Matthäus Passion door Toonkunstkoor Caecilia

Zwolle – Op dinsdag 31 maart a.s. voert Toonkunstkoor Caecilia de Matthäus Passion van J.S. Bach uit in de Dominicanenkerk in Zwolle. 

koorfoto_caecilia_2015__groot.jpg 

De eerste uitvoering van de Matthäus Passion was rond 1728. Daarna bracht Bach nog een aantal wijzigingen in het stuk aan en in 1736 vond de compositie zijn definitieve vorm. In de Matthäus Passion vertelt de evangelist het lijdens- en sterfverhaal van Jezus. De 2 koren vervullen steeds verschillende rollen. De ene keer zijn zij slechts ooggetuigen, dan weer de gelovigen en soms symboliseren ze het wereldlijke of het goddelijke. Caecilia heeft de Matthäus voor de eerste keer uitgevoerd in 1918 en deze uitvoering past dus in een bijna 100-jarige Zwolse traditie. Dirigent Béni Csillag zal zijn eerste uitvoering van de Matthäus met Caecilia leiden. Het koor werkt samen met het Jongenskoor uit Dalfsen, zij hebben hun partij ingestudeerd o.l.v. Henk Ophoff. De begeleiding wordt als vanouds verzorgd door HET Symfonieorkest.

 

De solisten bij deze uitvoering zijn: 

tenor (evangelist): Jan van Elsacker
bas (Christus): Bert van de Wetering
sopraan: Hanneke de Wit
alt: Sara Klein Horsman
tenor aria’s: Leon van Liere
bas aria’s: Martijn Sanders
Het orgel wordt bespeeld door Gijs van Schoonhoven, de viola da gamba door Marike Tuin. Soprano in ripieno: Jongenskoor Dalfsen, ingestudeerd door Henk Ophoff

De aanvang van het concert is om 19.00 uur, de kerk is open om 18.30 uur. Kaarten kunnen gekocht worden bij de leden van Caecilia, de boekhandels Westerhof,  Jufferenwal 2 en Wade 106 en Goedhart Boeken, Assendorperstraat 79, beide in Zwolle of via de website www.caeciliazwolle.nl. Ze kosten € 32,- inclusief programmaboekje en consumptie. 

Op vrijdagavond 17 april a.s. houdt het koor een open repetitieavond vanaf 19.30 uur. Iedereen die belangstelling heeft om lid van Caecilia te worden is hierbij van harte welkom. Projectlidmaatschap voor zowwel de Matthäus als ons najaarsconcer (Elias van Mendelssohn) behoort tot de mogelijkheden. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via kvwalsem1@kpnmail.nl of via tel. nr. 038- 376 2382. Als u wilt blijven zingen, zal er een stemtest volgen.

Artikel delen: