Bas Tietema wil ‘zijn’ Ster van Zwolle winnen

Zwolle – Hij behoort tot dezelfde lichting als Mathieu van der Poel, die zich op 1 februari liet kronen als wereldkampioen bij de profcrossers. Mathieu van der Poel veroverde de wereldtitel een week nadat hij de overstap maakte van de beloften naar de profs. De in Zwolle geboren en getogen Bas Tietema (20) fietst nog bij de beloften, maar is -evenals Mathieu van der Poel- niet bang voor de gevestigde orde en heeft meerdere keren bewezen talentvol te zijn. Wat goed is komt snel. Dat geldt voor Mathieu van der Poel, maar ook voor Bas Tietema, die als basisschool naar de Ichthus in Zwolle-Zuid ging en later het CCC aan de Veerallee doorliep.

De Ster van Zwolle is voor Bas Tietema één van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen. "De Ster is nog nooit gewonnen door een echte Zwollenaar. Ik wil graag de eerste zijn," zegt Bas. "Het is toch geweldig om zo’n grote wedstrijd te kunnen rijden op je eigen trainingswegen." Bas Tietema zegt dat hij een goede voorbereiding op het nieuwe wegseizoen heeft gehad. Ruim twee maanden heeft hij zich opgeladen in Spanje en Bas is vier kilo lichter dan aan het begin van vorig seizoen. Voor zijn gevoel is hij ook sterker dan vorig jaar bij de start van het seizoen. "Aan de voorbereiding kan het niet liggen. Kort voor de Ster hebben we ook nog pittig getraind met het BMC Development Team." Naast de Ster van Zwolle heeft hij nog enkele wedstrijden aangekruist in zijn agenda. Zoals Parijs-Roubaix, waar hij vorig jaar als derde eindigde bij de beloften. Ook de Ronde van Vlaanderen en het wereldkampioenschap in Amerika zijn wedstrijden waar Bas Tietema zich op gaat richten.

PEC Zwolle
In zijn jonge jaren was het helemaal niet vanzelfsprekend dat Bas Tietema wielrenner zou worden. Voetbal was zijn lievelingssport. Niet zo verwonderlijk want voetbal is nog altijd volkssport nummer 1 en toevallig was Bas (ook) met voetbaltalent in de wieg gelegd. Als vijfjarige begon hij al met voetbal en de scouts van PEC Zwolle richtten hun vizier al vrij snel op Bas, de jonge talentvolle balgoochelaar. Vanwege gescheurde kruisbanden en de daarna steeds terugkerende problemen moest hij noodgedwongen afscheid nemen van PEC Zwolle en ging hij fietsen. Hij meldde zich bij de Zwolse wielerclub De Hanzerenners. Het ging niet direct crescendo met Bas, maar als tweedejaars nieuweling kreeg hij in de gaten dat hij ook in deze sport zijn mannetje kon staan. Twee jaar geleden zwaaide hij, als tweedejaars junior, elf keer met de winnaarsbloemen in het shirt van wielervereniging Willebrord Wil Vooruit.
 
BMC Development Team
Veel jonge renners dromen er van dat het opleidingsteam van Rabobank zich bij hen meldt om in de talentenploeg van de bankiers opgenomen te worden. Bas Tietema niet. Hij koos voor het (Amerikaanse) opleidingsteam van BMC. “Op een gegeven moment werd mij duidelijk dat Rik Verbrugghe van BMC mij een aantal wedstrijden had gevolgd. Blijkbaar was ik bij hem in de smaak gevallen en toen hij mij benaderde om bij het opleidingsteam van BMC te komen hoefde ik daar niet lang over te denken.” Bas steekt niet onder stoelen of banken dat hij de ambitie heeft om prof te worden. “Binnen één à twee jaar hoop ik de overstap te kunnen maken. Het allermooiste is om door te stromen bij mijn huidige ploeg BMC.”
 
Voorjaarsklassiekers
Bas Tietema zegt (heel graag) een renner te willen worden voor de voorjaarsklassiekers, zoals de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. “In de toekomst hoop ik in die wedstrijden mee te kunnen doen voor de overwinning. “Ook ben ik niet bang voor kasseien. Ik heb een grote motor, kan redelijk goed aankomen en heb een goede tijdrit in de benen. Niet onbelangrijk vind ik het koersinzicht. Ik zit vaak op het juiste moment op de juiste plek in het peloton,” zegt Bas, die de toekomst met vertrouwen tegemoet ziet.
 
Bron:  stervanzwolle.nl
Artikel delen: