Geluidsscherm bij verhuurbedrijf Boels

Zwolle – Op het perceel van het verhuurbedrijf Boels aan de Schoenerweg wordt een geluidsscherm van 4,5 meter hoog geplaatst. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders na overleg met het bedrijf en de omwonenden besloten. De gemeente Zwolle en Boels dragen de kosten van het scherm, in totaal € 48.500,–.

Omwonenden van verhuurbedrijf Boels in Westenholte ervaren sinds de uitbreiding van het bedrijf eind 2011 overlast door het laagfrequente geluid van draaiende motoren en de hoge tonen van akoestische achteruitrijdsignalering. Hoewel de ervaren overlast groot is, werd door de gemeente geen overschrijding van de wettelijke geluidsnormen geconstateerd. Toen Boels in juli 2013 een nieuwe uitbreiding van het bedrijf aanvraagt, vroeg de gemeente om een akoestisch onderzoek. Uit dit onderzoek blijkt dat er wel sprake is van een overschrijding van de geluidsnorm, maar slechts een geringe (enkele dB’s).

Om aan de wettelijke normen voor geluid te voldoen is er een geluidsscherm van 2,5 meter nodig. Om de ervaren geluidsoverlast van het achteruitrijdend verkeer nog verder te beperken is in gezamenlijk overleg met de omwonenden en Boels besloten een scherm van 4,5 meter te plaatsen. Gelet op het feit dat dit meer is dan wettelijk vereist, heeft de gemeente besloten om in dit uitzonderlijke geval gezamenlijk met Boels de kosten voor het scherm te dragen. De verwachting is dat dit een merkbaar verschil oplevert voor de omwonenden, maar dat het achteruitrijgeluid wel hoorbaar blijft. De vergunningprocedure wordt opgestart. De verwachting is dat het geluidsscherm op zijn vroegst na de zomerperiode geplaatst wordt.

Artikel delen:
Reacties 12
 1. Gelukkig wordt verwacht dat er een merkbaar verschil is… Man, man, man, er wordt bijna 50 mille betaalt voor een verwachting???

  Zal er ook prachtig uitzien zo’n 4,5 meter hoog scherm. :’)


  ⚠️ Meld

 2. Nog belachelijker is dat de gemeente een bedrijf “sponsort” dat kennelijk de geluidsnormen overschrijdt….
  Straks ook grote schermen om de Wythmenerplas, de IJsselhallen en het Weezenlandenpark op kosten van de gemeente ???


  ⚠️ Meld

 3. Wilbert,

  Gelet op het feit dat dit meer is dan wettelijk vereist, heeft de gemeente besloten om in dit uitzonderlijke geval gezamenlijk met Boels de kosten voor het scherm te dragen

  Klein tonnetje dus 😮


  ⚠️ Meld

 4. wat een geneuzel weer ..van mensen die blijkbaar niet dagelijks het gepiep ect. horen van Boels… ik kan je verzekeren dat het echt zwaar irritant is.. ( en dan hoor ik het alleen maar als ik bij clienten kom schoonmaken) doe met liefde de ramen snel dicht! ruik liever slaapkamer luchten dan dat irritante gepiep en geronk!!
  dus…hoop dat de schermen het geluid flink dempen!! en dat de buren van Boels een beetje rust in hun oren krijgen!


  ⚠️ Meld

 5. @Leonardo, vertel mij eens waarom de bewoners dit zelf zouden moeten betalen?

  In 2013 is toch gebleken dat Boels in overtreding is. Dan is het toch meer dat logisch dat Boels daar wat aan gaat doen, die wetgeving bestaat niet voor jan lul. Vervolgens erkent Boels het probleem en besluit, en dat siert Boels enorm, om de oplossing nog te vergroten door de geluidswal hoger te maken dan wettelijk nodig. De gemeente kan dit signaal vervolgens waarderen en helpt met een financiële bijdrage (men betaalt niet voor niks belasting aan de gemeente).

  Hoe kun je nou niet tevreden zijn als buitenstaander met deze oplossing?!


  ⚠️ Meld

 6. “Uit dit onderzoek blijkt dat er wel sprake is van een overschrijding van de geluidsnorm, maar slechts een geringe (enkele dB’s).”

  De decibel is geen (lineaire) eenheid, maar een verhouding op een logaritmische schaal. Een verhoging van 3.01 dB is een verdubbeling van het geluidsniveau.

  Prachtig hoe het resultaat van het akoestisch onderzoek verkeerd wordt geinterpreteerd.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.