5 mille voor Hospice en Ronald McDonald Huis

Zwolle – Liever geen bloemen of cadeaus maar een bijdrage voor twee goede doelen, het nieuwe Hospice en het Ronald McDonald Huis, beide in Zwolle. Dat lieten de eigenaren Theo Mulder en Frans Eykelkamp hun vele relaties weten bij de viering op in januari van het tienjarig bestaan van transport- en grondverzetbedrijf Mulder-Eykelkamp in Wijthmen bij Zwolle. Deze oproep was een schot in de roos. Mulder en Eykelkamp rondden zelf het ingezamelde bedrag af, waardoor vertegenwoordigers van Hospice en Ronald McDonald Huis een (eerlijk te delen) cheque van 5.000 euro in ontvangst konden nemen.

 

cheque_wythmen_c.jpg

 

De 2500 euro elk was voor Lydia Taen en Joop Dijkstra (Hospice) en voor Lianne Booijink (Ronald Mc Donald Huis) erg welkom. Hospice Zwolle hoopt dat na jarenlange voorbereidingen er binnen enkele maanden gestart kan worden met de nieuwbouw aan de Wipstrikkerallee. Het wordt dan eind dit jaar het eerste hospice in Zwolle dat geheel los staat van bestaande hospiceruimtes bij verpleeginstellingen en dergelijke. “We bieden straks vijf plekken aan voor mensen in hun laatste levensfase. Om allerlei redenen kunnen die niet meer thuis blijven, maar ze willen toch in een zo huiselijke mogelijke sfeer verzorgd worden. Bij een hospice wordt meestal direct gedacht aan oudere mensen, maar we krijgen ook een aparte gamekamer. Voor jonge gasten, ook die zijn er, en voor jonge bezoekers van onze oudere gasten,”  zo vertellen Taen en Dijkstra.

Het nieuwe hospice in Zwolle wordt gehuurd van woningbouwcorporatie Openbaar Belang die het samen met SWZ gaat bouwen. “Zelf nieuw bouwen was financieel niet haalbaar,” zo legt penningmeester Joop Dijkstra uit Dalfsen uit; “Maar ook nu hebben we drie ton nodig voor inrichting, huur en dergelijke.”

Ook bij het Ronald McDonald Huis Zwolle is het geld uit Wijthmen erg welkom. Sinds begin dit jaar is er naast de bekende overnachtingsgelegenheid ook een tweede locatie; een eigen ‘huiskamer’ in Isala. Die aparte ruimte is bestemd voor kinderen en ouders die alleen voor een dagbehandeling naar Zwolle komen en dus niet hoeven te overnachten. “Er komen in de huiskamer al zo een 750 bezoekers per maand,” zo zegt een enthousiaste Lianne Booijink. “Daarnaast heb je na een aantal jaar altijd onderhoud nodig. We willen bijvoorbeeld graag de badkamers van ons verblijf aanpakken en moderniseren.”   

Dichtbij huis
De keuze voor juist deze twee Zwolse instellingen door Mulder-Eykelkamp is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Het transport- en grondverzetbedrijf in Wijthmen heeft in opdracht van de gemeente Zwolle het grondwerk gedaan voor het nieuwe hospice.  Daarnaast werkt het bedrijf mee aan de gladheidsbestrijding als er zout gestrooid moet worden. “Dan maakt onze chauffeur zonder probleem graag een extra strooirondje over de parkeerplaats bij het Ronald McDonald Huis en de Ambelt daarnaast. Even iets extra doen en niet meteen in rekening brengen, dat past heel goed bij de mentaliteit van onze medewerkers en ons bedrijf, ” zo licht Frans Eykelkamp toe. “We vonden in ieder geval dat het om concrete goede doelen, dicht bij huis, bij Wijthmen  moest gaan. Dat is met deze keuze goed gelukt,” zo vult zijn compagnon  Theo Mulder aan. 

 

Hun bedrijf met inmiddels een kleine 50 medewerkers  ontstond op 1 januari 2005 uit een fusie tussen Loon- en Grondverzetbedrijf T. Mulder uit Wijthmen  en Transport- en Grondverzetbedrijf F. Eykelkamp uit Hoonhorst (gem. Dalfsen).

Artikel delen: