Eind aan contant betalen bij parkeerautomaten

Zwolle – Zwolle bereidt zich voor op de invoering van kentekenparkeren. Vanaf eind maart 2015 worden in heel Zwolle ongeveer 65 straatparkeerautomaten verwijderd en worden de overige automaten ongeveer 170 stuks geschikt gemaakt voor kentekenparkeren en geheel ‘cashless’ (papier- en muntgeldloze) betalingen. Bezoekers die willen betalen bij een parkeerautomaat zullen in de loop van 2015 steeds vaker tegenkomen dat ze op de automaat hun kenteken kunnen intoetsen, dat er minder automaten zijn en dat de apparatuur van de parkeeraccommodaties ook op kenteken werkt. Daarnaast is het niet meer mogelijk om bij de straatparkeerautomaten met muntgeld te betalen. Parkeren met een parkeerkaart blijft mogelijk.

Het aantal parkeerautomaten in Zwolle kan omlaag omdat bezoekers steeds meer van digitale parkeerdiensten gebruikmaken. Door de invoering van belparkeren in april 2014 en kentekenparkeren in januari 2016 hoeft de bezoeker niet meer terug te lopen naar de auto om een kaartje achter de vooruit te leggen. Daardoor kan in heel Zwolle het aantal automaten stapsgewijs terug van ca. 235 naar ongeveer 170. In de periode van eind maart tot begin december 2015 verwijdert de gemeente een aantal automaten en tegelijkertijd wordt er gekeken of de automaten op een logische plek staan.

Tweede hands

Voor de invoering van kentekenparkeren schaft de gemeente vanuit duurzaamheid en kostenbesparing ook tweede hands parkeerautomaten aan die vervolgens van een geheel nieuw binnenwerk en bijbehorende software worden voorzien.

Kentekenparkeren

Met ingang van 1 januari 2016 stapt Zwolle over op kentekenparkeren. De gemeente kiest voor kentekenparkeren om efficiënter te werken en gebruikersgemak te verhogen. Omdat de straat parkeerautomaten ook geheel cashless worden uitgevoerd, bespaart de gemeente op de legingskosten. Voordeel voor de parkeerder is bijvoorbeeld dat men niet meer terug naar de auto hoeft te lopen om het parkeerkaartje achter de voorruit te leggen en geen rekening hoeft te houden met kleingeld.

Artikel delen:
Reacties 32
 1. Dat betekend gelijk dat je je kaartje met nog tijd erop niet aan een andere bestuurder kan geven. Winst voor de gemeente en verlies voor de klant
  En je bent altijd geregistreerd als je ergens parkeert.
  Wat een fijn idee. 🙁


  ⚠️ Meld

 2. Met toenemende leegstand door oa te hoge parkeertarieven komt er toch geen hond meer naar de binnenstad. En parkeertarieven zullen door invoering kentekenherkenning nog duurder worden.


  ⚠️ Meld

 3. Bericht door Tss, op 3 maart 2015 12:48

  Even voor de duidelijkheid hoor… je kan ook zomaar een willekeurig kenteken opgeven? Wie gaat dit controleren?

  Zou het kunnen worden zoals Schiphol? Wanneer je daar de parkeergarage inrijdt wordt er automatisch een foto van jou kenteken gemaakt.
  Gratis tip: Valse kentekenplaten monteren zou je nog kunnen proberen, lijkt ook te werken bij snelheidscamera’s.;)


  ⚠️ Meld

 4. Tss, op 3 maart 2015 12:48
  In Kampen is dit al de realiteit.
  Je moet het gedrukte kaartje met kenteken, dat je moet intoetsen achter je raam leggen.
  Je kan hem dus niet meer doorgeven, wat altijd als erg vriendelijk word ervaren.
  En na 10 jaar kunnen ze nog zien dat je bij bijv. op het rode torenplein hebt geparkeerd.
  Het geld dat je betaald om er te staan ben je dan onherroepelijk kwijt.
  Ook al betaal je 2 uur en komt er na 1 minuut achter dat de winkel dicht is.
  Ook de belasting dienst kan dan zien of je er geparkeerd hebt. De belasting heeft ook al het recht om de gegevens van sms parking op te vragen.
  Btw. Neem je kaartje wel mee naar huis , want de prullenbakken zullen al wel verwijderd zijn.


  ⚠️ Meld

 5. Ik heb een parkeer app. geen kaartjes meer achter je raam, betalen per seconde en 1 keer in de maand wordt het verschuldigde bedrag van je rekening afgeschreven. Erg makkelijk!  ⚠️ Meld

 6. Goed initiatief. Mooie besparing op de kosten ook voor de gemeente. Niet meer terug naar de auto hoeven te lopen om je parkeerkaartje te plaatsen achter de voorruit. En geen kleingeld nodig. Heel herkenbaar. Ben er wel blij mee. Ook wat betreft dat er gekeken word of die parkeer- automaten op een logische plek staan. Nu is het vaak zoeken als je niet bekend bent in deze stad.


