CU stelt Moderne Devotie Award in

Zwolle – De ChristenUnie Overijssel stelt de Moderne Devotie Award in. Lijsttrekker Jan Westert meldt dat het gedachtegoed van de Moderne Devotie hem sterk aanspreekt. Het sluit op een geweldige manier aan bij de christelijk sociale achtergrond van de ChristenUnie, waar een grote plaats is ingeruimd voor het denken vanuit gemeenschappen. Zo vraagt de provinciale ChristenUnie ook veel meer aandacht voor een overheid die streeft naar coöperatieve samenleving, die naast mensen staat.

De Moderne Devotie Beweging verwijst naar Thomas a Kempis en Geert Grote, die in de late Middeleeuwen de beweging in Deventer en Zwolle opgang brachten. Zij koppelden persoonlijk geloof en spiritualiteit aan de betekenis van waarden voor de gemeenschap en samenleving. Dat denken is niet alleen in kerkelijk termen van belang, maar sluit aan op het levensgevoel in onze samenleving die sterk individualistisch is, maar waar ook de behoefte aan krachtige gemeenschappen en saamhorigheid voelbaar is. Dat gedachtegoed sluit ook aan bij de ChristenUnie die de ruimte voor een coöperatieve overheid wil stimuleren en van onderop initiatieven uit de samenleving waardeert om een krachtige gemeenschap te vormen. In Overijssel is ook noaberschap een krachtige waarde.

Daarom heeft de ChristenUnie in Overijssel besloten om de Moderne Devotie Award in te stellen. Zij wil daarmee het belang van dit denken voor de samenleving stimuleren. Jaarlijks zal de Award worden uitgereikt aan een persoon of groep, die in de praktijk het gedachtegoed van de Moderne Devotie actueel zichtbaar heeft gemaakt. De ChristenUnie waardeert het dat een aantal gemeenten zich achter de beweging van de Moderne Devotie stellen.

De eerste Award zal worden uitgereikt op maandag 3 maart 2015. Op die dag organiseert de ChristenUnie in Overijssel een Moderne Devotie-wandeling in Zwolle. Die wandeling wordt afgesloten met een gezamenlijke bijeenkomst in Zwolle in het Langehuis aan de Goudsteeg in Zwolle. Aanvang wandeling 19.00 uur. Tijdens die bijeenkomst zal de eerste Award officieel worden ingesteld en door lijsttrekker Jan Westert worden uitgereikt.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

20 gedachten over “CU stelt Moderne Devotie Award in”

  1. LOL Hanzestad, lijkt erop on zo vaak mogelijk de naam cu in een verhaaltje te proppen is geweest. Verders onleesbaar en saai, onduidelijk.

  2. Ik denk dat ik Hanzestad/Hanshanzeland ga nomineren voor deze award. Binnen het Zwolse virtuele leven, is er niemand die meer aandacht vraagt voor religie en kerkelijk leven!:)

  3. Dame heeft misschien wel een punt. Ik reageer op religie trouwens vooral vanuit verbazing. Verbazing vanwege dat mensen -al dan niet vermeende- buitenaardse wezens voor goden aanzien 🙂

  4. Ochja, over de tekst van het bericht ook lezende:

    “Dat denken is niet alleen in kerkelijk termen van belang,
    …”

    “Jaarlijks zal de Award worden uitgereikt aan een persoon of groep,
    die in de praktijk het gedachtegoed van de Moderne Devotie actueel zichtbaar te hebben gemaakt.”

    Zulke tekst deed me aan google translate denken. Lijkt op de mailtjes die je soms wel eens krijgt met de melding “Uw internet bankieren is op slot”.

    Over de grammatica val ik overigens niet. Ik stip ’t aan ter lering en vermaak.

    Wat me wel stoort is de verwijzing naar religie in de late middeleeuwen.

    “De Moderne Devotie Beweging verwijst naar Thomas a Kempis en Geert Grote, die in de late Middeleeuwen de beweging in Deventer en Zwolle opgang brachten. Zij koppelden persoonlijk geloof en spiritualiteit aan de betekenis van waarden voor de gemeenschap en samenleving.”

    Dat zal best, maar religie in de middeleeuwen.. uh, ik durf niet eens te beginnen te beschrijven wat voor ellende dat is.

  5. Jaarlijks zal de Award worden uitgereikt aan een persoon of groep,
    die in de praktijk het gedachtegoed van de Moderne Devotie actueel zichtbaar te hebben gemaakt.

    Misschien is het artikel aangepast, maar ik lees toch echt “heeft” in plaats van “te hebben”. De Moderne Devotie is een beweging uit de Middeleeuwen, maar als je je erin verdiept, dan tref je gedachten aan die ook in de hedendaagse tijd nog opgeld doen. Die in elk geval tot nadenken stemmen. In die zin snap ik de herwaardering van deze beweging heel goed.

  6. @hanzestad
    Eh, je laatste zin lijkt ook wel vertaald door google translate, er zitten nogal wat foutjes in. (het is o.a. verleden tijd)
    En dan laat ik de inhoud maar even voor wat hij is.

  7. Ik vraag me wel eens af, is er wat religies betreft onderscheid te maken tussen ‘goede’ religies versus ‘slechte’ religies? En welke criteria zou je daarop toepassen?
    En tot hoever terug in de geschiedenis zou je de maatlat willen laten reiken?
    En waarom lossen de ‘religies’ hun beuzelarijtjes met elkaar niet ff gewoon op? In plaats van tot geweld te vervallen?

    Wie ’t weet mag ’t zeggen 🙂

Reacties zijn gesloten.