Handtekeningenactie voor behoud bibliotheken

Zwolle – De Zwolse SP begint een campagne voor het openhouden van de bibliotheekfilialen in Zwolle-Zuid, Stadshagen en de Aa-landen. De partij is het oneens met het voorstel van het college om deze te sluiten. De komende weken worden onder andere handtekeningen opgehaald bij de filialen.

Het Zwolse college van burgemeester en wethouders heeft onlangs voorgesteld om de drie bibliotheekfilialen te sluiten. De SP vindt dit een zeer onverstandig voorstel. 75% van alle uitleningen van de bibliotheek in Zwolle vindt plaats in de filialen buiten het centrum. De SP is dan ook bang dat sluiting zal leiden tot een grote afname van het aantal bibliotheekbezoekers, terwijl juist de Zwolse bibliotheek altijd stabiele ledenaantallen heeft gehad. Inmiddels zijn er bij de partij een hoop bezorgde mailtjes en telefoontjes binnengekomen van Zwollenaren die tegen de sluiting zijn. De SP begint daarom met een handtekeningenactie. De komende weken zullen SP-leden bij bibliotheekfilialen staan om handtekeningen op te halen. Daarnaast kan er digitaal getekend worden op www.zwolle.sp.nl Hiermee sluit de SP zich aan bij al bestaande acties om handtekeningen op te halen om sluiting te voorkomen.
SP-raadslid Koen van Baal: ‘De Zwolse filialen worden ontzettend veel gebruikt: niet alleen om boeken te lenen en te lezen, maar ook voor allerlei sociale activiteiten in de wijken. Ik woon zelf in Zwolle-Zuid en zie hoeveel het behoud van de bibliotheek daar leeft. En kijk naar Stadshagen: moet de jongste wijk van Nederland straks zonder buurtbibliotheek voor de kinderen zitten? Bibliotheken zorgen dat kennis en cultuur toegankelijk blijven voor jong en oud. Dat mogen we niet verloren laten gaan.’

Artikel delen:
Reacties 26
 1. Helemaal eens met deze actie, vooral als je bekijkt hoeveel deze mooie bibliotheken hebben gekost om ze uptodate te maken. Hebben ze zelfs landelijk mee gescoord. Schande om dit af te stoten. In Stadshagen staat het cultuurhuis al half leeg…. wie gaat dat allemaal betalen? Ik kom zelf uit Westenholte, is ook al uitgekleed!


  ⚠️ Meld

 2. Eens. Ook het alternatief dat geboden wordt om een depot in scholen te vestigen werkt niet goed (is de gebruikerservaring in andere steden). Kinderen die op een school zitten (bijv. speciaal onderwijs) waar geen depot is, zijn niet welkom.


  ⚠️ Meld

 3. Oké voor kinderen dan een mogelijke oplossing. En ouderen kunnen gewoon naar de zeven alleetjes. Belachelijk.
  Ik zeg gelijk mijn lidmaatschap op (na ruim 45 jaar lidmaatschap) wanneer de wijkbiliotheek weg gaat.


  ⚠️ Meld

 4. Echt belachelijk als die drie laatste wijkfilialen gesloten worden! Lezen is toch belangrijk voor kinderen! Willen ze nog meer kinderen met taalproblemen en achterstanden hebben? Omdat weer bij te spijkeren kost ook geld! Tegenwoordig zitten al die kinderen alleen maar achter hun tablet spelletjes te spelen. En een fatsoenlijk boek uitlezen daar hebben ze al moeite mee! In stadshagen gaan de basisscholen regelmatig naar de bibliotheek toe. Je moet lezen juist leuk maken en stimuleren!


  ⚠️ Meld

 5. Prullebakken weghalen bibliotheken sluiten het kan niet op.Straks betalen voor het afval wat je wegbrengt.Jaja het wordt steeds geloofwaardiger voor de burger.Gaan ze ook het wachtgeld verlagen of afschaffen van bv de Pvda-wethouder die sinds 1998 25.000 euro per jaaropstrijkt of Scnapsie van Doornemolen die al jarenlang een camping bestiert in Zuid Duitsland maar wel ieder jaar duizenden euro’s wachtgeld opstrijkt.Daar hoor ik de politiek niet over want dan kom je ze aan de munten.


  ⚠️ Meld

 6. Dit kan niet gemeente!
  Als ik zie hoe druk het altijd is bij onze wijkbibliotheek!
  Er is duidelijk behoefte aan een bibliotheek.
  Nu kunnen ook veel kinderen zelfstandig naar de bibliotheek.
  Als de bibliotheek in de stad zit, zal dat alleen nog de jongeren gedaan kunnen worden.

  Niet doen gemeente!


  ⚠️ Meld

 7. Juist de bibliotheek is belangrijk voor alle geledingen vd bevolking – van jong tot oud, van arm tot rijk… Hoe kan je dat nou wegbezuinigen?/! Minder valide ouderen en jonge kinderen fietsen niet zomaar even naar de stad en reserveren per computer is ook niet voor iedereen weggelegd. Voor veel mensen is een bibliotheek in de wijk fijn. Mijn kinderen wandelen er zelfs met hun schoolklas naar toe.
  Laat de wijkbibliotheken blijven!
  Er zijn inmiddels verschillende handtekeningenacties gaande tegen de sluiting vd wijkbibliotheken. Dat geeft wel aan hoe het leeft. Je kunt onder meer hier tekenen:
  https://www.facebook.com/pages/Wijkbieb-Zwolle-moet-blijven/881357985260326?fref=ts


  ⚠️ Meld

 8. B & W staan met dit soort beslissingen opnieuw mijlenver af van de alledaagse beleving van de Zwolse burgers. Naast het nut en noodzaak voor de vorming en sociale contacten.

  Hulde voor de SP die wel oog heeft voor onze wensen en actie onderneemt. Persoonlijk kom ik graag wekelijks in de bieb Aa-landen en ook spontane bezoekjes in centrum, even lekker rustig koffie drinken etc. Ik zal zelden naar de Zeven-alleetjes gaan en velen met mij die ik gesproken heb. Komt gemeente dan vast goed uit, ‘bieb opheffen wegens te weinig belangstelling’.  ⚠️ Meld

 9. Ik ben het eens met karell. Doe maar een moskee. Kunnen alle boeken vervangen worden door 1 boek. Heb je een stukje cultuur, misdaad, fictie, sprookjesboek , roman en oorlogsboek in 1. Scheelt weer bomen kap en dan onder het mom van mvo.


  ⚠️ Meld

 10. In de kerk gebeurt niet zoveel in de moskee des temeer duidelijk Bernard?Niet altijd naar de bekende weg vragen want we weten dat jij de moslimcultuur prachtig vindt en alles wat er bij hoort.


  ⚠️ Meld

 11. Kerken en moskees. Kunnen we bij het onderwerp blijven? Schandalig dat de wijkbiebs worden wegbezuinigd! Net of alle kinderen, ouderen en invaliden naar de zeven alleetjes gaan fietsen! Ik heb er geen woorden voor! Er wordt op verkeerde dingen bezuinigd!


  ⚠️ Meld

 12. Steeds meer mensen kopen een e-reader, ik heb er ook een en het bevalt me prima.
  Misschien is het een idee om de boeken die in de bibliotheek staan, en dan vooral de wat onbekendere, te digitaliseren (in te scannen e.d.) zodat iedereen (met een e-reader vanzelfsprekend) die boeken kan lezen.
  Dit is best een tijdrovend karweitje dus mooie werkbesteding voor mensen van de bibliotheek.


  ⚠️ Meld

 13. Ik vind het wel een leuk idee. Maar er zijn ook kinderen van arme gezinnen die geen e-reader kunnen betalen. En ouderen die geen verstand hebben van e-readers. Die missen dan de boot!


  ⚠️ Meld

 14. Hai Bernard 😉
  Ja zeker de Tegenpartij mag terugkomen 😉
  Wat zij toen zeiden, is nu nog geldend voor veel problematiek in de maatschappij. Vreemd genoeg heeft geen regering daar ooit iets aan gedaan blijkbaar.

  Ergernis ja, alleen al hierom:
  http://www.leoverhoef.nl/


  ⚠️ Meld

 15. Ik vind het mooi om te lezen dat het (verminderd) aanbod van onze lokale volksvertegenwoordiging wordt afgezet tegen de vraag/behoefte/verwachting van het Zwolse volk dat zij vertegenwoordiging.

  Ik constateer een zekere mismatch…


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.