Zwolse organisaties actief in Gambia

Bij Landstede aan het Dokterspad in Zwolle wordt hard gewerkt aan het ontwikkelen van een cursus voor secretaresses (Secretary skills) in Gambia. Dit gebeurt in samenwerking met het bedrijf ICT4Schools. Dit bedrijf bedenkt en levert ICT oplossingen voor onderwijsinstellingen in Nederland en in het buitenland. Voor het IT-cursuspakket heeft ICT4Schools samenwerking gezocht met Landstede. De cursus zal worden gegeven in internetcafés in Gambia.

De cursus Secretary Skills duurt 12 weken en wordt aangeboden aan de allerarmste bewoners van Gambia. Zij kunnen geen regulier onderwijs betalen, en bezoeken een skills center. Vanuit dit skills center gaan de cursisten vier dagen in de week naar een Internetcafé. Deze internetcafés zijn geopend door de stichting NICE. De tarieven voor de training liggen erg laag. Zo worden de kansen op een baan voor deze groep vergroot. Uitgangspunt is dat IT-toepassingen worden gekoppeld aan specifieke beroepsvaardigheden. In overleg met ICT4schools beschrijft Landstede het vereiste beginniveau; de studenten moeten enige bekendheid hebben met de werking van de computer, een tekstverwerkingsprogramma en met het Internet. Met deze cursus heeft de toekomstige secretaresse voldoende vaardigheden geleerd om waardevol te zijn voor toekomstige werkgevers; bedrijven in Gambia.

Streven is dat de eerste trainingen in november van start gaan. Tot november wordt een aantal concept onderdelen getoetst. De eerste opdrachtkaart is bijna gereed; Ruud Bredewold van ICT4Schools gaat namelijk naar Gambia begin oktober en zal de test uit laten voeren. Het ontwikkelen van de cursus Secretary Skills krijgt een vervolg: ook voor de cursussen Business skills en Hotel skills gaan Landstede en ICT4Schools aan de slag. Ook hierbij geldt dat ICT vaardigheden worden gekoppeld aan beroepsvaardigheden.

Concentrisch leren

De studenten gaan 4 dagen in de week naar school; na een uur instructie wordt een uur uitgetrokken voor zelfstudie. Landstede maakt hiervoor de opdrachtkaarten. De methode gaat uit van het concentrisch leren; opdrachten komen gedurende de cursus terug, maar dan in moeilijker vorm.

Internetcafé’s als trainingslokaal

De cursussen worden gegeven in twee moderne, goed functionerende internetcafés, met de laagste tarieven en de snelste verbinding van Gambia. Het internetcafé doet ook dienst als ontmoetingsplaats voor de lokale bewoners, die er bijvoorbeeld ook graag naar Engels voetbal komen kijken. 

De Internetcafés in Gambia zijn proeflocaties van het NICE concept, dat ontwikkeld is op initiatief van de Energy4all Foundation. Het NICE concept is een combinatie van een Internet café, een mini cinema en een distributiepunt voor microkredieten en energiediensten. De energie wordt daar geleverd door zonnepanelen.

Aansluiting bij de waarden van Landstede

“”Het project sluit goed aan bij de waarden van Landstede”, stelt Hans van Halteren, projectleider bij Landstede. ‘Het ontwikkelen van ieders talent, de waarde van de ontmoeting, en het nemen van je verantwoordelijkheid, naar jezelf, en naar anderen zijn leidend bij onze activiteiten’. Hij sluit niet uit dat uit het project zal leiden tot andere acties voor Gambia. “Bij Landstede is men enthousiast om gebruikte computers te sturen. Ook studenten worden bij het project betrokken. Een leeropdracht voor studenten van de ICT opleidingen is om de computers hardware- en softwarematig verzendklaar te maken voor verscheping”.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer