Broerse commercieel directeur bij PEC Zwolle

Zwolle – Joost Broerse wordt de nieuwe commercieel directeur van PEC Zwolle. De verdediger die momenteel nog onder contract staat als voetballer bij de bekerhouder, heeft zich de afgelopen maanden langzaam op het pad van de commercie binnen PEC Zwolle begeven. Dat is beide partijen goed bevallen. Dit houdt in dat de verdediger na afloop van het lopende seizoen een punt zet achter zijn sportieve loopbaan.

De routinier stond voor zijn tijd in Zwolle namens FC Groningen, FC Utrecht, APOEL Nicosia en Excelsior binnen de lijnen. In totaal wist hij negental prijzen bij elkaar te spelen. Zo won Broerse tweemaal de KNVB Beker, tweemaal de Johan Cruijff Schaal, werd hij twee keer kampioen van Cyprus, won hij eenmaal de Cypriotische beker en tweemaal de Cypriotische Supercup. Ook speelde de verdediger meerdere malen in de Champions League. In zijn nieuwe functie wordt Broerse belast met het verder generen van een duurzame groei van de sponsoromzet. Hij zal daarbij ondersteuning krijgen en leiding geven aan een negental medewerkers op het gebied van commercie, communicatie en evenementen. Als vanzelfsprekend maakt Broerse in zijn nieuwe rol deel uit van het directieteam.

Joost Broerse: ,,Het was een hele moeilijke beslissing, maar toch vind ik dit een mooi moment om mijn voetbalschoenen op te bergen. Gelukkig kan ik terugkijken op een mooie carrière met vele sportieve hoogtepunten. Ik ben blij met de unieke kans die PEC Zwolle mij nu biedt, om buiten het veld een loopbaan op te bouwen. Het is geweldig om bij deze mooie club betrokken te blijven en wie weet kunnen we dit seizoen en daarmee mijn loopbaan op een succesvolle manier afsluiten. De komende tijd zal ik uiteraard de focus op het voetbal houden om daarna met mijn team de groei van PEC Zwolle verder uit te bouwen.”

Voorzitter Adriaan Visser: ,,Wij willen graag mensen uit onze eigen organisatie kansen geven om zich door te ontwikkelen als die mogelijkheid zich voordoet. Voor een dergelijke insteek hebben wij met veel interesse gekeken naar hoe Ajax dat doet met bijvoorbeeld Edwin van der Sar. Wij zaten in de procedure om een commercieel directeur aan te trekken toen Joost in de winterstop tijdens het trainingskamp in Zuid-Afrika te kennen gaf dat hij in aanmerking wilde komen voor deze functie. ‘Wat Van der Sar bij Ajax kan, zou ik bij PEC Zwolle kunnen doen,’ vond hij. Gaandeweg is dat idee gaan beklijven binnen onze organisatie. Joost heeft een hoge gunfactor, is een representatieve, intelligente jongen en heeft een HBO-opleiding gevolgd aan de VVCS Academy. Bovendien kent hij de club. Dat maakt hem tot een geschikte kandidaat. Op managementvlak heb ik zelf veel ervaring waardoor ik hem indien nodig kan coachen. Voor PEC Zwolle is dit een stap bij de verdere herstructurering van de organisatie.”

Artikel delen:
Reacties 33
 1. Poeh poeh, Broerse heeft IETS commercieels gedaan en wordt de commercieel manager. Alsof je daar geen opleiding en skills voor nodig hebt. Groot risico i.v.m. mogelijk vernietiging van geld of middelen. Het is een erg sympathieke en goede voetballer, maar weet goed wat je kan.


  ⚠️ Meld

 2. manager. Alsof je daar geen opleiding en skills voor nodig hebt

  denk je dat hij v/a de kleuterschool is gaan voetballen of zo ???

  😀 voetballers zijn slimmer dan jij denkt


  ⚠️ Meld

 3. Hoezo geen opleiding en skills?
  Wat moet je meer hebben dan?

  Van LinkedIn:
  Saxion Hogescholen
  Bachelor, HBO Ondernemerschap/ Business Innovation
  2007 ?? 2011
  Graduated on 23rd of May 2011

  St. Bonifatius College Utrecht
  VWO, Gymnasium with Latin
  1994 ?? 1997  ⚠️ Meld

 4. @edje heeft wel een punt. De getoonde opleidingen imponeren mij niet. We hebben het wel over een Eredivisie top 3 club!! Ruime ervaring is wel gewenst.


  ⚠️ Meld

 5. Niet groter maken dan het is. Joost is naar buiten commercieel directeur. Goed lokaal boegbeeld. Als hij vanuit PEC ondersteunt wordt met iemand die echt verstand heeft van sales komt het wel goed.


  ⚠️ Meld

 6. Een goede werkgever geeft zijn mensen ook kansen om zich verder te ontwikkelen. Geloof jezelf dat de club Broerse deze kans zou geven wanneer ze geen vertrouwen hebben in zijn kwaliteiten en zijn lerend vermogen? Kom op, ze zijn zich goed bewust van de grote belangen.
  Niet te snel oordelen, maar gewoon zijn prestaties afwachten.


  ⚠️ Meld

 7. The strange case of dr. Jekyll and Mr. Hyde 2.0

  We zitten met ons allen op een roze wolk. Sportief hebben we de wind vol in de zeilen. Alleen struisvogels is het ontgaan dat PEC back is. Veel van deze struisvogels zijn wekelijks te bewonderen bij studio voetbal en voetbal international. Ze praten moeiteloos hele uitzendingen vol over het goud van oud.

  Op het veld manifesteert zich een nieuwe werkelijkheid. PEC Zwolle is onderhand het boegbeeld van de nieuwe werkelijkheid in de Eredivisie. Van nivellering is zeker sprake. Bij de topclubs wel te verstaan. Deze presteren het om met meer steeds minder te presteren.

  Na 21 wedstrijden steekt PEC Zwolle, inmiddels in zijn derde Eredivisieseizoen, een grote middelvinger op naar de gevestigde orde. Een deel van de gevestigde orde, bivakkeert inmiddels in de Jupiler League of loopt een groot risico om zich volgend seizoen hierin terug te vinden.

  PEC Zwolle in de Eredivisie is als een sprookje. Ware het niet dat elk sprookje begint met “Er was eens…” en via “op een dag” positief eindigt met “en ze leefden nog lang en gelukkig”.

  En zover is het nog lang niet.

  De sportieve opmars heeft ertoe geleid dat de verbindingslijnen gigantisch zijn opgerekt. De Blitzkrieg op de Eredivisievelden en incidentele successen, hoe eclatant ook, verbloemen dat de structurele doorgroei tot een vaste middenmoter in de Eredivisie onderhand hapert.

  De afstand tussen “het veld” en “het kantoor” groeit eerder dan dat ze afneemt. Natuurlijk is dit een logisch gevolg van de explosieve “groeispurt op het veld” waar men op de snelweg zit en een kantoororganisatie die op een B-weg zit.

  De veurzitter (algemeen directeur, coach commercieel directeur in opleiding, investeerder) probeert dit af te doen als “groeistuipen”, maar is dit wel zo.

  Het is publiek geheim dat de andere onderdelen van “het bedrijf” onvoldoende meegroeien met “het meest cruciale bedrijfsonderdeel”. Dat is ook gecommuniceerd als grootste veranderopgave richting de toekomst.

  Natuurlijk kost verandering tijd, maar in de voetbalwereld wordt slechts summier extra tijd bijgeteld. In die zin is het inbrengen van een jeugdig talent als commercieel directeur discutabel.

  PEC Zwolle heeft behoefte aan een commercieel directeur, die er direct staat niet aan een sympathiek mens met een hoge gunfactor. Dat stond ook niet in de vacature als meest cruciale eis.

  Op dit moment is Joost ‘Man of the Match’ Broerse opgezadeld met een torenhoog verwachtingspatroon. Van hem wordt verwacht dat hij de commerciële afdeling naar Europa League niveau brengt. En dat zadelt hem op met een levensgroot afbreukrisico.

  Temeer omdat de roerganger “op het veld” te kennen heeft gegeven dat zijn intentie om te verlengen nog niet is vertaald in een krabbel. Volgens VI “De succescoach wil zijn contract verlengen, maar zette nog altijd geen krabbel. ‘Ik verwacht ook niet dat het in februari nog gebeurt’, zegt hij tegen Voetbal International. ‘Het is geen formaliteit, zoals het ook niet honderd procent zeker is dat ik blijf. Het is wél mijn intentie, maar waar het om draait is het perspectief. Zoals het afgelopen jaar zal het nooit elk jaar gaan. Maar zijn we wel in staat de kwaliteit van het elftal hoog te houden? Kunnen we de randvoorwaarden zo invullen dat spelers zich hier optimaal kunnen ontwikkelen? Hoe ziet de toekomst er financieel uit? Over dat soort onderwerpen zijn we in gesprek.’ Eerder liet Jans al weten dat medische staf, scouting, jeugdopleiding en videoanalyse bij PEC voor verbetering vatbaar zijn. Nu wil hij niet in detail treden. ‘Ik heb eigenlijk al te veel gezegd.’ De eerste kaper is al aan de kust gesignaleerd. ‘Een buitenlandse club heeft zich gemeld’, erkent Jans, die geen naam wil noemen. ??Het is ook alweer van de baan. Ik hoop er met Zwolle uit te komen, in de tussentijd praat ik niet met andere clubs.”

  Dat siert de Zwolse Michiel de Ruyter.

  Het siert de Zwolse regenten minder dat er tot nu toe weinig transparantie is over het effect van de genomen maatregelen om het gat tussen “het veld” en de rest van de BVO te dichten. Ook is de jaarrekening 2013-2014 volstrekt oncontroleerbaar. Zowel de inkomsten als uitgaven zijn op macro-niveau beschreven. En waar de club koketteert met het leggen van verbindingen, lijkt het erop dat de cruciale horizontale verbinding uitblijft omdat de ‘verticale verbinding’ binnen een beperkt deel van de stad en de regio de facto in stand wordt gehouden.

  Terecht wordt opgemerkt dat onze veurzitter onderhand wel heel veel petten opheeft waardoor een zekere vergelijking in de rede ligt. Laten we hopen dat het “working on a dream” niet leidt tot de nachtmerrie die zich in het oosten van de provincie heeft gemanifesteerd. En of dit soort beslissingen bijdragen tot het bijtekenen van onze succescoach omdat al zijn bedenkingen worden weggenomen…

  Voor zover het nog explicitering behoeft: ik heb sterk de indruk dat er meer nodig is om het sprookje van PEC Zwolle een gelukkige afloop te laten hebben. Onderhand lijkt een stelletje “Goldfasanen” heel veel lippendienst te bewijzen aan the “need to haves” en lijkt het kritische “Zwolsche” publiek verblind door de voorlopige successen.

  “In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie van de toekomst…


  ⚠️ Meld

 8. Opleiding zegt helemaal niets. Alleen iets over je IQ. EQ is veel belangrijker tegenwoordig.

  Kijk naar Lugt van Go Ahead Eagles. Hij was op zijn 27ste al directeur met duizenden medewerkers onder zich, maar bakt er nu helemaal niets meer van bij GAE. Zijn gebrekkige EQ heeft zijn lot bepaald. 😉


  ⚠️ Meld

 9. Bericht door Rial Intrek, op 5 februari 2015 8:09
  Opleiding zegt helemaal niets. Alleen iets over je IQ. EQ is veel belangrijker tegenwoordig.

  Geopereerd worden in het ziekenhuis door een VMBO’er? Jij liever dan ik.


  ⚠️ Meld

 10. Wat aanfluiting!

  we hebben een heavy weight nodig op commercieel vlak. Iemand die meerdere sponsoren met zich mee trekt. Iemand met een gevestigde naam binnen onze regio. Had hem dan het baantje van die ex steiger boer gegeven op sociaal maatschappelijk vlak.
  broerse wordt dus een marionet van wie Visser hem maar laat begeleiden.

  Ik verwacht binnen een maand de eerste “grote vis”met veel beloftes waar Broerse bij naar voren wordt geschoven als de commerciële messias, maar diezelfde sponsor zal zich later weer terug gaan trekken als poep de ventilator raakt.

  Onrustige tijden zijn op komst…:o


  ⚠️ Meld

 11. Hup lui, niet zo somber! Als PEC onderaan in de J-leage had gestaan, had any beste commerciele man, nog geen platte sponsor binnengehaald.
  Vanuit de huidige situatie, en niks geen poehacultuur, past het precies: een nieuwe man, vanuit de eigen gelederen; en geen “kijkmij’s” figuur met een enorm netwerk van gebakken lucht om zich heen.
  Broerse: succes!8)


  ⚠️ Meld

 12. Right, met een negatief saldo en een garantie stelling van de gemeente is het nu wel de tijd om iets fris en nieuws te gaan beginnen…


  ⚠️ Meld

 13. Goed om Broerse in die positie te zetten. Die gaat het echt wel maken. Geef hem die kans en het vertrouwen en hij zal het (letterlijk) terug betalen.


  ⚠️ Meld

 14. Niet groter maken dan het is. Joost is naar buiten commercieel directeur. Goed lokaal boegbeeld. Als hij vanuit PEC ondersteunt wordt met iemand die echt verstand heeft van sales komt het wel goed.

  Ed, jij snapt het!

  Het is voor PEC een logische keuze om een symphatiek, bekend iemand op deze functie te zetten. De organisatie onder hem, die inhoudelijk het werk zal doen, daar zal het succes of falen uiteindelijk van af hangen.


  ⚠️ Meld

 15. @Tevreden

  Dus het wordt beter weer dan nu? Je hebt ook wel eens van die regenachtige zomers. Ken je dat? Iedereen heeft zich verheugd en dan valt alles in het water.


  ⚠️ Meld

 16. Ik ben het met ElRey eens. Voetballend geen directe zorgen, maar daar op ’t kantoor is waakzaamheid geboden. Zolang daar een cultuur van vriendjespolitiek heerst en er onvoldoende kwaliteit is ben ik er niet gerust op.


  ⚠️ Meld

 17. Om maar in de metaforen te blijven; zonder regen geen groei. Of positiever geformuleerd; regen is nodig om tot bloei te komen. Nou moet ik wel eerlijk bekennen dat ons veld geen regen nodig heeft;)


  ⚠️ Meld

 18. Zo ken ik er ook wel een:

  De vis rot vanaf de kop.

  Denk dat we als het zo doorgaat maar eens de oude verbanden met elkaar aan moeten gaan.


  ⚠️ Meld

 19. @1stejohn

  Eens. Laten we de put niet dempen als het kalf al verdronken is. We houden de vinger aan de pols omdat daar alle aanleiding toe is. Zoals ook onderstaand bericht bevestigd:

  ‘Ze moeten een mix zien te vinden; PEC lurkt aan een gevaarlijke cocktail’
  Vrijdag, 6 februari 2015 om 08:00

  Op sportief gebied gaat het geweldig met PEC Zwolle. De club uit Overijssel won de KNVB Beker en de Johan Cruijff Schaal, staat ook dit seizoen weer bij de laatste vier in het bekertoernooi en in de Eredivisie is PEC terug te vinden op de derde plaats. De Blauwvingers hebben de wind in de rug staan, maar financieel gezien is PEC een probleemkind, weet De Telegraaf.

  Categorie 1 bij de licentiecommissie is in zicht en dat zou betekenen dat PEC onder curatele van de bond komt te staan. Een nieuw contract voor Jans is nu onzeker; hij wil doorgroeien met PEC en diverse garanties krijgen, voordat hij zal bijtekenen. “Daar kan succes beginnen te schuren met verantwoord beleid”, schrijft Valentijn Driessen, chef voetbal van De Telegraaf.

  Volgens Driessen wil voorzitter Adriaan Visser Jans graag behouden en voelt hij de priemende ogen van de achterban in zijn rug. Jans wil kwalitatief en prestatief niet inleveren met PEC, maar doorgroeien. “Daarvoor moeten ze een mix vinden in Zwolle”, weet Driessen. “Veel extra geld kan daar echter niet mee gemoeid zijn. Want ondanks alle succes lijdt de club structureel verlies.”

  De ogen zijn gericht op Visser: “Kan hij als ambitieuze voorzitter mee met de ambities van zijn trainer, of durft hij een streep te trekken als de trainerswensen onverantwoord blijken voor PEC? Met het risico dat Jans als grondlegger van het succes vertrekt. PEC lurkt aan een gevaarlijke cocktail. Met onvoorzien sportief succes ben je als clubvoorzitter niet altijd even benijdenswaardig”, aldus Driessen.

  Bron: http://www.voetbalzone.nl  ⚠️ Meld

 20. Mag ik vragen betekend dit het einde van de heer Koster en Mevrouw Wiersma dat Joost Broerse nu aangesteld wordt als commercieel directeur.

  Begrijp ik goed dat Adriaan Visser zijn eigen vlees keurt, m.a.w Adriaan Visser is de nieuwe Joop Munsterman.


  ⚠️ Meld

 21. Het wordt nu echt eens tijd dat de commerciële mensen bij Zwolle serieus hun best gaan doen. De prestaties zijn tot nu toe ondermaats en daar moet snel verandering in komen voordat PEC als een baksteen naar beneden valt.


  ⚠️ Meld

 22. De laatste heeft niets met sponsoring te maken, hij moet alleen zoveel mogelijk sjaaltjes verkopen, dan verdient hij zich zelf terug 😉


  ⚠️ Meld

 23. Wat een laffe held ben jij arnovd, lekker anoniem allerlei suggestieve berichten over een medewerkster van PEC hier plaatsen. Je bent een achterbaks mannetje en het voegt niks toe aan dit topic. Get a life.


  ⚠️ Meld

 24. Mooie quote Derksen vanavond in VI: “In Zwolle loopt iedereen de polonaise, behalve de penningmeester en de mensen die zich zorgen maken om het geld.” Ik zou het jammer vinden als we niet de juiste mix weten te vinden tussen sportief en financieel succes. Daarom maak ik mij zorgen.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.