HESZ muntjes voor carnaval blijken nagemaakt

Zwolle – In de laatste dagen van voorbereiding voor het Zwolse carnaval heeft de HESZ ontdekt dat de munten die zij wilden gebruiken zijn nagemaakt.  

muntien_oud.jpg
Bovenste origineel, onderste plagiaat 

Met spoed is een bijeenkomst georganiseerd voor de lokale pers. Hier werd bekend gemaakt dat Het Muntien in een oplage van 10.000 tot 20.000 stuks in omloop zijn gebracht. De schade die dit de HESZ zou hebben toegebracht wanneer dit niet ontdekt was zou rond de € 45.000 zijn. Carnavalsvierders wordt met klem geadviseerd via de officiele kanalen munten aan te schaffen. Bloemink security zal in de Hoofdwacht op de Grote Markt 20 de munten controleren en ruilen voor nieuwe op de volgende tijden: vrijdag tussen 22.00 en 24.00 uur, zaterdag tussen 18.00 en 21.00 uur. Zondag tussen 15.00 en 18.00 uur. Een anonieme tip heeft geleid tot de ontdekking. De oude munt komt hierdoor per onmiddelijke ingang in zijn geheel te vervallen. De politie is ingelicht, en er wordt voor tips over deze vervalsing verzocht contact op te nemen met de lokale politie.

muntien_nieuw.jpg
Het nieuwe Muntien

Artikel delen:
Reacties 48
 1. Ook lekker…. De munten zijn maar geldig tot 1 maart…. Dat wordt dus zorgen dat je geen munten meer hebt aan het einde van het carnaval…


  Maak melding

 2. @marco,
  Van de Hesz site:
  Voor 2015 is de eenheidsprijs vastgesteld op ?? 2,25 per muntien en is geldig van
  vrijdag 13 februari t/m zondag 22 februari 2015.
  (deze munt is daarna ook nog geldig tijdens carnaval in 2016, en latere jaren tijdens carnaval),  Maak melding

 3. oplossing: gewoon geen carnival… en vooral geen optochten door de stad… geen lallend volk, geen nare agressieve sfeer… iedereeen blij…ga maar naar limburg als je wil zuipen.. >:(


  Maak melding

 4. @De Veldwachter
  Dat de datum van Carnaval ieder jaar wisselt komt omdat het feest verbonden is met Pasen. Tijdens de 40 dagen voor Pasen wordt er traditioneel door katholieken gevast. De eerste vastendag wordt Aswoensdag genoemd. Om zich voor te bereiden op de vastentijd vieren katholieken de drie dagen voor Aswoensdag feest: Carnaval.

  Ben benieuwd of al die dronken mensen ook daadwerkelijk die 40 dagen gaan vasten.


  Maak melding

 5. Ik las van de week dat de Eileuvers inschatten dat er een paar duizend man carnaval vieren in Zwolle. Daarvoor gaat dan wel een paar dagen de stad voor op de schop. Bijzonder.


  Maak melding

 6. of een paar duizend festivalbezoekers… Gun een ander ook eens wat. Zoveel last veroorzaken carnavalsvierders niet.
  In aanvulling op wlansink: “Pasen valt op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente. Een volle maan op de eerste dag van de lente telt ook, maar indien de eerste volle maan van de lente op een zondag valt, wordt Pasen de volgende zondag gevierd.” (bron: hartvoorpasen). Aswoensdag valt 46 dagen voor pasen (zondagen tellen niet mee in de 40-daagse vastentijd) en de drie dagen daarvoor is het Carnaval.
  Die drie dagen zijn inmiddels wat opgerekt en Aswoensdag en vastentijd in de vergetelheid geraakt.:)


  Maak melding

 7. Muntiens van vorig jaar kunnen nu helemaal niet meer ingeleverd worden 😮 Dat neigt naar een mooie extra inkomstenbron voor de organisatie…ook wel oplichterij genoemd onder het mom van “Ja maar dat komt door de vervalste muntiens” >:(


  Maak melding

 8. Ik ben niet in gelegenheid geweest om de munten in te kunnen leveren. Wegens privé omstandigheden.. Kan ik ze op een andere manier wisselen? Ik heb zeker nog wel rond de 60 euro aan munten..


  Maak melding

 9. Dat bedoel ik nou >:( 60 Euri en dan hebben we het nog maar over 1 carnavalsvierder… Helaas weet ik geen antwoord op je vraag Davy, hoorde net…toen ik 3 vierdsters afzette, in onze mooie binnenstad, dat het antwoord op internet te vinden moet zijn. En dat het vandaag geloof ik tot en met 20:00 kon op de Grote Markt? Ben dus zelf geen vierder meer. Maar omdat 4 anderen bij ons thuis wel vieren zeer geïnteresseerd in dit zakie én belanghebbende >:(


  Maak melding

 10. Ik vind het nog heel netjes dat ze drie dagen de kans hebben gegeven om ze om te wisselen. Misschien volgende keer niet zo’n grote hoeveelheid munten op voorraad halen?


  Maak melding

 11. Jaspert is weer lekker aan het stoken. Naar mannetje…gaat hij natuurlijk zo weer ontkennen maar we weten allang hoe je in elkaar steekt!


  Maak melding

 12. Er is in ieder geval morgen nog een omwisselmogelijkheid (bron: Stentor):

  Maandag kunnen oude munten ook voorafgaande aan het carnavalsconcert in De Spiegel nog omgewisseld worden, van 10 tot 11 uur.[/quore]


  Maak melding

 13. @dick toevallig november 2012 twee handen vol aan muntjes weg moeten mikken omdat ze verlopen waren. Zonde geld. Nooit meer doen.

  Gelukkig zijn er nu vooral festivals waar je op het eind van de dag/het weekend je munten kunt terug verkopen.

  Over die ruchtbaarheid, ik vier zeker geen carnaval en heb er toch 3x iets over gelezen. Dus dat valt nog wel mee.

  @d erk geheel offtopic, maar wat is er met mijn twitter?


  Maak melding

 14. @ Japser, op 16 februari 2015 6:04 :o:o:o Allemachtig

  twee handen vol aan muntjes weg moeten mikken

  Was er geen omwissel mogelijkheid of was er ook te weinig ruchtbaarheid aangegeven?

  Dat “terug verkopen” ben ik ook gewend. Heb nog aardig wat muntjes van diverse gelegenheden/jaarlijkse feesten/festivals/optredens/Hedon etc. Neem aan dat ze allemaal nog geldig zijn.

  Absoluut oneens met je “nooit meer doen”. Om precies de benodigde hoeveelheid te kopen valt absoluut niet mee….en je wilt toch ook koste wat kost niet OM muntjes verlegen zitten? Beter MEE verlegen dan OM verlegen. Maar 2 handen vol weg kunnen mikken is wel uber-zonde 🙁

  * Waar heb jij dan info over die oude muntjes gelezen?


  Maak melding

 15. Vind dit dan ook weer typisch

  Maandag kunnen oude munten ook voorafgaande aan het carnavalsconcert in De Spiegel nog omgewisseld worden, van 10 tot 11 uur

  Alsof niemand moet werken, of naar school moet…alsof hier in Zwolle wél carnavalsvakantie is in deze week >:(


  Maak melding

 16. Nee, je wil niet verlegen zitten, maar 60e aan munten over?

  Die van mij waren van een discotheek op Ameland, en ik vergat ze telkens mee te nemen op vakantie daarheen. Helaas pindakaas.

  Ik heb het gelezen hier, in de Stentor en op verschillende posters in de binnenstad.


  Maak melding

 17. Ja,

  60e aan munten over

  is veel. Toch mag je, normaal gesproken, redelijkerwijs, toch verwachten dat je de muntjes bij een volgend bezoek weer kunt besteden?

  De Sensator vind ik a. te duur (voor mij als enige mogelijke geïnteresseerde hier), te tijdrovend maar vooral té sensationeel geworden.
  Ben schijnbaar te lang al niet meer in onze mooie binnenstad geweest, of heb de posters gewoon gemist. Was toch ook een kleine moeite geweest om 1 poster in het wc in Zuid te hangen en 1 in het wc in Stadshagen?


  Maak melding

 18. Beetje weinig creativiteit, Dick. Als je nog veel muntjes hebt, dan betekent dat op zijn minst dat je een carnavalsvierder wás. Als je dit jaar niet kunt of wilt, dan is er toch wel een maat die gaat die de muntjes voor je kan inwisselen.
  Alleen maar klagen en zelf niets kunnen bedenken om je geld terug te krijgen, is wel heel gemakkelijk.


  Maak melding

 19. @ Dame, zoals ik al aangaf gaat het niet over mij, heb voor het laatst in 1985 carnaval gevierd. Kwam daar mijn directrice tegen. Genoemde negatieve ervaring gaat over familie, vrienden en kennissen DIE NIET OF TE LAAT OP DE HOOGTE WAREN; waar dus een mooie grijpstuiver aan verdiend is.

  Gelukkig weet je wel beter met je verwijt aangaande een gebrek aan creativiteit, alleen maar klagen en zelf nixxx kunnen bedenken. Of moet ik al die complimenten niet meer serieus gaan nemen 😮


  Maak melding

 20. Dick, er zijn ook nog steeds een hele hoop rijksdaalders, guldens, kwartjes, dubbeltjes en stuivers zoek. 🙂
  Overigens bedoelde ik met dat “je” niet “jou”.


  Maak melding

 21. @ Dame, maar dat geeft HESZ niet het recht om geld te verdienen door slechte communicatie. Laat ik in het midden of deze slechte communicatie expres plaatsvond. Waarom moeten eigenlijk ook weer de muntjes van 2015 voor 1 maart ingeleverd worden? Waarom komt HESZ niet met een gratis topic hierover, op het onvolprezen WeblogZwolle en/of in de (bijna) gratis Peperbus en Swollenaer? Want hoeveel inwisselmogelijkheden zijn er? Waar? En op welke tijdstippen?

  Nee, zoonlief heeft zijn overige munten maanddag. tegen nogal gereduceerd tarief, meegegeven aan zijn moeder en zijn tante 😉


  Maak melding

Reageer