Sluiting wijkbibliotheken van de baan

Zwolle – Na een fel debat in de gemeenteraad maandagavond bleek een meerderheid voorstander te zijn van het SP-voorstel om bij bezuinigingen op de bibliotheek uit te gaan van het openhouden van de wijkbibliotheken. Hiermee is de dreigende sluiting van de bibliotheken van Zwolle-Zuid, Stadshagen en Aa-landen van de baan.

Een groot succes vindt de SP, vooral voor alle wijkbewoners die zich massaal hebben laten horen door mails, brieven en het verzamelen van handtekeningen. SP-fractievoorzitter Frank Futselaar is verheugd dat de wijkbibliotheken gered zijn. ‘Dit is een overwinning voor de actievoerende bewoners, die hun stem luid en duidelijk hebben laten horen. In een paar weken zijn meer dan 10.000 handtekeningen opgehaald, waarvan zo’n 2000 door de SP. Het is de druk vanuit die stad die het college heeft gedwongen om bakzeil te kiezen."

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

31 gedachten over “Sluiting wijkbibliotheken van de baan”

  1. KLASSE ! Goed gedaan SP!
    En uiteraard goed gedaan Zwollenaren. Het is zeker voor kinderen heel belangrijk dat bibliotheken open blijven. Nu nog de grote bieb in het centrum – goed bereikbaar voor alle Zwollenaren. Ook voor onze senioren die misschien afhankelijk zijn van openbaar vervoer.

  2. Inderdaad, de SP trekt dit nu naar zichzelf toe, terwijl het niet alleen daar vandaan komt.

    Maar goede zaak dat ze open blijven.

  3. Als ze nou persé uit de Diezerstraat willen heb ik nog wel een optie voor ze.
    de Librije staat nu toch leeg????:D
    Mooi in het centrum en goed beteikbaar!!!

  4. Jasper, uit een evaluatie blijkt dat het nieuwe concept dat in Zwolle sinds enige jaren overal is ingevoer een succes te zijn. Het aantal leden is stabiel met een lichte daling van betalende leden en een stijging van jongeren. Dat laatste is heel belangrijk in het voorkomen van taalachterstanden. Het aantal bezoeken aan de bibliotheken is toegenomen. Het college constateerde vorig jaar nog dat “het goed gaat met de bibliotheken.” Wat Tsja zegt, een bibliotheek hoeft niet financieel rendabel te worden. De meerwaarde is immaterieel.
    Super dat de wijkbibliothken open blijven! Een stad met de omvang van Zwolle kan niet toe met 1 vestiging!

  5. @Dame nou geweldig, all I needed to hear. En met rendabel bedoelde ik niet eens zozeer financieel. Maar meer dat er wel gebruik van wordt gemaakt en dat dat gebouw niet 80% van de tijd leeg is.

    Maar als het goed gaat, tof, prima, ende best 🙂

  6. Hallo vader Jans en Wilbert, lezen s(v)p!

    Dit is een overwinning voor de actievoerende bewoners, die hun stem luid en duidelijk hebben laten horen. In een paar weken zijn meer dan 10.000 handtekeningen opgehaald, waarvan zo’n 2000 door de SP.

    2000 van de 10000 handtekeningen wordt er vemeld, te kort door de bocht om te stellen dat de SP dit naar zich toe trekt, wees gewoon blij met het resultaat! 🙂

  7. ook een idee om het rendabel te maken, laat de jeugd ook een kleine bijdrage betalen voor het lenen van de boeken, bij voorbeeld 1 euro per maand, moet toch te doen zijn lijkt mij 😉

  8. Het actievoeren voor de biebs kwam van twee kanten. Twee zielen 1 gedachte. Belangrijk te weten waar de 8000 andere stemmen vandaan komen dan kun je conclusies trekken. SP haalt ze alleen op straat op.

  9. Commissie Cohen over de bibliotheek van de toekomst Januari 2014)

    Conclusie:
    Vanaf haar oorsprong in het begin van de 20e eeuw heeft de bibliotheek zich gericht op ontwikkeling en ontplooiing van individu en samenleving. In 2025 is de basis van de openbare bibliotheek onveranderd: de bibliotheek draagt bij aan de ontplooiing van het individu. De bibliotheek blijft daarvoor een vitale schakel in de toekomstige kennissamenleving. Ze is, naast school, de enige instelling die garandeert dat iedereen toegang heeft tot informatie en bronnen om zichzelf te ontwikkelen. De bibliotheek in 2025 blijft, net als die van nu en als die van een eeuw geleden, toegang bieden tot informatie en kennis. Decennia lang is drukwerk de belangrijkste drager geweest daarvan. In de toekomst gaat het om een veelheid aan soorten kennis en informatie, in databanken en elektronische boeken, maar ook op papier en in de hoofden van mensen. De bibliotheek is een knooppunt waar een groot deel van die kennis samenkomt, actief wordt gedeeld en doorontwikkeld. De bibliotheek ontwikkelt zich tot een hedendaagse agora, een moderne sociaal-culturele marktplaats, het kloppend hart van de gemeenschap. De bibliotheek onderscheidt zich van andere ontmoetingsplekken door het toegankelijke, laagdrempelige en niet-commerciële karakter. Met deze fysieke plaats biedt de bibliotheek meerwaarde op sociaal-cultureel vlak in stad, wijk en dorp, en draagt ze wezenlijk bij aan gemeenschapsvorming en cohesie.

    Bron:
    http://www.siob.nl/media/documents/SIOB_boek_1-5_22_01.pdf

  10. @miepje ook niet, een paar invalide parkeerplaatsen aan de achterkant. Dus ik snap het hele bereikbaarheid gedeelte niet. De Zeven Alleetjes heeft namelijk wel parkeerruimte. En zit dichter bij een bushalte.

  11. Ook Zeven Alleetjes ligt in het centrum… het centrum beperkt zich niet tot het gebied binnen de grachten: dat is de oude binnenstad.
    De grachten schijnen een magische invloed te hebben op de ruimtelijke perceptie.

  12. (vlak)Bij de Librije zijn ook een aantal invalideparkeerplaatsen, dusss.
    Bushalte afstanden vallen ook mee en voor fietsen? Plek zat!

  13. @mietje blijft het puntje dat de Librije veel veel veel kleiner is dan de huidige bieb.

    @Veldwachter Zusje naar Amsterdam, Librije naar die locatie (ongeveer)

  14. Hulde aan de SP voor deze voortrekkersrol. De SP staat al jaren pal voor het openhouden van wijkbibliotheken. Om de zoveel jaar proberen de rechtste Zwolse partijen de wijkbibliotheken de nek om te draaien. Terecht neemt de SP het dan direct voor de wijkbibliotheken op. Ook best goed natuurlijk dat de bewoners wakker werden en in actie kwamen, dat is in elk geval een duidelijk signaal.

Reacties zijn gesloten.