GroenLinks Zwolle start #pgbalarmzwolle

Zwolle – Dinsdagavond lanceert de Zwolse gemeenteraadsfractie van GroenLinks op Twitter het #pgbalarmzwolle. In de stad heerst momenteel al een #bibliotheekalarm, dat in de gemeenteraadsvergadering van 2 maart tot een uitbarsting kwam. “Zonder daar aan af te doen, vinden wij de problemen met het PGB in Zwolle toch van een hogere orde”, aldus fractievoorzitter Patrick Rijke. Het college heeft in de bezuinigingsbrief aan de raad ook deze bezuiniging verstopt. Burgerraadslid Remko de Paus reageert verontwaardigd: “Dat V&D een poging waagde de lonen eenzijdig met 6% te verlagen vond ik al schokkend genoeg. Het Zwolse college wil de PGB-ers nu zelfs eenzijdig met 20% gaan korten!”

 

In een eerste reactie geeft staatssecretaris Van Rijn (VWS) aan blij verrast te zijn met het initiatief van GroenLinks Zwolle: “Slapeloze nachten levert het landelijke #pgbalarm me op. Ik ben blij met deze Zwolse bliksemafleider. Het wordt ook wel een keer tijd dat de media en de politiek aandacht krijgen voor structurele vragen. Al die kritiek op invoeringsproblemen ben ik langzamerhand wel zat. Een gemeente die zegt ‘zorg op maat is prima, als je maar zelf meebetaalt’ lijkt mij eerlijk gezegd een substantiëler probleem dan een paar onbeantwoorde mailtjes bij de Sociale Verzekeringsbank.”

Met ingang van 2016 worden PGB-houders met 20% gekort. De gemeente is direct al genomineerd voor de ‘verhullend taalgebruik award’ voor de betreffende passage uit de brief aan de raad: “De PGB-tarieven (nu nog overgangsrecht) worden in overeenstemming worden gebracht met onze uitgangspunten. Uitgangspunt is dat de PGB-tarieven op maximaal 80% van de ZIN tarieven mogen uitkomen.” PGB-houders reageren geschokt. In reacties op de sociale media wordt gerept van een ongekende stigmatisering van PGB-ers: “Wij organiseren zelf onze zorg, de gemeente bespaart daarmee op ambtenaren én de zorg veel uit. Maar ik kan toch niet zomaar tegen mijn hulpverleners zeggen dat ze volgend jaar 20% minder krijgen, voor hetzelfde werk?! Als ze op het stadhuis zo om zouden gaan met het personeel, brak gelijk de pleuris uit.”

 

Burgerlid De Paus benadrukt dat de uitgangspunten in de brief die van het college zijn. “De raad heeft zich hierover nooit uitgesproken. Wat schuiven met percentages levert altijd makkelijke bezuinigingen op. Laat het college maar gaan uitleggen wat dat voor individuele PGB-houders betekent. Deze bezuiniging kon wel eens als een boomerang terugkomen. Zwolle verdient geen 80% maar 100% maatwerk!” 

Fractievoorzitter Rijke verheugt zich vooral op de koppen in de Telegraaf: “Als landelijk een bende van 24 twitteraars #pgbalarm dagenlang trending topic kunnen maken, dan 

moeten we met een fractie van 7 en vele actieve twitteraars onder onze leden in Zwolle toch ook een heel eind kunnen komen. Ik neem aan dat de Telegraaf ons die eer dan ook zal gunnen.”

 

*De Zwolse Speld brengt nieuws van GroenLinks Zwolle met een knipoog, maar wel op basis van echte feiten (anders dan De Speld).

Artikel delen:
Reacties 2
 1. De politiek is nu de verkiezingen eraan komen ineens druk met zaken waar mensen al tijden mee zitten zoals het pgb budget. Ze willen alleen maar stemmen winnen lijkt mij en gaan straks weer heerlijk achterover hangen in de raad


  ⚠️ Meld

 2. “Een paar onbeantwoorde mailtjes van SVB” durft Van Rijn het pgb-probleem te noemen????
  80% van de door mij ingediende zorgovereenkomsten is zeer laat (na 4 maanden) en/of foutief ingevoerd, waardoor ik de facturen niet kon indienen.
  Zorgverleners die sinds 1 januari al geen cent hebben gezien.
  Diverse malen de fouten al doorgegeven, maar dat wordt gewoon genegeerd.
  Het hele systeem van het trekkingsrecht staat haaks op de praktijk en aan het doel van fraudebestrijding levert het nauwelijks een bijdrage.
  Dus als hij de kritiek op de invoeringsproblemen zat is, dan had hij moeten luisteren naar alle waarschuwingen dat het niet goed zou gaan en het goed moeten regelen.
  En nu gaat meneer Van Rijn het korten op het pgb-budget een structureel probleem noemen, terwijl hij dat zelf structureel ook al heeft gedaan.
  En ja, nog meer korten op het pgb-budget zal inderdaad het gevolg hebben dat ik niet meer zelfstandig kan wonen en dat de kwaliteit van leven enorm wordt ingeperkt. Dus dat is ook onmogelijk!
  Verhuizen naar een woonvorm is ook onmogelijk, want de wachttijden bij RIBW zijn enorm.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.