Zwolle is weer Sassendonk

Zwolle – Het carnaval is weer losgebarsten. De komende vier dagen zal Zwolle weer Sassendonk heten. Om middernacht is traditiegetrouw het Eileuversnest weer op de Grote Markt geplaatst.

eileuversnest_2.jpg

De trotse Eileuver wijst bovenop het nest weer traditioneel met zijn snavel richting de Peperbus. Toen de paal met de emblemen erop stond werd uit volle borst De Zwollenaar gezongen. Niet volgens de traditie mocht er dit  jaar geen vuurwerk afgestoken worden. Na deze traditie wensten de Sassendonkers elkaar veel plezier de komende dagen. Vervolgens trokken de feestvierders naar de Veurstroate, De Tent of de vele café’s om daar de start van het carnaval te vieren.

eileuversnest_3.jpg

eileuversnest_4.jpg

eileuversnest_5.jpg 

Tijdens het carnaval barst Sassendonk bijna uit zijn voegen van allerlei carnavaleske activiteiten. Zaterdagochtend om 10.00 uur komen Stadsprins PEC I en Stadsjeugdprinses Britt I aan op het station om vervolgens de tocht naar het stadhuis te maken. Om precies 11.11 uur zal daar de officiële sleuteloverdracht plaatsvinden en hebben zij symbolisch vier dagen de macht in Sassendonk. 

Historie Eileuversnest

In de loop der jaren is het beeld van de Eileuvers uitgegroeid tot een bekende verschijning in de Sassendonkse samenleving. Zelfs zijn nest prijkt tijdens de carnavalsdagen op een prominente plaats in de stad.

Het begon in 1969, want Zwolle moest weten dat De Eileuvers sindsdien elk jaar tijdelijk het symbolische bestuur over de stad kregen. De vereniging wilde dit belangrijke feit accentueren door op de Grote markt een Eileuvernest op te zetten.
Op een natte winterse woensdagavond gingen Jos Norp, Flip Trooster en John Wensink daarom op zoek naar de put voor de jaarlijkse gemeentelijke kerstboom.

Bij de eerste de beste put stuitte Jos Norp echter op een tweede (schroef) deksel. Toen hij dit verwijderde en vervolgens een schok van 220 volt door zich heen voelde gaan, wist hij, dat dit niet de put van de kerstboom was, maar van de bijbehorende lichtaansluiting. Gelukkig liep het goed af en kon de maat worden genomen. En zo werd de door Ben ten Koppel gemaakte paal, met het daarop door Flip Trooster gefabriceerde nest, op zaterdagmorgen 8 februari 1969 met groot vertoon geplaatst. Op die manier werd de ontvangst van de Prins op het Stadhuis letterlijk en figuurlijk extra luister bijgezet. Vanaf 1970 gebeurt het opzetten van de Eileuver op vrijdagavond om 24.00 uur, ten teken dat de carnavalsdagen van start gaan en dat De Eileuvers er klaar voor zijn.

eileuversnest_1.jpg

eileuversnest_6.jpg

Artikel delen:
Reacties 18
 1. Mooi!! Veel plezier allen! Tip: Opening van Alikea in de Steenstraat!! Hoe Carnavalesk wil je het hebben! Zondag 17.00 uur. Have Fun!!


  Maak melding

 2. Veel plezier carnavalsvierders en wat een zielig gedoe van ons gemeentebestuur om het afsteken van vuurwerk te verbieden. Zwolle op z’n smalst.


  Maak melding

 3. Bericht door ans, op 14 februari 2015 10:48
  stelletje malloten 4 dagen “feest” en daarna weer 361 dagen zeurpieten

  Dat is altijd nog beter dan 365 dagen per jaar zeurpieten, ans!:)


  Maak melding

 4. “Je zou maar in de binnenstad wonen!”

  dan heb je er toch echt zelf voor gekozen, in de binnenstad wonen is niet voor iedereen.
  Anders verhuizen we alle evenementen uit de binnenstad naar Berkum of Stadshagen, klaar! Of, nee wacht…


  Maak melding

 5. ik bedoel ook geen carnaval maar gewoon gezellig zijn en prettig met je medemens omgaan, de oorsprong van carnaval weten de meeste mensen niet meer alleen het zuipen en lallen is overgebleven


  Maak melding

 6. Dat begreep ik wel, ans. Vind je het gek dat ik jouw commentaar van 10.48 en 23.19 uur onder de noemer “zeurpieten” schaar? Hoe weet jij dat de mensen die carnaval vieren niet altijd “gewoon gezellig” zijn?
  Het (voor)oordeel van “zuipen en lallen” is al zo oud als carnaval zelf.


  Maak melding

Reageer