SP Zwolle: Nu geen ontslagen bij Wezo

Zwolle – De Zwolse SP wil dat de geplande ontslagen bij de sociale werkvoorziening Wezo vooralsnog van tafel gaan. De Wezo heeft aangekondigd 8.3 banen in de werkleiding te willen bezuinigen. De Zwolse gemeenteraad heeft zich echter nog niet uitgesproken over de toekomst van de Wezo. De SP zal bij de komende gemeenteraad een motie indienen om geen onomkeerbare besluiten (zoals ontslagen) te nemen tot het toekomstdebat over de Wezo is afgerond.

Wezo NV heeft in opdracht van de vijf aandeelhoudende gemeenten (Zwolle, Dalfsen, Raalte, Zwartewaterland en Hattem) haar oorspronkelijke begroting over 2015 drastisch bijgesteld. Gevolg daarvan is onder andere dat 8,3 volledige banen in de begeleiding zullen gaan verdwijnen. De SP stelt dat de toekomstplannen van de gemeente Zwolle met de Wezo en de mogelijke relatie met afdeling SoZaWe van de gemeente Zwolle nog niet bekend zijn. De raad heeft zich dus nog helemaal niet kunnen uitspreken over een door het college voorgesteld toekomstscenario. Dan kun je in redelijkheid dit soort vergaande beslissingen er niet even laten doordrukken. Daarom zal de SP komende maandag een motie indienen die het college oproept om geen onomkeerbare beslissingen te nemen en de geplande ontslagen niet door te laten gaan.

SP-gemeenteraadslid Bert Sluijer: “Werden eind vorig jaar de tijdelijke contracten van de SW-medewerkers op het nippertje veiliggesteld; nu wordt het begeleidend personeel met ontslag bedreigd. Dat leidt tot veel onrust bij zowel SW medewerkers als het ondersteunend personeel. Het is bedreigend voor de arbeidsomstandigheden bij en de continuïteit van de Wezo. 8,3 FTE lijkt in tijden van grote ontslaggolven slechts een rimpeling, maar we hebben het bij Wezo over 14% van de begeleidingscapaciteit. Dat blijft niet zonder gevolgen. Een hoop kennis dreigt zo verloren te gaan”.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Ook de SP weet dat de WSW wordt afgebouwd, en afroming op het personeelsbestand bezig is, en dit geld danook voor de begeleiding. Ik ben gaan balen van de SP. En waarom? Omdat als je roept dat er een hoop kennis verloren gaat, je eens een keer je best moet doen om die kennis in de praktijk toe moet passen. Vergeet je eigen enquête niet die drie jaar geleden onder WSW-ers is gehouden. Eén conclusie was dat de begeleiding van de WSW-er enorm slecht is. Het spreken met 2 monden zoals de SP doet geeft geen pas. Had je dan ook sterk gemaakt voor verbetering van de arbeidsomstandigheden en toepassing van die kennis. En hou eens op met het in stand houden van een instituut die helemaal niet mensvriendelijk beleid voert, maar er ook intern een zooitje van maakt.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.