Zwolle zet camera’s in tegen hangjongeren

Zwolle – Sinds dinsdagmiddag zijn er beveiligingscamera’s aanwezig op het Broerenkerkplein. Dit als onderdeel van een pakket maatregelen om de overlast van een groep van 25 jongeren in de gaten te houden.

klpd_1.jpg

Sinds enkele maanden ondervinden omwonenden van het Broerenkerkplein overlast van deze groep. De overlast uit zich door harde muziek, verbale agressie, het achterlaten van afval en bedreigingen. De groep is vrijwel dagelijks aanwezig en lijkt niet gevoelig voor gezag en lijkt niet aanspreekbaar te zijn op het gedrag, maar dreigt op verdere escalatie aan te sturen wanneer zij aangesproken worden.

De gemeente Zwolle verwacht samen met de poltie dat het cameratoezicht kan bijdragen aan het verkrijgen van informatie over de groep. In de beslissing de camera’s op te hangen is ook een preventieve werking in overweging genomen. Zo kunnen de camera’s het gevoel van veiligheid vergroten.

Wanneer de camera’s niet meer nodig zijn voor het handhaven van de openbare orde zullen deze direct weer verwijderd worden. Voorlopig is het besluit geldig tot en met 1 oktober 2015.

Artikel delen:
Reacties 45
 1. Dit als onderdeel van een pakket maatregelen om de overlast van een groep van 25 jongeren in de gaten te houden.

  Ambtelijk gezever, Dit wekt niet echt de indruk dat het probleem adequaat aangepakt wordt.


  ⚠️ Meld

 2. Ik heb dit zelf zo vaak mee gemaakt, dit is geen oplossing. De jongeren zoeken wel weer een andere plek om met elkaar af te spreken. Een groep jongeren ten grote van 25 man nodig je thuis niet uit, dat is de reden waarom ze elkaar buiten treffen. Een alternatieve plek waar ze niemand tot last zijn zal een goeie oplossing zijn, dat is in het verleden vaak Door meerdere groepen jongeren aangegeven bij jongerenwerkers en de gemeente…


  ⚠️ Meld

 3. 25 snotaapjes die niet te beïnvloeden zijn, volgens mij kan het alleen hier…
  Dwangarbeid voor die gasten en als ze zich nog een keihard aanpakken!!!
  Hoe langer je ermee wacht des te erger het wordt!!


  ⚠️ Meld

 4. Is er geen politie meer op straat? Handhaven openbare orde. Of hebben zij belangrijkere dingen te doen -:)?
  Extra controle, scheelt aanschaf camera’s. Zal wel te simpel gedacht zijn.


  ⚠️ Meld

 5. Moet eerst goed in kaart worden gebracht wat voor groep dit is. Makkelijk om te roepen; geef ze een eigen plek of stuur ze naar een jongerencentrum. Dit zal alleen zorgen voor een verplaatsing vd overlast, (ook binnen jongerencentra!) Mocht het echt gaan om een groep dat ‘crimineel’ gedrag vertoont (wat in deze casus wordt gesuggereerd) , is het belangrijk de leiders en meelopers van elkaar te scheiden. In conctact blijven met deze groep en de echte rotte appels op een speciaal trjact zetten. Ook ‘slecht’ gedrag is een schreeuw om aandacht, maar crimineel gedrag mag worden gestraft.


  ⚠️ Meld

 6. Ik hoor toevallig wel bij die groep , elke dag komt er politie langs om ons namen op te schrijven we doen niks verkeerds daar we draaien muziek we praten met elkaar met een sigaretje erbij niet eens drugs en daarbij met afval wat daar ligt is hun eigen schuld hun hebben de afvalbak daar weg gehaald maar nu kunnen ze gelukkig ook zien dat wij daar amper overlast veroorzaken.


  ⚠️ Meld

 7. Suus:

  Als ik geen strafblad krijg dan bied ik ze zo een goed pak slaag/brandslangkuurtje aan als ze niet luisteren. Gratis en voor niets.

  Ruim ik daarna met plezier alle rotzooi op. Ook gratis en voor niets. Zet ik er daarna ook meteen weer een prullenbak neer. 😉


  ⚠️ Meld

 8. Pfff stoere praat, zelf nooit jong geweest zeker.

  De groep is vrijwel dagelijks aanwezig en lijkt niet gevoelig voor gezag en lijkt niet aanspreekbaar te zijn op het gedrag, maar dreigt op verdere escalatie aan te sturen wanneer zij aangesproken worden.

  En dan zetten we er een camera neer…ter observatie van de groep. haha, lijkt wel discovery.

  ben blij dat ik niet op moet groeien in dit camera tijdperk.


  ⚠️ Meld

 9. Vroeger, heeeel vroeger was er rondom Zwolle weiland genoeg voor guppies om in rond te struinen. (Zoals ik 😉 We vroten allerlei ongein uit, rietkragen affikken, eendenesten plunderen, en dat ging allemaal
  heel prima. Dus dat extreme gezever over wat jongeluitjes die een beetje hun ding doen vind ik echt heel veel te ver gaan.
  Wat mij betreft ook complimenten en respect voor ‘anoniem’.
  Voor dat je hier je zegje doet.
  Goed gedaan !  ⚠️ Meld

 10. de afvalbakken zijn opgeblazen met vuurwerk daarna nog eens,, waarom moeten deze er staan om een groep het afval in te gooien?? Neem je eigen rommel mee naar huis en als je geen respect voor het gezag hebt moet het gezag maar respect afdwingen,, knuppel der over deden ze vroeger bij ons ook , Frankie B. greep wel in!!


  ⚠️ Meld

 11. Waarom wordt de volledige naam van de alom gerespecteerde Franke Bootsma ingekort tot een initiaal?
  Alsof het een crimineel betreft… :(:'(>:(


  ⚠️ Meld

 12. @Freek Zwolle.
  Het was niet aan jou gericht, maar aan diegene van de admins die de euvele moed had om ’s mans naam in te korten.


  ⚠️ Meld

 13. Hoe moet een admin. weten wanneer een volledige naam wel of niet kan. Dan is het schending van de privacy dan wordt het als moed gezien. Ik ken die Frankie niet!? Maar zou nooit blij zijn met volledige naamsvermelding.


  ⚠️ Meld

 14. Laat de jongeren gewoon jong zijn. Er bestaat een groot verschil tussen een daadwerkelijke bedreiging voor de veiligheid en een beleefde/gesuggereerde onveiligheid.

  De gemeente heeft geen geld meer voor prullenbakken in de publieke ruimte. Kennelijk wel voor gluurcamera’s.

  De gemeente geeft zelfs al aan dat de camera’s bedoeld zijn om het gevoel van veiligheid te vergroten…  ⚠️ Meld

 15. Ook de ouders van die kinderen aanpakken zou ik zeggen. Zelf ben je niet meer in staat om je kind onder controle te krijgen, laat dan de overheid het maar opknappen. Dacht het niet.


  ⚠️ Meld

 16. Wat een onzin, als het is zoals anoniem zegt, oke wellicht de muziek hard. What’s the problem? De agressieve benadering van de politie wellicht? Staat het Zwolse korps toch om bekend.


  ⚠️ Meld

 17. Wat lijkt me dus de oplossing hier : Ouders aanpakken, kij hard, alle kosten verhalen. Laat je je ongetemde verwilderde aso kinderen op ons los? Onopgevoed en Asociaal? Dan betalen voor de kosten. Ouders ophalen, vuilnis zak en prikstok geven, mooie overall aan, en laten opruimen…Ik denlk dat het hele problem dan in een dag opgelost is.. >:(


  ⚠️ Meld

 18. We zitten als samenleving op een hellend vlak qua daadwerkelijke onveiligheid en beleefde onveiligheid. We moeten niet willen dat er een praktijk ontstaat waar de politie overal camera’s gaat neerhangen om mee te gluren terwijl het maar de vraag is of er de facto sprake is van overtreding van de wet- en regelgeving.


  ⚠️ Meld

 19. Ja frankie bootsma die was voor de duivel nog niet bang die agenten van nu bennen slap janusen die achter camera zitten bibberen . >:( gewoon ouwewetse trap onder de konte geven die op straat hangen .


  ⚠️ Meld

 20. Tja, regelmatig gaan er agenten buiten hun boekje maar denk voor niet dat de jeugd hier zich ook maar iets van aantrekt.
  Geweld werkt averechts. Jongeren zullen het meer als een uitdaging zien dan iets waar ze voor zullen wijken.


  ⚠️ Meld

 21. Prima die camera’s, maar wanneer worden de ouders van die niksnutten nu eens aangesproken op het gedrag van hun kroost. Die gastjes vinden het kennelijk normaal om troep te maken en muziek te draaien tot diep in de nacht, maar waarom doen ze dat niet voor de deur van hun ouderlijk huis?


  ⚠️ Meld

 22. Dat snap je toch zelf wel, Leonardo? Dit is typisch groepsgedrag van jongvolwassenen. Repressie heeft waarschijnlijk een averechts effect. Ik geloof meer in de aanpak van Dirk. Maar misschien dat Anoniem, die bij de groep hoort, een idee heeft hoe de overlast kan worden beperkt zonder dat de groep wordt weggejaagd of (verder) gecriminaliseerd. Kom maar met ideeën, Anoniem!


  ⚠️ Meld

 23. Bericht door ja-tja, op 25 februari 2015 20:41
  ja dat was een echte -man- met de knuppel

  Toen kon dat nog, als een agent nu iemand een mep verkoopt krijgt die gelijk een proces aan zijn broek.
  Velen beweren hier nu dat de knuppel over die onruststokers moet (ben ik het trouwens mee eens), maar wanneer het hun zoon of dochter betreft die een knal voor zijn kop krijgt draait deze mening vaak 180 graden, let maar op.


  ⚠️ Meld

 24. Waarom luisterde ik wel naar mijn ouders Dame en was ik nooit s’avonds na 22.00 nog op straat om te “hangen”. Het zegt veel over het Nederland van nu dat dit er kennelijk “bij hoort”. Belachelijk, zeker omdat politie en gemeentes het weer op mogen lossen.


  ⚠️ Meld

 25. Misschien was jij een brave borst, Leonardo. Ikzelf heb ook nooit ergens gehangen of overlast veroorzaakt. Je kunt jezelf echter niet altijd als maat der dingen nemen. Er zijn altijd groepen jongeren geweest die in de ogen van de omgeving vervelend gedrag vertonen. Dat houdt vaak op zodra ze een vriend of vriendin hebben. Dat hangen is geen probleem, de overlast wel. Deze groep is slecht aanspreekbaar staat in het artikel. Anoniem geeft in zijn reactie aan dat ze in zijn ogen dagelijks onterecht aangesproken worden. Twee verschillende perpectieven. Daarom mijn vraag aan Anoniem, hoe hij denkt het te kunnen oplossen.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.