatschappelijke bijdrage van PEC weet te waarderen. Nog mooier dat het een nieuwe samenwerking aangaat.


  ⚠️ Meld

 6. @bigge

  Met je eens. De zwart-wit denkers en de populisten zullen hier nog wel komen om de feiten te willen verdraaien en/of te verdoezelen. Hier is verder dan ook geen verdere uitleg of discussie voor nodig. Dit is een beredenering die tot stand is gekomen n.a.v. een onderbouwd en feitelijk bericht, waarbij de uitkomst is; Dat het geen lening is!


  ⚠️ Meld

 7. Gemeenteraad mag wel eens wat terug doen voor de club die de laatste jaren heel veel goeds heeft gebracht voor de stad, de regio en het imago van Zwolle in het hele land. Overal waar ik kom begint men over PEC Zwolle. In het verleden heeft de gemeente nooit een stuiver gegeven maar profiteert wel mee. Een garantiestelling lijkt me een no-brainer voor de gemeenteraad. Op partijen die tegen stemmen, ga ik later niet stemmen.


  ⚠️ Meld

 8. @Japser

  Eh? Ze hadden afgelopen seizoen een verlies van 3ton en een negatief eigen vermogen van 1,3 miljoen. Het gaat dus nog niet goed maar ik maak me geen zorgen. Er staat nu aardig wat geld op het veld en het ziet er naar uit dat de sportieve successen dit seizoen ook aanhouden.


  ⚠️ Meld

 9. Las ik maandag nog in de krant dat het bedrijf PEC Zwolle een verlies heeft gedraaid van 300.000 euro… Elk ander bedrijf zou dan failliet zijn geweest, dan is het uiterst vreemd dat de gemeente garant staat.
  Ik ben benieuwd of de gemeente dit ook doet voor bedrijven die geen verlies draaien maar toch niet bij een bank terecht kunnen voor een werkkapitaal…een gemeentegarantie zou dan erg fijn zijn. Helaas is het zo scheef geregeld bij de gemeente Zwolle!


  ⚠️ Meld

 10. Het voetbal (pec) leeft enorm in de stad en heeft een enorme aantrekkingskracht op de omliggende gemeenten. Mooi om te zien dat de gemeente Zwolle zijn steentje bijdraagt middels deze garantstelling. Een geweldige stad met geweldig voetbal.


  ⚠️ Meld

 11. Daar gaan we weer! Dit geld investeren in werkgelegenheid lijkt mij juist nu een pré. Mooi weer én voetbal spelen prima, maar dan wel uit eigen portemonnee.


  ⚠️ Meld

 12. Enzoishet, als je 1 jaar verlies draait ben je meteen failliet als normaal bedrijf? Zou wat zijn als men zo op de korte termijn denkt.

  PEC heeft nog geld van vorig kalenderjaar wat bij dit seizoen valt. Namelijk de transfers van Mokotjo en Boer en de Europese wedstrijden tegen praag. Zo ziet het plaatje er een stuk rooskleuriger uit maar nog niet perfect.

  @Enzoishet misschien is technisch gezien PEC Zwolle een bedrijf maar ik zie het persoonlijk zelf niet zo en dat lijkt me meer dan terecht. Er gaan namelijk weinig mensen twee-wekelijks naar een bedrijf om 90 minuten op een stoeltje te zitten/staan. Daarnaast kun je niet ontkennen dat PEC vooral de afgelopen jaren Zwolle goed in de spotlight heeft gezet met verrassende prestaties op en buiten het veld. Neem nou die bekerfinale + huldiging, die was groots en zonder rellen of wat dan ook.

  @Arie M, dat kan nog steeds want het is geen lening maar een garantstelling. Blijft lastig.


  ⚠️ Meld

 13. Het is niet ongebruikelijk dat een organisatie die in een groeifase zit, gebruik maakt van vreemd vermogen. Nu is dit niet eens een lening, maar een garantstelling, dus er wordt geen euro geld geschoven vanuit de gemeente naar de FC. Het is geen subsidie (zoals naar een museum), en de gemeente investeert ook niet rechtstreeks in de club of voorzieningen (zoals de waterskibaan). De club heeft een grote sociale waarde voor de inwoners van Zwolle, dus prima dat de gemeente hier garant voor staat.


  ⚠️ Meld

 14. 1: Een verlies draaien van 3 ton betekent nog geen faillissement.
  2: Een negatief eigen vermogen van 1,3 miljoen betekent technisch failliet.
  3: Geen enkele weldenkende commerciële investeerder geeft een garantstelling van 1,5 miljoen op een negatief eigen vermogen van 1,3 miljoen als hier geen “borg” tegen over staat van de kant van de garantstellingsnemer. Of er moet voldoende andere tegenwaarde zijn (bv octrooien, toekomstige inkomsten e.d.)
  4. Als het misgaat is de garantsteller z’n 1,5 miljoen gewoon kwijt.


  ⚠️ Meld

 15. Gelukkig zijn we niet het V&D van Eredivisie. Dat is nog steeds Go Ahead Eagles met die 6.000.000 op een begroting van 4,5 miljoen.

  Mooi dat er geen geld naar PEC Zwolle gaat, dan kan anno 2015 echt niet hoor. Alleen in Deventer kan dat nog. Bittere noodzaak aldaar.


  ⚠️ Meld

 16. Ik denk dat een promotiecampagne meer kost voor de gemeente, Al 2 jaar lang komt de gemeente zeer positief in de media zeker via PEC dus waar hebben we het nu over. Hoe makkelijk kun je nu als gemeente meeliften op de glorie op dit moment en het kost haast niets, maar ja dat moet je sommigen wel erg vaak uitleggen.


  ⚠️ Meld

 17. Machtig mooi dat de gemeente het financiële risico van zo’n professionele organisatie overneemt. Nu hou ik zelf meer van film en wil graag dat de kaartjes ook betaalbaar blijven. Gelijke monniken gelijke kappen zou ik zeggen, dus Pathé en Filmhuis doe een beroep op onze ‘ondernemende’ gemeente!


  ⚠️ Meld

 18. Zoals je wellicht wel (of juist niet) gelezen hebt, stelt de gemeente ook gewoon voorwaarden aan de garantstelling. Dit in de vorm van maatschappelijke activiteiten als tegenpretatie. Dus misschien een tip aan Pathé en Filmhuis om te kijken naar het volgende:

  http://www.peczwolleunited.nl/

  Als de bioscopen dat kunnen evenaren (of ?berhaupt ook maar een beetje in de buurt komen) acht ik de kans zeer groot dat die ook gewoon aanspraak kunnen maken op een garantstelling van de gemeente. Echter is het toch wel een forse stap verder dan het geijkte Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.


  ⚠️ Meld

 19. @bioscoopfan, nogal appels met peren vergelijken dit. Maar ik speel het spelletje graag mee. Wat draagt een bioscoop bij voor de maatschappij naast beperkte tourisme naar de stad?
  Voorbeelden van PEC:
  – Regiobinding (ontmoetingsplek voor bedrijven en sponsoren)
  – Maatschappelijke activiteiten via PEC Zwolle United
  – Positieve exposure in Nederlandse media

  @ Anoniem, op dit moment staat er voor aardig wat miljoenen op het veld dus dat zou je als borg kunnen zien?

  @ Mark, het plan van GAE is degradatie-bestendig en ze zitten in de beste categorie van de KNVB qua financiën. Snap de sneer dat ook niet echt. Bovendien zie ik een enorme groei ontstaan mochten ze in de eredivisie blijven. Met Apeldoorn om de hoek hebben ze enorm veel potentie.


  ⚠️ Meld

 20. Met Robot en Bigge vraag ook ik me natuurlijk af wat maatschappelijke kosten van de inzet van politie en ordediensten, van vernielingen en dergelijke zijn van buitengewoon vriendelijke potjes baltrappen.


  ⚠️ Meld

 21. @bioscoopfan, zeker een goed en geldig punt maar wel een die zeer complex is. Als je de inzet vergelijkt met het aantal incidenten dat staat dat niet in verhouding en is het niet zo raar dat het bakken met geld kost. Het is mij een raadsel waarom die voetbalwet er niet komt zoals ze het in Engeland hebben geregeld. Ik denk dat je dat ook een cultuur kunt creëren die je in Duitsland hebt waarbij het niet ongewoon is dat supporters door elkaar zitten in het stadion.

  Goed er zijn genoeg voorbeelden van zaken die geld kosten omdat het anders niet levensvatbaar zijn (kunst, theater) maar je moet ook kijken wat je er voor terug krijgt.


  ⚠️ Meld

 22. b-fan
  Gewoon verhalen op de daders, zoals dat hoort. FC Utrecht, Ajax en Go Ahead Eagels fans kunnen de portemonnee maar beter alvast trekken. 😀


  ⚠️ Meld

 23. Ik stel voor dat eenieder die niet weet wat het woord “garantstelling” precies betekend, dat eerst even met google/wiki opzoekt voordat er weer een flauwe kul reactie geplaatst wordt.

  Ik denk dat de gemeente Zwolle zelf met een marketingbudget van 15 miljoen nog niet zoveel positieve beeldvorming had kunnen bereiken als PEC de afgelopen jaren bereikt heeft voor de stad. Wat dat betreft mag de gemeente zichzelf in de handjes knijpen, en volgens mij doen ze dat ook.


  ⚠️ Meld

 24. Garantstelling en lening gedragen zich niet anders. Achter de garantstelling staat immers een lening van een andere partij (bijvoorbeeld een bank). Als PEC in gebreke blijft zijn schulden te betalen aan die andere partij is de gemeente Zwolle de klos. En wie betaalt dat?


  ⚠️ Meld

 25. @Bigge

  Ja, je hebt gelijk en daar is er weer één, die teveel zwart-wit heeft gegeten en nu in de vorm van @bioscoopfan! Dit soort gasten zullen het ook nooit willen snappen of toe willen geven.  ⚠️ Meld

 26. Real Madrid heeft een schuld van 750.000.000 Euro en blijft maar lekker doorgaan. Ieder jaar gigantische schulden. Het lijkt net alsof ze hun eigen gelddrukkerij hebben. Welk intelligent en onderlegt persoon kan hier antwoord op geven?8)


  ⚠️ Meld

 27. Uit: Audit 1-meting april 2014. Auditteam Voetbal en Veiligheid

  De politie stemt haar inzet af op het risicokarakter van een wedstrijd. De inzet
  in het afgelopen seizoen ziet er op hoofdlijnen als volgt uit. Tijdens A-wedstrijden
  worden er 26 man politiepersoneel ingezet. B-wedstrijden zijn
  maatwerkwedstrijden, maar meestal is er sprake van een A-inzet + een sectie
  flex-ME van 25 man. Tijdens C-wedstrijden wordt de A-inzet opgehoogd met
  een peloton ME (50 man) en een sectie Arrestatie Eenheid (AE) (18 man). In
  het afgelopen seizoen waren er drie C-wedstrijden te weten: Ajax, Feyenoord
  en de streekderby tegen Go Ahead Eagles.
  12. Het OM heeft een voetbalofficier en een parketsecretaris die zich bezighouden
  met het betaald voetbal in de regio (PEC Zwolle en Go Ahead Eagles). Zij werken
  vanuit Zwolle. Tijdens voetbalwedstrijden van de C-categorie is de officier
  in deze hoedanigheid bij wedstrijden van PEC Zwolle aanwezig. Tijdens B-wedstrijden
  is de voetbalofficier soms aanwezig en anders ?? net als bij A-categorie
  ?? op afroep dan wel telefonisch bereikbaar. De voetbalofficier neemt
  ook deel aan het veiligheidsoverleg, de voetbaldriehoek en het casusoverleg.
  De parketsecretaris bereidt de zaken voor en zorgt ervoor dat de benodigde
  informatie in het Voetbal Volg Systeem (VVS) wordt ingevoerd.
  13. Binnen de gemeente zijn ?? naast de burgemeester als eindverantwoordelijke
  voor de openbare orde en veiligheid ?? een beleidsadviseur Openbare Orde en
  Veiligheid en een coördinator Openbare Orde en Veiligheid bij het uitzetten
  van het beleid rondom voetbal betrokken. De burgemeester is zowel bestuurlijk
  als sportief betrokken bij het voetbal.  ⚠️ Meld

 28. Real Madrid heeft een schuld van 750.000.000 Euro en blijft maar lekker doorgaan. Ieder jaar gigantische schulden. Het lijkt net alsof ze hun eigen gelddrukkerij hebben. Welk intelligent en onderlegt persoon kan hier antwoord op geven?smilies/cool.gif

  Niemand Sjaak. Niemand. >:(


  ⚠️ Meld

 29. @R0bot “op dit moment staat er voor aardig wat miljoenen op het veld dus dat zou je als borg kunnen zien?”

  Ben bang van niet. Een beetje slimme accountant heeft dit soort ‘ongrijpbare’ bezittingen al op de balans meegenomen, tegen een te hoog ingeschat bedrag. Zit waarschijnlijk al bij de 1,3 miljoen negatief eigen vermogen in. Daarom zie je ook vaak dat in geval van daadwerkelijk faillissement de uiteindelijke restschuld veel hoger is dan vlak ervoor ingeschat. Een paar spelers zullen dan voor een veel lagere transfersom worden overgenomen (hooguit 30% van de waarde) dan de boekwaarde. De overige spelers zullen pas worden overgenomen als het faillissement is afgesloten, en zij transfervrij zijn.
  E.e.a. betekent dus wel dat het reële negatief eigen vermogen van PEC op dit moment een stuk hoger zal zijn dan de 1,3 miljoen boekwaarde die er nu staat……  ⚠️ Meld

 30. Die laatste zin uit de quote van het auditteam blijft toch wel nazingen:

  De burgemeester is zowel bestuurlijk als sportief betrokken bij het voetbal.


  ⚠️ Meld

 31. Topsport wordt misschien wel bedrijfsmatig gerund, maar is toch nog wel wat anders dan een bedrijf waarbij winst maken de belangrijkste doelstelling is. Buiten de mooie maatschappelijke activiteiten, genieten wekelijks ruim 300.000 mensen in het stadion van eredivisiewedstrijden. En daarnaast natuurlijk via TV nog miljoenen mensen. Vergelijk dat eens met een schouwburg.
  Buiten dit directe effect, stimuleert een succesvolle sportclub ook nog eens miljoenen om zelf een sport te beoefenen. Is maatschappelijk ook van groot belang.
  En onze PEC heeft Zwolle de laatste jaren veel positieve naamsbekendheid gegeven.
  Allemaal redenen (maatschappelijke en publieke belangen) voor een gemeente om deze garantstelling te willen geven.


  ⚠️ Meld

 32. Ik blijf erbij: in deze tijd is alleen al een garantstelling moreel niet verantwoord. Gemeenschapsgeld mag en kan nu even niet hiervoor gebruikt worden. Onder het mom van zogenaamde hervormingen mag oud, ziek of werkzoekend Nederland, op een houtje bijten. Participeren is het liberale toverwoord, met andere woorden: zoek het allemaal maar lekker zelf uit. Dit principe geldt kennelijk niet voor iedereen…
  O ja, de verkiezingen komen er weer aan!


  ⚠️ Meld

 33. Normaal gesproken ben ik hier geen liefhebber van maar in dit geval vind ik het te verdedigen. Wat PEC momenteel doet is weergaloos en verdiend ondersteuning. Het is niet overdreven om te zeggen dat ze Zwolle op de kaart zetten met hun prestaties. Niet alleen dat: de club heeft ook een hele positieve uitstraling richting de stad zelf. Iedereen praat momenteel over de club en het verbind mensen. De club is zich de laatste jaren ook steeds meer maatschappelijk gaan inzetten en dat mag geprezen worden. Nogmaals: ik hou niet van gemeentes die voetbalclubs ondersteunen maar hier kan ik wel mee leven.


  ⚠️ Meld

 34. Ik vind het wel mooi dat juist bij deze onderwerpen (schulden, gemeenschapsgeld, Europa, subsidie, moraal) de bioscoopfan uit koekstad weer van zich laat horen. Hij heeft natuurlijk het meeste te maken gehad met deze onderwerpen.

  Misschien hebben ze nog tips voor ons hoe wij het slimst aan al dat gemeenschapsgeld kunnen komen.

  Alvast bedankt.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.