  ⚠️ Meld

 7. Je hebt denk ik gelijk Henk.
  Er staat ook eerst deze zin:

  Vanaf eind maart 2015 worden in heel Zwolle ongeveer 65 straatparkeerautomaten verwijderd

  en daarna deze tegenstrijdige zin:

  Voor de invoering van kentekenparkeren schaft de gemeente vanuit duurzaamheid en kostenbesparing ook tweede hands parkeerautomaten aan

  Duidelijke gevalletje 1 april. 😀


  ⚠️ Meld

 8. Maar nog beter….. voer gratis pakeren in. Binnenstad heeft grote concerentie van buitengebieden winkels en internet. Speel daarop in of binnenstad is straks verleden tijd.


  ⚠️ Meld

 9. Gratis parkeren betekent niet parkeren voor de meerderheid. Vraag is groter dan het aanbod. Langparkeerders zetten de auto nu nog verder weg, dan niet meer.


  ⚠️ Meld

 10. Goed idee, gratis parkeren in de binnenstad. De wegen rondom het centrum slibben nu al regelmatig dicht, laten we vooral nog meer verkeer aantrekken:D

  Wat ben ik toch gelukkig dat ik een vrij goedkope parkeerplek weet die goed bereikbaar is en zelden vol (al is die tegenwoordig helaas vooruit betalen ipv van achteraf, maar een dagkaartje is nog steeds goedkoper dan met de bus op en neer). Tja dan moet ik maar even 5 minuutjes lopen voordat ik in de Diezerstraat ben.


  ⚠️ Meld

 11. Treur dan niet als nu al dooie diezerstraat helemaal leeg is. Ach zwolse binnenstad heeft toch weinig aanbod. Ik zal het niet missen.


  ⚠️ Meld

 12. Big Brother is steeds meer info over ons aan het inwinnen en niemand die het in de gaten heeft en er wat tegen doet. Ook is de mogelijkheid om iemand anders een plezier te doen met het eventuele restant op je kaartje er ook niet meer bij. Gewoon een slecht plan dus.  ⚠️ Meld

 13. Goed bericht!
  Je hoeft je echte kenteken niet in te voeren. Als je maar een geldig kaartje achter je voorruit hebt, is het juridisch in orde.
  Uitspraak van de rechter in een zaak van iemand die per ongeluk een verkeerd kenteken invoerde.  ⚠️ Meld

 14. Ten slotte:
  Onze overheid heeft zich ten doel gesteld de burger tot het uiterste te treiteren en er de maximale hoeveelheid geld uit te PERSEN.


  ⚠️ Meld

 15. Misschien heeft Syrphe wel gelijk, zulke maatregelen lijken meer last dan gemak op te leveren. Enja, de Zwolse binnenstad is al bijna dood, gelukkig hebben we Ikea tegenwoordig. Er komen een paar halfdode nieuwe initiatieven aan richting binnenstad, maar dat gaat niet helpen vrees ik, als parkeren zo’n ingewikkelde toestand gaat worden.  ⚠️ Meld

 16. Als het systeem erop gebaseerd is dat je nog steeds een strookje achter de voorruit moet leggen, dan klopt het juridisch inderdaad dat het kenteken niet hoeft te kloppen. Dus kan je dan ook nog steeds een kaartje doorgeven als het nog geldig is.

  Gelukkig ga ik nooit met de auto naar het centrum, maar het is best vervelend dat je langzamerhand geen keuze meer hebt om op anonieme manieren mee te doen in deze maatschappij. Alles wordt geregistreerd, bewaard en gedeeld met instanties die je dan op andere manieren weer een poot proberen uit te trekken.


  ⚠️ Meld

 17. dus, jullie vinden het heel handig zo’n parkeer app waar 1x per maand alle parkeerkosten worden afgeschreven. en oh oh waar gaat het heen met onze privacy. wat een ge#$l! Alle parkeerplaatsen en garages staan altijd vol en iedereen tikt braaf 4 euro per uur af. Stel dan een daad en doe er wat aan ipv op deze site te huilen.


  ⚠️ Meld

 18. de automaten zijn 2e hands, en kunnen nog lang mee ga ik van uit. houd dus waarschijnlijk in dat het ergens anders met dezelfde automaten is mislukt (faal). beetje vreemd.


  ⚠️ Meld

 19. Als dit een grap is, vraag ik me af waarom dit bijvoorbeeld al op de Turfmarkt is ingevoerd. Daar staan ook cashless automaten en is kentekenparkeren mogelijk.


  ⚠️ Meld

 20. Gemeentes moeten dus alleen nog komen met geld terug als je toch korter parkeert dan betaald is. Dat moet toch wel mogelijk zijn in 2015? Parkeerticket terug in het apparaat en het tegoed wordt weer op je rekening bijgeschreven. #Klantvriendelijk.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.