Romantische muziek door HET Symfonieorkest

Zwolle – HET Symfonieorkest speelt een romantisch programma tijdens het concert Brahms-Tsjaikovsky. Onder leiding van gast-dirigent Mark Shanahan zal het orkest muziek uitvoeren van Brahms, Stravinsky en Tsjaikovsky. Twee solisten van internationale klasse vertolken de aangrijpende solopartij tijdens Brahms’ Dubbelconcert voor viool en cello. Bijwonen van dit concert kan op donderdag 19 februari om 20:15 uur in De Spiegel Zwolle.

dirigent_-_mark_shanahan_-_window_pensive_5x7.jpg

De concertbezoekers worden getrakteerd op een avond vol emotionele, sprookjesachtige en geheimzinnige muziek. De solopartij voor viool en cello in Brahms’ Dubbelconcert wordt op een aangrijpende wijze ingevuld door twee solisten van internationale klasse: violiste Antje Weithaas en celliste Quirine Viersen. Dirigent Mark Shanahan is gast-dirigent van HET Symfonieorkest en een specialist op het gebied van klassieke romantische muziek. "Wij zijn trots dat wij Mark Shanahan opnieuw mogen verwelkomen om ons orkest te begeleiden en het romantische repertoire past hem als geen ander. Het belooft een bijzonder concert te worden!", aldus Harm Mannak algemeen directeur van HET Symfonieorkest.

Het programma deze avond bestaat uit het ‘Dubbelconcert voor viool en cello’ van Brahms, ‘Divertimento uit ‘Le baiser de la fee” van Igor Stravinsky en ‘Francesca da Rimini’ van Peter Tsjaikovsky. Voorafgaand aan het concert is er een Concert Entree, een uitleg wat u gaat horen tijdens het concert. Deze is gratis te bezoeken en kan worden gereserveerd bij het theater. Ook is er na afloop van dit concert een nazit met musici van het orkest en is er muziek van één van de ensembles van HET Symfonieorkest. Voor meer informatie en het bestellen van kaarten kan men terecht op hetsymfonieorkest.nl/muziek.

Mark Shanahan heeft Ierse wortels en kreeg van huis uit de folkmuziek met de paplepel ingegoten. Zijn talent voor het dirigeren zit er al vroeg in. Als 7-jarige jongen speelt hij in een klassiek leerlingenorkest dat hij bij tijd en wijlen mocht dirigeren. Zijn talent en charisma vielen steeds weer op bij docenten en op vroege leeftijd stond hij midden in het vak.

Onder aanvoering van chef-dirigent Jan Willem de Vriend heeft HET Symfonieorkest zich ontwikkeld tot een nationaal orkest met een internationaal profiel. Internationale samenwerkingspartners zoals de BBC Philharmonic en de Musikhochschule Franz Liszt in Weimar en optredens in Amerika, Spanje, Frankrijk, Engeland en recentelijk in China en Zwitserland bevestigen de internationale vraag naar en reputatie van het orkest. Met een volwaardig symfonisch aanbod, educatieve projecten en vernieuwende samenwerkingen wil HET Symfonieorkest een belangrijke rol in de samenleving vervullen.

Artikel delen: