FNV gaat actie voeren bij opening IKEA

Zwolle – Woensdag 18 februari om 10.00 uur vragen werknemers tijdens de opening van de IKEA-vestiging in Zwolle aandacht voor hun cao. Zo delen ze onder andere een montagehandleiding voor een goede cao uit waarin waardering en respect centraal staat.

"IKEA heeft zijn mond vol over service, de klant centraal en het familiegevoel. Maar dit geldt niet richting ons, wij worden behandeld als het stiefkindje van IKEA. IKEA zet onze arbeidsvoorwaarden in de uitverkoop, een zgn. grote cao-opruimactie", aldus Jet Polak van Swieten en Paul Ridderbroek, leden van de FNV-onderhandelingsdelegatie.

Medio januari werd het eindbod van IKEA door vakbondsleden massaal verworpen. Pieter Beuzenberg, bestuurder FNV Handel: "In 2014 heeft IKEA wereldwijd een winst van 3,3 miljard euro gemaakt. Dat is natuurlijk geweldig en voor een groot deel te danken aan de werknemers. Ik vind het onvoorstelbaar dat IKEA niet verder gaat dan een loonsverhoging van 10 cent per uur. En dan ook nog durft te beweren dat ‘de mens centraal staat’ bij het bedrijf. Niets is minder waar!"

De werknemers willen een cao dat hun onder andere een leefbaar inkomen biedt, zorgt voor een goede balans tussen werk en privé en bijdraagt aan gewoon goed werk. "Velen werken in kleine contracten en er wordt veel flexibiliteit van hen gevraagd. De medewerkers willen zeggenschap houden over hun tijd om werk en privé af te kunnen stemmen en waardering door behoud van koopkracht en echte banen", stelt Beuzenberg.

Begin november werden ruim 2.000 steunbetuigingen van klanten overhandigd aan Nico de Jong, woordvoerder van de IKEA-onderhandelingsdelegatie. "Dat zoveel klanten de werknemers steunen, zegt toch iets over de redelijkheid van onze wensen?", aldus Polak van Swieten en Ridderbroek.

Bij IKEA Nederland werken circa 5.500 mensen.

Artikel delen:
Reacties 60
 1. De insteek van FNV is keer op keer protest. Het lijkt vaker te draaien om klagen, zeuren en staken dan oplossingen vinden voor de problemen die er zijn of in te stemmen met een compromis.

  De openlijk FNV’ers die ik ken, zijn op een paar na, erg ontevreden over hun werk(gever). Ik stelde een van hen laatst de vraag: dan zoek je toch een andere baan? Vanzelfsprekend schoot dát in het verkeerde keelgat. Enige (zelf)reflectie blijft uit…

  Ook hier, bij dit protest, vraag ik me af wat FNV probeert te bereiken. Is FNV blijer met iedereen in de bijstand?


  ⚠️ Meld

 2. Ja Jasper, die heb jij volgens mij hééééél erg veel aangezien jij hier continu OVERAL op reageert ! wordt je niet ’s moe van jezelf? p.s. ik heb vandaag een vrije dag. Misschien zou je ’s werk moeten zoeken? ikea?


  ⚠️ Meld

 3. de FNV wil steeds meer meer meer, maar als je ze voor jezelf nodig hebt zijn ze niet thuis, alleen voor een grote groep willen ze een grote mond opzetten, ik deze tijd ben je blij als je een baan hebt, okee meer salaris is mooi maar het moet wel kunnen, als IKEA geen winst maak kunnen er geen nieuwe winkels bij komen en dus geen banen voor mensen die graag willen werken, kijk om je heen elk groot bedrijf wil veel winst maken maar ook daar profiteren de werknemers niet van,


  ⚠️ Meld

 4. @Veldwachter: interessante vraag. FNV schreeuwt hard en veel, maar hoe groot is de onvrede nu echt? 2000 steunbetuigingen van klanten vind ik eerlijk gezegd ook niet bepaald indrukwekkend. Het argument ‘de winst is hoog en ‘dus’ moeten we meedelen’ slaat nergens op. Word dan zelf ondernemer, pak de voordelen, maar ook de risico’s.
  En wat Zomaareenzwolenaar stelt is ook waar: als je vindt dat je meer waard bent dan je krijgt, zoek dan een baas die dat ook vindt.


  ⚠️ Meld

 5. Dus het personeel in Zwolle werkt er net en loopt nu al te klagen (bij monde van de FNV)? Kregen ze de arbeidsvoorwaarden niet te horen voordat ze hun contract tekenden ofzo?


  ⚠️ Meld

 6. Bizarre en totaal niet logische plek voor zo’n protest. De sympathie zal onder de kersverse medewerkers en klanten vrijwel 0 zijn. Het lijkt me logischer dat je gaat protesteren bij een vestiging die al langer open is.


  ⚠️ Meld

 7. Ik vindt het altijd zo makkelijk om te roepen “oh als je meer wilt verdienen, dan moet je maar een andere baas zoeken”. Mag een bedrijf je dan geoorloofd uitknijpen, m.a.w. je moet gewoon je waffel houden en je kapot werken voor een schamel loontje? Ikea is slecht voor hun personeel, en het is goed dat FNV hier wat aan probeert te doen.

  Of moet het personeel van de V&D ook maar stilzwijgend knikken tegen een loonsvermindering?

  Het is altijd makkelijk roepen he mensen, tot de baas aan jouw portemonneetje begint te knabbelen!


  ⚠️ Meld

 8. @denkeensna: sommige dingen zijn ook makkelijk. Take it, change it or leave it. En personeel van V&D mag ook bij een ander warenhuis gaan werken. Of aansluiten bij het UWV. Of heel hard roepen dat het oneerlijk is. De keuze is daar simpel: of gezamenlijk inleveren, of gezamenlijk failliet.


  ⚠️ Meld

 9. @Ed, ja de banenmarkt is ook erg aantrekkelijk zullen we zeggen, willen en kunnen zijn 2 totaal verschillende zaken. Leuk als je daar al 20 jaar werkt, en er niemand meer op je zit te wachten (ook geen ander warenhuis!!)

  Ikea in dit geval maakt miljarden winst, en het personeel werkt keihard, en geloof me, ze verdienen de krenten in de pap nog niet. Maar oprichter en oud nazi aanhanger Imvar is bijna de rijkste man op de aardbol.

  Slaap lekker mensen, en hoop dat jouw baasje lekker je salaris eind van de maand weer netjes overmaakt!


  ⚠️ Meld

 10. Oh wacht, nee idd de rest is als slaaf naar binnen gehaald en komt hier noooooit meer uit dat is ook zo. Foei Ikea ! Zo goed droeftoeter?


  ⚠️ Meld

 11. @denkeensna: iedereen zal denken dat het om werknemers van Zwolle gaat. Daarom is het zo’n kansloze actie: men zal denken dat de werknemers uitschot zijn die hun kersverse werkgever een loer proberen te draaien.


  ⚠️ Meld

 12. En dit is wel weer typisch Nederlands actie voeren met ludieke dingen petjes en fluitjes alles. Hahaha die baas van Ikea kijkt een keer om en telt zijn geld wel weer verder.
  Ik hoop wel dat ze een FNV kraampje met inschrijfformulieren gelijk verwijderen.


  ⚠️ Meld

 13. De FNV heeft ruim 1 miljoen leden en is daarmee de grootste vakbond. Het openingsfeestje verstoren is niet zo symphatiek, maar ik ben wel blij dat de bonden nog steeds voldoende groot zijn om een factor van betekenis te zijn.


  ⚠️ Meld

 14. @Denkeensna: wat een onzin. En wat 1steJohn zegt klopt: je HOEFT niet bij IKEA te werken, niemand dwingt je!
  En als er niemand op je zit te wachten heeft dat waarschijnlijk ook een reden. Niet zeuren dus, maar accepteren dat de markt je beloont voor wat je presteert. En blij zijn dat je een baan hebt, er zijn zat werklozen die graag willen ruilen met de klagers.


  ⚠️ Meld

 15. @ed Ja, en die reden kan zijn dat je misschien te oud bent voor de arbeidsmarkt, en dat ben je tegenwoordig al als je eind 40 bent. Dus belonen voor wat je presteert is een onzin opmerking natuurlijk!


  ⚠️ Meld

 16. Vreemd om zoveel afkeuring te lezen over de actie van de FNV voor goede arbeidsvoorwaarden voor werknemers van Ikea. Persoonlijk vind ik dit een goede actie.


  ⚠️ Meld

 17. @beestje als de vakbonden niks betekenen, hoeft men zic er hier ook niet druk over te maken. 1,7 miljoen leden is toch een aanmerkelijk deel van onze (oud-)beroepsbevolking.
  Ik betaal ook mee voor jouw CAO. Doe ik graag hoor.:)


  ⚠️ Meld

 18. Nooit verkeerd, als een vakbond van zich laat horen. Ook niet op een openingsdag van Ikea. Maar waren ze ook op de openingsdag van Lidl? Ging het er daarom zo mis?

  Nu maar hopen dat alle werknemers lid van een vakbond zijn, anders zegt het weer niks.


  ⚠️ Meld

 19. Mag ik wellicht eerst wat feiten weten voor ik een reactie geef? Mijn eerste is namelijk ook dat de vakbondmaffia zichzelf voornamelijk wil profileren ten koste van een nieuwe winkel met nieuwe medewerkers.

  En met feiten bedoel ik: Wat verdient een mederwerker bij Ikea en hou verhoudt zich dat ten opzichte van een medewerker van bijvoorbeeld de kwantum. En wat zijn de overige arbeidsvoorwaarden in vergelijk met de markt. Als Ikea hier compleet achterblijft heeft de FNV een punt, zo niet, dan heb ik voor mezelf weer bevestigd waarom ik geen lid ben van een vakbond.


  ⚠️ Meld

 20. De anwb heeft ook meer dan een miljoen leden waarvan er maar weinig echt actief zijn. Soort volksblindheid. we zijn gewoonte en kuddedieren


  ⚠️ Meld

 21. Een vakbond kan erg waardevol zijn, maar de FNV heeft een beetje een imagoprobleem. Te vaak dat zure gezeur en geschreeuw, calimerogedrag en vingerwijzen. Een beetje zoals voormalig wlz bezoeker japser;). Zonde, een goede, meer posities pr campagne waarin de FNV duidelijk maakt waar ze voor gaan en waar ze voor staan zou ze goed doen.


  ⚠️ Meld

 22. Ik mis de gekleurde Wajonger nog in deze discussie…..
  Opkomen voor je rechten is gewoon slim en het beste als de camera’s er zijn anders werkt het niet.
  Ja, en dat je een ander “feestje” een beetje verstoord. Ach volgens mij slaapt IKEA er geen dag minder om.
  Tja, misschien had het slimmer gekund maar een signaal afgeven mag best.

  En ergens anders gaan werken ??
  Wie is er wel eens bij het UWV geweest of heeft wekenlang zinloos brieven zitten schrijven en reageert hier met die woorden ? 🙁


  ⚠️ Meld

 23. Hoe haal je het als vakbond in je hoofd om ongenuanceerd over winst te praten bij ikea en dit te relateren aan arbeidsvoorwaarden. Hoe haal je het in je hoofd om te protesteren bij een vestiging die een feestelijke opening heeft.
  Hieruit blijkt dat vakbonden achterhaalde instituten zijn, die slechts een klein deel van het personeel vertegenwoordigen.  ⚠️ Meld

 24. Ik ben al 44jaar lid van de fnv en nu gepensioneerd maar blijf nog gewoon lid .De FNV hebben we als werknemers zeker nodig om tot een goede CAO enz te komen voor de arbeid die er geleverd wordt en dat de ondernemer geen misbruik van zijn personeel maakt


  ⚠️ Meld

 25. @Pjotr:
  Dat is een goede zaak, maar de uitstraling die ze op mij hebben is dat ze niet alleen CAO besprekingen doen, maar vooral alles slecht vinden wat werkgevers doen.
  CAO’s worden voor de sector bepaald, dus in dit geval bestaat er geen IKEA CAO volgens mij. Als IKEA zich houdt aan de afspraken in de CAO, is er dus ook niets aan de hand. Aan de bonden de schone taak om in de toekomst betere CAO’s af te sluiten, maar ergens heb ik het gevoel dat ook dan het principe van rupsjenooitgenoeg opgaat.
  Daarom mijn eerdere verzoek om eens met feiten te komen (misschien een FNV-er die meer licht kan laten schijnen?) dat er misstanden plaatsvinden bij IKEA. Als dat het geval moet daar naar geacteerd worden middels goede, gerichte acties. Zo niet, dan moet de bond in de spiegel kijken en bedenken wat voor beeld zij zichzelf geven. Door dat beeld weiger ik mezelf dan ook als lid aan te melden.  ⚠️ Meld

 26. Ik ben zelf werknemer bij IKEA Zwolle.
  Ondanks dat het loon aan de lage kant is de organisatie prima!
  Genoeg voordelen voor werknemers en je word goed behandeld.  ⚠️ Meld

 27. @Rick

  Fijn dat jij IKEA als een prettige werkgever ervaart.

  Een vakbond zet zich in voor een Collectieve Arbeidsvoorwaarden Overeenkomst (CAO). Als iedereen jouw gevoel zou delen, zou de actie van FNV misplaatst zijn. Maar dat kan ik niet beoordelen.


  ⚠️ Meld

 28. Leuk dat gedoe van FNV maar dan niet bij opening zijn wel meer van die openingen geweest waar gewonden zijn gevallen door drukte,opstoppingen ,verkeersinfarct. Hier in Zwolle goed geregeld maar dan moeten die FNV malloten niet onnodig het verkeer lamleggen>:(


  ⚠️ Meld

 29. Het is juist goed dat er bonden zijn, werkgevers staan de laatste jaren veel te sterk dus wordt het hoog tijd dat mensen zich weer gaan verenigen, wie anders moeten een tegengeluid laten horen en voor je opkomen. Bonden bieden hulp zowel juridisch als advise. Ik kan deze actie dus wel waarderen. Voor de mensen die dit afkeuren ” van denken wordt ik moe dus oordeel ik maar wat” 8)


  ⚠️ Meld

 30. Helaas zijn ze er nog steeds niet achter bij de FNV.
  MEER MEER en nog steeds MEER, ons product is al onbetaalbaar geworden met dank aan de vakbonden .
  Voor dertig jaar terug werd er door de ondernemers al gezegd dit kan zo niet door gaan , we moeten harder / en langer / voor minder .
  Mevrouw Toe  ⚠️ Meld

 31. Mogen ze eerst wel die ‘contributie’ naar beneden gooien. Zoveel verdiend die arbeider niet meer. Zou ze ook net staan om de luxe in de kantoren aan te passen naar de sobere economie.  ⚠️ Meld

 32. Beste schrijvers,
  Ikea Zwolle is een zeer goede werkgever. Ik ben dan ook absoluut niet in staking! Mijn waardering en respect zijn erg groot voor de mensen die ons hebben aangenomen en ons de kans geven om in dit mooie bedrijf te werken. Elke werknemer heeft in zijn/haar arbeidsovereenkomst voor de arbeidsvoorwaarden getekend en is hiermee net als ik akkoord gegaan met de voorwaarden die zeker niet slecht zijn.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.