Berkum kraakt Sparta Enschede

Zwolle – Berkum heeft de kansen in de kampioensrace in de 1e Klasse D redelijk in eigen hand gehouden door een ruime 0-5 winst bij hekkensluiter Sparta Enschede, dat onthutsend weinig tegenstand kon bieden.
"Vooral in de eerste helft speelden we geweldig en waren we super-gemotiveerd. Het krachtsverschil was erg groot, al had die vijfde goal veel eerder moeten vallen," vond Berkum-trainer Willem Brouwer. "We hebben laten zien dat we niet alleen mooi kunnen voetballen, maar nu ook eens dat je daarmee óók kan winnen."

Door winterse omstandigheden begon de wedstrijd in Enschede wat later dan gepland maar toen de sneeuwstorm zo’n vijf minuten na de aftrap luwde stelde Berkum direct orde op zaken. De goed opkomende verdediger Jordi Lemmens stuurde met een fraaie steekpass Chris van der Meulen de diepte in en de Berkum-topscorer maakte goed gebruik van de ruimte: 0-1. Ondanks een flink overwicht duurde het 20 minuten voor de Zwollenaren opnieuw toesloegen. Een vrije trap op de rand van het Enschedese strafschopgebied werd door Jasper van der Stouw kort gespeeld op Dirk Muis en toen diens harde schot, via de niet vlekkeloos acterende Sparta-keeper Marc Veurink, in de hoek vloog was de 0-2 voorsprong een feit. Even later kreeg Sparta een nieuwe tegenslag te verwerken toen keeper Veurink geblesseerd van het veld moest. Zijn vervanger was de 16-jarige Dylan Kuipers, normaliter keeper van de B1 van Sparta. De op dit niveau debuterende sluitpost moest al snel capituleren nadat Marc van der Meulen de bal veroverde en de naar rechts uitgeweken Jaouad Akloud bediende. Diens strakke voorzet werd vervolgens uitstekend diagonaal ingekopt door William Potkamp: 0-3. Kort voor rust gooide Berkum het duel op slot na een overtreding op Chris van der Meulen. De toegekende vrije trap, weer van net buiten het 16-metergebied, werd door Dirk Muis in één streep in het Sparta-doel geknald, zodat Berkum met een 0-4 voorsprong de rust in kon.

Na rust kreeg Berkum kansen om verder uit te lopen maar de ploeg miste, mogelijk verwend door de ruime voorsprong, scherpte. Zo kwam Chris van der Meulen een paar keer net tekort en een inzet van Akloud was te zwak om doelman Kuipers te verrassen. Dirk Muis had pech toen een schot van eigen helft, over de te ver voor zijn goal staande keeper Kuipers, net mis ging. In de 83e minuut kwam de verdiende vijfde Berkum-treffer er echter alsnog. Potkamp zette vanaf de rechterflank goed voor het doel, waar Frank Hoolsema eerst mistastte maar Chris van der Meulen de klus alsnog afmaakte: 0-5. Sparta kwam niet verder dan een paar onbenutte kansjes voor Danny Reinders en Daan Akkerman, al moest Berkum-keeper Mathijs Bouwhuis in de allerlaatste minuut nog alles uit de kast halen om een tegentreffer te voorkomen.
Door deze afgetekende winst blijft Berkum derde op de ranglijst in 1D maar de achterstand op nummer twee DETO, dat een wedstrijd meer heeft gespeeld, bedraagt nog maar drie punten. Volgende week kan de ploeg van trainer Brouwer goede zaken doen als Berkum thuis tegen Vroomshoopse Boys speelt en DETO en koploper DOS ’37 tegen elkaar gaan strijden om de koppositie.
Sparta Enschede-Berkum, 21 februari 2015
Eindstand: 0-5 (0-4)
Doelpunten: 6. Chris van der Meulen (0-1), 25. Dirk Muis (0-2), 36. William Potkamp (0-3), 45. Dirk Muis (0-4), 83. Chris van der Meulen (0-5)
Gele kaarten: Maikel Boelema, Erik Wassens (beiden Sparta Enschede)
Opstelling Berkum: Mathijs Bouwhuis, Jason Huisman, Dirk Muis (81. Jasper Koekoek), Jordi Lemmens, Razi Kanseyo, Marc van der Meulen, Ruud Wellenberg (60. Frank Hoolsema), Jasper van der Stouw, Chris van der Meulen, Jaouad Akloud (67. Arjan Kolk), William Potkamp
Opstelling Sparta Enschede: Marc Veurink (31. Dylan Kuipers), Jafeth Tanate, Bjorn Bekkers (46. Erik Wassens), Maikel Boelema, Daan Akkerman, Ferdi Kocoz (67. Stijn ter Laak), Tim Jongman, Tom Cornelisse, Danny Reinders, Maarten Siemerink, Niek van der Veen

Artikel delen: