Gymnasium Celeanum zamelt geld in voor fontein

Zwolle – Het was uitgebreid in het nieuws: de beschadiging van de beroemde fontein van Bernini op de Piazza di Spagna, de Fontana della Barcaccia, door Feyenoordfans. Het Gymnasium Celeanum in Zwolle zamelt geld in om bij te dragen aan de restauratiekosten.

De rector Caren Japenga: "Wij zijn ontzet over het gebeuren. Immers, de fontein staat weliswaar in Rome, maar hij maakt deel uit van ons aller erfgoed. Terecht spreken ze in Rome een nieuwe inval van de Goten, verwijzend naar de plundering van Rome door de Goten in 410. Dat kunnen we toch niet op ons laten zitten!" Om te laten zien dat veel Nederlanders wel degelijk oog hebben voor ons cultureel erfgoed en om te bedanken voor het feit dat het Celeanum al jaren met zoveel plezier naar Rome gaat, is de school een inzamelingsactie gestart om bij te dragen aan de restauratie. Onder het mom ‘wij zijn niet verantwoordelijk voor de schade, maar we willen wel een gebaar maken uit solidariteit met de inwoners van Rome’. Alle leerlingen en docenten zijn opgeroepen om na de vakantie 1 euro of meer mee te nemen. Want iedereen op zijn minst 1 euro doneert is er al bijna 1000 euro ingezameld. Het ingezamelde bedrag gaat 6 maart mee met de vijfde klas naar Rome en zal daar ter plekke overhandigt worden aan een vertegenwoordiger van de stad.

Wie de actie wil ondersteunen kan een bijdrage overmaken naar het Gymnasium Celeanum in Zwolle:
NL51RABO 0302724206 o.v.v. Bernini

Artikel delen:
Reacties 41
 1. Belachelijk! Net als die rellen. untermenschen die een fontein slopen heb ik geen goed woord voor over, en dan hun schade willen vergoeden? krankzinnig.
  Ga geld op halen voor de voedsebank, zoek het lokaal! 😛


  ⚠️ Meld

 2. Slechte & foute reclame rector! Dit wordt ’t Celeanum niet in dank afgenomen!! Maar ja, negatieve publiciteit is ook publiciteit..?


  ⚠️ Meld

 3. Prachtig initiatief, superactie! Het is een mooi gebaar dat Nederlanders niet allemaal rotte appels zijn zoals dat Feijenoordtuig, maar dat er ook mensen met het hart op de goede plek rondlopen.


  ⚠️ Meld

 4. @roni + salonsocialist + Sjonnie: maken jullie een grap of zo? Juist een hartstikke goede actie van de leerlingen en docenten van Celeanum! Hulde!


  ⚠️ Meld

 5. Nee, dit is geen Godwin Derk, maar wel een woord dat mij tegen de borst stuit. Dat geldt sowieso voor de eerste drie reacties. Een mooi initiatief wordt meteen de grond ingeboord. Het kan best zijn dat de torenhoge boete voor die stomdronken vandalen de kosten van herstel van de fontein dekt, maar dan nog is dit een mooi gebaar waarmee de school wil laten zien dat niet elke Nederlander een cultuurbarbaar is.


  ⚠️ Meld

 6. @geert, Celeanum sponsort helemaal geen geweld. De school heeft de tickets voor die zogenaamde fans toch niet betaald? Begrijpend lezen niet jouw sterkste kant… Volgens mij zijn er maar weinigen die het gedrag van dit deel van de Feyenoord aanhang goedkeuren.

  Kan me goed voorstellen dat als je al jaren te gast bent in Rome, en ook zo wordt behandeld, je een gebaar van goede wil maakt. En dat is wat dit is, een gebaar.


  ⚠️ Meld

 7. Als alle Feyenoordfans nou eens 1 Euro doneren… En heeeel misschien zit er bij de club Feyenoord wel meer geld in kas, dan bij een gemiddelde scholier of diens ouders…:P
  Laat de vandalen de schade betalen i.p.v. scholieren (of hun ouders) die er niks mee te maken hebben!


  ⚠️ Meld

 8. Bijzondere manier van denken houden veel mensen er op na. In de Italiaanse pers hebben ze het over de Hollanders en niet over Rotterdammers. Prima actie om dan te laten zien dat die groep vandalen niet heel Nederland vertegenwoordigd!


  ⚠️ Meld

 9. Mooi gebaar. Zo laat je zien dat het ook anders kan.
  Mensen uit een kikkerland als dat van ons kunnen zich moeilijk voorstellen hoe belangrijk stadsfonteinen zijn in een land waar het een stuk droger is. Ook nog even een lesje daarover ertegenaan gooien?

  Aan de andere kant heb ik het nieuws hierover ook gevolgd. Er werd niet gesproken over vernielingen. Ja, er werd in gezeken en er werd troep in gegooid. Ik ben het er mee eens dat dat erg beledigend kan overkomen, maar ik vind dat geen schade.

  Niettemin is het altijd “plus-veel” als je de wereld een beetje mooier probeert te maken.  ⚠️ Meld

 10. Dat klopt niet, Bernard. Die fontein was net voor een paar ton gerenoveerd. Die flesjes die erin gegooid zijn hebben permanente schade aan het marmer veroorzaakt. Wat ik begreep is dat de Romeinen de straat afzoeken naar schilfers voor de reparatie.


  ⚠️ Meld

 11. Gaan ze ook geld inzamelen voor alle vernielingen die AS Roma supporters hebben gepleegd in Europa?Belachelijk voor woorden dit initatief.


  ⚠️ Meld

 12. Daar heb je het weer. Je mag hier vooral niet iets positiefs doen, want dan krijg je steevast de vraag van een of andere gek waarom je niet de hele wereld op je nek neemt. Is dat nou afgunst? Of wat?


  ⚠️ Meld

 13. Bernard: flesjes erop kapot geslagen. Ik zou degenen die de schade onzin vinden weleens willen horen wanneer er een krasje op hun bolide is gemaakt….
  Volgens een Romeinse hoofdinspecteur is er bij nadere inspectie ‘onuitwisbare schade’ aan de Barcaccia-fontein vastgesteld. In Italiaanse media zegt hij dat de Feyenoorders bierflesjes kapotsloegen op de fontein, waardoor er stukjes van de sculptuur zijn afgebroken.

  De Barcaccia-fontein van vader en zoon Bernini is 400 jaar oud en werd gemaakt in opdracht van paus Urbanus VIII. In september werd hij opnieuw in gebruik genomen na een grondige restauratie die zo’n 200.000 euro kostte.


  ⚠️ Meld

 14. Wat een heisa allemaal. Het is een zeer sympathiek initiatief van het Celeanum. Een school waar nog aandacht wordt geschonken aan de schoonheid en waarde van de oudheid. Tegelijkertijd is overdrijven ook een vak: wat een commotie over een paar schilfers van zo’n k-fontein. Ik denk dat ze in Italie wel grotere uitdagingen en problemen hebben…


  ⚠️ Meld

 15. Ik wilde de burgemeester van Rome al een brief schrijven, namens alle Nederlanders die Rome wel een warm hart toedragen en zich tijdens hun verblijf daar wel als goede gasten weten te gedragen, om excuses aan te bieden voor de wandaden van die str…. van een Feyenoord Hooligans. Maar deze inzamelactie vind ik ook helemaal geweldig en ga ik zeker steunen!


  ⚠️ Meld

 16. Misschien kun je dan ook een brief schrijven aan alle oude mensen in Nederland die bruut worden overvallen door al dat gespuis hier in dit land.Maar ja dat zal wel niet in de krant of op het journaal komen.Maar aandacht krijg je hoor Margherita.


  ⚠️ Meld

 17. Ik vindt het een geweldig initiatief van deze school en de leerlingen. Vanuit de school geeft het op deze manier ook een duidelijk signaal af naar haar leerlingen en draagt het bij aan een stuk cultureel besef en de waarde hiervan voor zovelen. Ik denk dat initiatieven als deze alleen maar toegejuicht kunnen worden.


  ⚠️ Meld

 18. Boze Roma fans hebben onschuldige Nederlanders aangevallen en neergestoken, wat voor extra kosten zullen deze personen wel niet hebben. En dat Romeinse tuig komt ook nog deze kant op. Zullen we eens zien wat dat voor extra kosten dat met zich meebrengt. Kijken als ze daar ook een actie voor opzetten.
  En dan wil ik het helemaal nog niet hebben over de politie daar.


  ⚠️ Meld

 19. De barbaren bezochten Rome en pisten in de fontein, opmerkelijk :):)
  Julius Caesar wist wel raad met barbaren, en Rome heden ten dage ook nog wel min of meer vernam ik.  ⚠️ Meld

 20. Wordt het nieuws nog een beetje gevolgd over die fontein? Nu schijnt dat het allemaal wel meevalt toch? Lekker blijven inzamelen goed hoor. NOT


  ⚠️ Meld

 21. Geweldig initiatief van fijne jongelui! Dit maakt mij blij.
  Ik ben niet meer de jongste (76) en velen van mijn leeftijd
  hebben vaak kritiek op jonge mensen. Ik in ieder geval nooit meer.


  ⚠️ Meld

 22. Schade aan fontein wordt op zo’n 2000 euro geschat. En iedereen maar lekker massaal inzamelen, krom gedoe.

  Laat ze lekker geld inzamelen voor belangrijkere zaken..


  ⚠️ Meld

 23. Hoezo Bernard? weer dom gezwets van je Tv Oost of moet ik zeggen Tv Twente praat ook alles goed van de Fc tukker.
  Tv Rijnmond is nog wel aardig objectief.


  ⚠️ Meld

 24. Mooie actie, ik zit op het celeanum en ga over 4 dagen op Romereis, hopen dat ik daar nog uberhaupt een woord nederlands kan spreken zonder op mijn bek geslagen te worden… Good job Feyenoord idioten!


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.