Uitgenodigd door Nederland, maar dan?

Zwolle – Elk jaar nodigt de Nederlandse regering zo’n 500 vluchtelingen uit om in Nederland te komen wonen. Sommigen van hen gaan studeren zodat ze een betere kans op de arbeidsmarkt hebben. Die vluchtelingen worden begeleid door St. voor Vluchteling-studenten UAF.

 

Ongewild een nieuw leven opbouwen in een land dat je niet kent, is niet makkelijk. Wat komen deze studenten tegen? Waar lopen ze tegen aan? Wat weten wij eigenlijk van ze?  De film ‘Refugees, who needs them? geeft een inkijk in het nieuwe bestaan. Film en gesprek vindt plaats op 10 maart, bij Windesheim, X1.77, om 15.30 uur.

 

Uitgenodigd

Normaal gesproken wil geen mens zijn thuisland en vertrouwde omgeving verlaten. Maar wat als het te gevaarlijk wordt om er te blijven? Dan moet je wel. De Nederlandse regering nodigt elk jaar ongeveer 500 vluchtelingen uit om naar Nederland te komen. Zij bouwen een nieuw bestaan op, leren de Nederlandse taal, gaan werken en sommigen gaan studeren. Met vallen en opstaan.

 

Refugees, who needs them?

In de documentaire Refugees: who needs them? worden vijf uitgenodigde vluchtelingen gevolgd terwijl ze, ieder op hun eigen wijze, een nieuw leven opbouwen in Nederland. De film laat zien waar ze tegenaan lopen, hoe ze meer dan hun best doen en hoe opgelopen trauma’s niet zomaar zijn verdwenen. Voor een aantal van hen betekent een nieuw leven opbouwen onder meer (opnieuw) studeren. Ook op Windesheim verwelkomen we regelmatig studenten met een vluchtelingachtergrond. Maar wat weten we eigenlijk van hen?

 

Programma

De documentaire begint om 15.30 uur. Daarna gaan we in gesprek met Sana Al Khamissi (studente Bouwkunde bij Windesheim en afkomstig uit Irak), Gaya Blom (medewerker van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF) en Alies Vlasbloem (coördinator, docent en begeleider van vluchtelingstudenten bij Windesheim) onder leiding van Rik van der Kleij.

 

Graag een bericht naar windesheimindialoog@windesheim.nl als je wilt komen. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Artikel delen: