Inschrijving Zwolse Grachtenrace van start

Zwolle – De Zwolse Grachtenrace, de mooiste grachtenwedstrijd van Nederland voor roeisloepen, opent de inschrijving. Op zaterdag 20 juni strijden tientallen sloepen om de prijzen. “Een spektakel om te zien”, voorspelt voorzitter Jelmer Krom. “En populair onder de roeiers.” De wedstrijd telt mee voor het Nederlands Kampioenschap.

grachtenrace-7.jpg 

“Zwolle heeft de mooiste gracht van Nederland”, vindt Krom. Rondom de middeleeuwse Hanzestad slingert de gracht langs villa’s in het groen, oude poorten en stadse architectuur. “Tel daarbij de aanmoedigingen van het publiek, de uitdaging van 33 bruggen, scherpe bochten en de ruimte van het Zwarte Water – en je snapt waarom de Zwolse Grachtenrace zo geliefd is onder sloeproeiers.” In 2014 deden zestig sloepen mee. De gracht wordt ook onder Zwollenaren steeds meer geliefd: als groene rand rond het centrum, als waterweg, als podium voor concerten, openluchtfilms, ererondes van PEC Zwolle. Niet voor niks investeert de gemeente in de gracht: van de nieuwe Rodetorenbrug en het wandelpad langs de Harm Smeengekade tot het nieuwe havenmeesterhuis op het Rodetorenplein en het Kraanbolwerk. De Zwolse Grachtenrace komt langs al die plekken.

Thuiswedstrijd

De Zwolse Grachtenrace is de ‘thuiswedstrijd’ van sloeproeivereniging Hattem Roeit, waarvan de meeste leden uit Zwolle komen. “Gewoonlijk roeit de vereniging op de IJssel, maar de Zwolse gracht bleek een mooi wedstrijdparcours”, zegt Krom. Nog steeds behoren leden van de vereniging tot de vaste kern van vrijwilligers. Ook teams van de Veiligheidsregio IJsselland en opleiding STC Deltion Hanze Maritiem roeien in Zwolle hun thuiswedstrijd.

Het parcours voert over de gracht en het Zwarte Water. Vanaf de start bij het Kerkbrugje roeien de sloepen een half rondje stad langs de Sassenpoort en Museum de Fundatie, waarna ze tempo maken op het Zwarte Water. Keerpunt is de Mastenbroekenbrug bij Stadshagen, daarna volgen nog tweeënhalf rondje om het centrum.

Inschrijven

Roeiteams kunnen zich via www.zwolsegrachtenrace.nl aanmelden tot 13 juni, een week voor de wedstrijd. Deelname kost 65 euro per team. De wedstrijd telt mee in alle klassementen van de Federatie Sloeproeien Nederland, behalve Dames Hoofdklasse.

Artikel delen: