Programma Bevrijdingsfestival Zwolle 2015

Zwolle – In 2015 vindt de 25ste editie van Bevrijdingsfestival Overijssel plaats, hét festival op 5 mei. Met diverse podia, meer dan tientallen optredens, honderden vrijwilligers, een maximum van 145.000 bezoekers en veel inhoudelijke projecten, is het festival meer dan een bezoek waard! Donderdagavond werd in het beste popodium van Nederland, Hedon Zwolle, het programma van het Bevrijdingsfestival Overijssel 2015 onthuld.

01wartsilaklein.jpg

Op het Wärtsilä hoofdpodium ook dit jaar weer mooie en grote namen als Racoon, Handsome Poets en The Common Linnets. Maar ook bands als Bongo Botrako en The Kik krijgen alle ruimte op het grote podium. De Zwolse Zotte Zusjes in samenspel met JSO de Vuurvogel openen het Bevrijdingsfestival in Zwolle. Al eerder was bekend geworden dat Mainstreet de zogenaamde helicopteract is en de Zwolse Typhoon in Zwolle het bevrijdingsfeest afsluit. Maar er is meer op het #BFO2015. Op het Abbot Podium treden o.a. Birth of Joy en Skip&Die op. In de Deltion VIP Lounge worden intieme ‘priveconcerten’ gegeven. Bevrijdingsfestival Overijssel heeft samen met vijf grote onderwijsorganisaties uit Zwolle samenwerkingsprojecten opgezet. Hierbij kunnen studenten enerzijds meewerken als vrijwilliger maar anderzijds ook de betekenis van 5 mei vormgeven. Onderstaand de projecten die in 2015 hun uiting gaan vinden op Bevrijdingsfestival Overijssel. De Familie- en Theaterweide is er ook dit jaar weer, met nieuw dit jaar ‘het Bospodium’, en natuurlijk ook de Festivalmarkt.

02abbott.png

03sena.png

04danstheater.png

Via Lees verder veel meer nieuws… 

‘Vrijheid geef je door’
Ieder jaar kiest het Nationaal Comité 4 en 5 mei een thema dat als rode draad door de activiteiten op 4 en 5 mei loopt. De laatste jaren is er gekozen voor een 5 jaren thema, namelijk: ‘Vrijheid geef je door’. Het herhalen van dit thema zorgt voor bewustzijn wat betreft de vrijheden die wij in Nederland kunnen en wellicht moeten doorgeven. Vrijheid waar voor gestreden is. Daarnaast kent deze boodschap een verdiepende tekst om het geheel extra kracht bij te zetten. Dit jaar gaat het om de tekst: ‘Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst.’ Ook Bevrijdingsfestival Overijssel laat deze thematiek in haar programmering duidelijk naar voren komen.

06strikbeats.png 

5 Onderwijsprojecten:

Deltion College
Het Deltion College is dit jaar weer goed vertegenwoordigd op Bevrijdingsfestival Overijssel met onder andere de Deltion VIP Lounge! Deltion zorgt al een aantal edities lang voor een reeks speciale privéconcertjes. In een speciale VIP lounge is plek voor ongeveer 50 gasten per optreden. Dit unieke podium is te bereiken via een VIP trip door de wateren van Park de Wezenlanden. De VIP lounge is toegankelijk voor Deltionstudenten en medewerkers, maar zeker ook voor geïnteresseerden. Aanmelden kan via www.deltion.nl/5mei.

Deltion is al jaren sponsor van het Bevrijdingsfestival Overijssel. Zo helpen studenten Podiumtechniek mee bij het hangen en aansluiten van de buitenverlichting op het festivalterrein en worden studenten Beveiliging ingezet voor de beveiliging van het festival.
Landstede

Durf jij het aan? Daten met een stoere veteraan (man, vrouw, jong en oud) in het Veteranencafé? Landstede daagt je samen met het Veteraneninstituut uit om op de dag dat we onze vrijheid vieren letterlijk stil te staan door te luisteren naar verhalen van onze helden. Kom naar het Landstede bij de hoge toren!

Daarnaast is er letterlijk en figuurlijk ruimte voor senioren om tijdens het middagconcert in Doepark Nooterhof de vrijheid te vieren. Tijdens de jubileumeditie zal het magische doolhof wederom aanwezig zijn. Dwaal rond en voel je vrij (heid). Landstede Kinderopvang, te vinden op de Festivalboulevard, daagt ook de jongste bezoekers uit tot het maken van de creatiefste kunstwerken van het festival!

Cibap
In navolging van vorig jaar daagt Bevrijdingsfestival Overijssel studenten van Cibap weer uit om hun versie van een festivalposter in te leveren. Uitganspunt en inspiratie zijn de verschillende bands van het festival in combinatie met grafische (protest)posters uit het verleden.
Ook dit jaar worden de posters tentoongesteld op het Popeiland. Daarnaast krijgen de beste posters een plekje op de kleedkamerdeuren van de artiesten. Vorig jaar waren deze posters al flink in trek bij de verschillende artiesten, hopelijk worden ze dit jaar ook weer mee de tourbus in genomen!

Windesheimtheater
Ook dit keer is Windesheim weer zichtbaar op het festival met een eigen theater. Hier kunnen bevlogen studenten via cabaret en kleinkunst hun eigen visie op het thema ‘vrijheid in de breedste zin van het woord’ laten zien en horen.

ArtEZ hogeschool voor de kunsten
ArtEZ hogeschool voor de kunsten is op twee fronten actief tijdens de jubileumeditie. Als hofleverancier voor de Zwolse bigband JazzArt Orchestra, maar ook met vele studenten en alumni die zich via muziek- en theatervoorstellingen laten zien op de Familie- en Theaterweide.

Familie- en Theaterweide
Ook dit jaar staat de Familie,- en Theaterweide weer garant voor een gezellig en knus programma. Dit jaar is gekozen voor een nieuw podium: ‘het Bospodium’. De programmering van dit podium zal, net als vorig jaar, garant staan voor fijne liedjes en intieme shows en start met een kinder-openingsconcert om 12:00 uur. Dit is uiteraard ook geschikt voor ouders! In de middag kan er genoten worden van swingende folk, zwoele luisterliedjes en dansbare deuntjes. De rest van de weide zal weer bol staan van de familie-activiteiten en theatervoorstellingen, kortom genoeg redenen om een bezoekje te brengen op 5 mei aan het gezelligste hoekje van het park. Voor het volledige programma kunt u terecht op de website: www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl

Festivalboulevard
Loop de leukste route over het festival via de Festivalboulevard! Hier vind je verschillende kraampjes die samen de festivalmarkt vormen. Net als de afgelopen edities zal de Festivalboulevard een belangrijk onderdeel vormen van het festival. Een groot deel van het festivalpubliek komt en gaat via deze straat. Kom lekker shoppen en vul je zakken met de gekste gadgets, doe mee aan leuke activiteiten of neem eens een kijkje bij de diverse goede doelen die op de festivalmarkt staan. De markt is geopend van 11.00 tot 00.00 uur en bevindt zich op de Wethouder Alferinkweg.

Jubileumprojecten:

Bevrijdingsfestival Overijssel viert haar 25-jarig jubileum en 70 jaar bevrijding. Een aantal projecten zullen daarom in het teken staan van deze speciale editie. Het blijft belangrijk om de vrijheid door te geven en bewustwording te creëren. Door middel van deze unieke projecten wordt deze boodschap nog eens versterkt.

Jubileummunt
Speciaal voor het 25 jarige bestaan van het festival komt er een heuse jubileummunt. Deze munt kan de bezoeker zelf ‘persen’ bij de speciale Penny-machines. Naast de machines staat een standje waar de jubileummunten kunnen worden omgevormd tot unieke sieraden. Met deze actie steunt de bezoeker het festival en houdt er zelf nog een leuke munt of sieraad aan over!

Studio Munt is een gelegenheidsduo die speciaal voor Bevrijdingsfestival Overijssel aan de slag gaat met de herdenkingsmunt. Suzan von Perydon is upcycler en beeldend kunstenares, zij ontwerpt van oude spullen nieuwe producten. Gradi Nitert is ook beeldend kunstenares en dol op papier en bijzondere verhalen. Zij zitten klaar om jouw herinnering op te schrijven en je munt te laten stralen. Meer informatie over de twee kunstenaressen is te vinden op www.suzanvonperydon.nl en www.studiosacrebleu.nl.

Documentaire: Oorlog in Overijssel
In het kader van 70 jaar bevrijding en de jubileumeditie van Bevrijdingsfestival Overijssel wordt in samenwerking met Historisch Centrum Overijssel en de Provincie Overijssel de documentaire ‘Oorlog in Overijssel’ opnieuw vorm gegeven met nieuw beeldmateriaal.

De originele versie van de documentaire komt uit 1990 en is gemaakt op basis van beeldmateriaal van inwoners uit de provincie. In de afgelopen 25 jaar is er nieuw beeldmateriaal beschikbaar gekomen, daarom zal de documentaire worden aangepast naar huidige technische standaard.

In de maand april wordt op verschillende locaties in de provincie Overijssel de vernieuwde documentaire vertoond. Doel is om in het kader van het 14e lustrum van de bevrijding extra aandacht te genereren voor de waarde van het leven in een democratie. Na de vertoning is er een mix van de vormen lezing, debat, nagesprek en college met als inzet de betreffende lokale situatie. Verder zal er een educatief programma beschikbaar komen voor alle middelbare scholen in de provincie.

De première vindt plaats op 10 april in het Memory International War Museum in Nijverdal en zal worden bijgewoond door de Commissaris van de Koning in Overijssel, mevrouw Ank Bijleveld-Schouten.

Vrijheidscolleges
Naar aanleiding van het succes van de Vrijheidscolleges tijdens onder andere Bevrijdingsfestival Utrecht, zal Bevrijdingsfestival Overijssel dit jaar ook een podium bieden aan deze speciale colleges. Voorafgaand aan 5 mei zullen er drie Vrijheidscolleges plaatsvinden, daarnaast zal op 5 mei zelf ook een college worden gegeven. De data en locaties worden later bekend gemaakt.

Speciale lezing Jan Terlouw
Samen met het Memory International War Museum in Nijverdal organiseert Bevrijdingsfestival Overijssel een lezing van Jan Terlouw in het ZINiN Theater in Nijverdal op maandag 20 april, aanvang om 20.00 uur. Aansluitend een rondetafelgesprek onder leiding van Bert de Vries en onder andere Hans Laroes.

Podium Strik Beats
Nieuw en louter gevuld met Zwolse bands, allemaal te vinden op Podium Strik Beats. Gehost door Rik Strik, eigenaar van een aantal nieuwe oefenruimtes en aanjager voor vele Zwolse talentvolle bands. We sluiten af met het Singlefeestje!

Natuurmonumenten/Kom langs bij OERRR op Bevrijdingsfestival Overijssel!
Kinderactiviteiten door natuurmonumenten

Leef je uit op het blotevoetenpad of doe mee met één van de andere gave activiteiten van OERRR. Op 5 mei zorgt Natuurmonumenten met OERRR weer voor een spannend programma!
Projecten
Bevrijdingsfestival Overijssel heeft naast de jubileum en onderwijsprojecten nog meer projecten die tot stand komen naar aanleiding van de boodschap om vrijheid door te geven.

Pop-up-Eiland
Een nieuw project dat up-popt op het popeiland. Een aantal bijzondere bouwwerken waar de bezoeker kan kijken en shoppen. De verschillende ‘winkeltjes’ variëren van een waar Bevrijdingsfestival Overijssel jubileummuseum tot een winkeltje met take-away-kunst en fast-art.

Wat is nou die vrijheid?
Vrijheid wordt gebruikt als eenduidig begrip. Iedereen lijkt te begrijpen wat er met vrijheid wordt bedoeld. Want vrijheid betekent voor iedereen hetzelfde. Toch? Betekenissen zoals ‘vrede’ of ‘geen oorlog’ snapt iedereen, maar in de Nederlandse samenleving ligt vrijheid echter veel gecompliceerder. Het overgrote deel van onze samenleving heeft nooit in oorlog geleefd. Voor ons gaat vrijheid veel meer over kunnen doen en laten wat je zelf wilt. Zelf kunnen bepalen wat je wilt worden, kunnen zeggen wat je denkt. Maar vrijheid is niet onbeperkt, want de vrijheid van de één tast misschien wel de vrijheid van een ander aan. Vrijheid geef je door, maar wat geven we dan precies door? Wat is nou die vrijheid?

Het project ‘Wat is nou die vrijheid’ gaat op zoek naar antwoorden. Wat betekent vrijheid voor verschillende mensen, in verschillende leefomstandigheden, met verschillende beroepen en verschillende levensopvattingen? Op de website www.watisnoudievrijheid.nl verzamelt de redactie verhalen over vrijheid en biedt ruimte voor discussie. Deze redactie bestaat uit derdejaars studenten ‘Storytelling’ van de opleidingen journalistiek en communicatie van Hogeschool Windesheim. In de aanloop naar 5 mei verschijnen er blogs van verschillende auteurs. We pretenderen geen sluitende antwoorden te geven, maar stimuleren bezoekers om hun mening te delen. De redactie bundelt de meest interessante bijdragen in een magazine dat op 5 mei wordt gepresenteerd in de Bloementuin. Sta op 5 mei stil bij onze vrijheid: haal het tijdschrift gratis op in de Bloementuin!

Iemandsland
In samenwerking met Atelier Blauw zal Bevrijdingsfestival Overijssel van 2 maart tot en met 19 april verschillende bovenbouw klassen van basisscholen in Zwolle bezoeken met een educatief en interdisciplinair kunstprogramma.

Het project dat wordt aangeboden aan de scholen bestaat uit workshops met invloeden van theater, filosofie en beeldende kunst. Tijdens het project worden vraagstukken over de vrijheden, grenzen, wetten en rechten binnen een land behandeld. De leerlingen worden gevraagd na te denken over hun eigen land: "Wat als je zelf alles zou mogen bepalen? Wat zouden de regels in dit land dan zijn? Of zijn er geen regels?".

Leerlingen schetsen een profiel van hun ideale land, hiervoor worden levensgrote grenspoorten als basis gebruikt om op te werken. Op het festival is er een tentoonstelling van alle grenspoorten te zien. De tentoonstelling wordt op 5 mei in de ochtend feestelijk geopend.

Artikel delen:
Reacties 23
 1. De hoeveelste keer is nu het nu al niet dat Ilse de Lange op 5 mei in Zwolle staat? 5e of misschien 6e keer? Haar vriendelijke lach maakt me altijd wel vrolijk. 3 A-artiesten is zo slecht nog niet dit jaar!


  Maak melding

 2. Haar Twentse ‘Hallo Zwolle’ vind ik altijd geweldig. Ben benieuwd wie jij de drie A artiesten vind. Ik tel er of twee (Racoon en Ilse) of 6 (Katzenjammer, Poets, Typhoon en The Kik).


  Maak melding

 3. Dat geeft dus weert veel onnodige herrie die ons weer veel overlast gaat bezorgen. De Gemeente is ziende blind en horende doof voor de vele klagende inwoners.


  Maak melding

 4. @WimV nog drie maanden de tijd om een dagje weg te plannen! Vanwege het jubileumjaar zijn we bijna allemaal vrij dit jaar nietwaar? 😀 Veel plezier waar je ook je vertier gaat zoeken 🙂


  Maak melding

 5. @WimV je hoeft niet te verhuizen, gewoon een dagje weg. Kost haast niks, met de fiets naar Hattem en daar picknicken. Verder de vele klagende inwoners zijn er hooguit een paar honderd, tegenover 145.000 bezoekers. Do the math.

  @Robert76 bedrijven zijn absoluut niet verplicht hun werknemers vrij te geven. Heel wat commerciële bedrijven die de 5 jaar regel hebben aangehoord en naast zich neer hebben gelegd. Scholen en (semi)-overheidsinstellingen, die doen er aan mee.


  Maak melding

 6. @Jasper gelukkig werk ik (en vele van mijn kennissen ook) bij een commercieel bedrijf dat het niet naast zich heeft neergelegd. Ik denk dat het je zal verbazen hoeveel er die dag wel vrij krijgen. Maar goed, dat is mijn mening;)


  Maak melding

 7. Ik weet van bepaalde takken dat ze het niet doen (bank en verzekering, it detacheerders), ik hoop dat er daarnaast zo veel mogelijk wel aan mee doen.

  Persoonlijk zorg ik er gewoon voor dat ik 5-5 vrij ben. Nog nooit gewerkt op die dag.


  Maak melding

 8. Ha Japser, ik las nnog net de laatste 3 woorden erbij op de allerlaatste regel. 😛

  @Wimv

  Zoerproeme, ai-j wilt verhuuz’n , dan zelf dokk’n en anders niet mauw’n moar lekker die dag wat anders goan doen!


  Maak melding

Reageer