Basisschoolleerlingen maken kennis met Techniek

Zwolle – Bijna 1700 enthousiaste leerlingen van basisscholen uit Zwolle en omstreken bezoeken dit jaar opnieuw “De Week van de Techniek”! Van 9 t/m 13 maart maken jongeren uit groep 7 op spelenderwijs kennis met techniek. Aansluitend vindt op 14 maart een Open Bedrijvendag plaats, waarop diverse technische bedrijven de deuren openen voor de jongeren en ouders/verzorgers.

week_van_de_techniek_wrzv_3.jpg 

Het organiseren van de Week van de Techniek is meer dan het versturen van uitnodigingen aan basisscholen. In deze tijd is het moeilijker om de benodigde financiën voor de organisatie van het evenement bij elkaar te krijgen. Ik ben blij dat het ons dit jaar weer gelukt is om voor bijna 1700 leerlingen uit groep 7 de week van de techniek te organiseren. Ik ben de bedrijven en instellingen die ons sponsoren erg dankbaar dat zij ons deze kans geven. De week van de techniek gaat met zijn tijd mee, dit jaar presenteren wij het vanuit de 7 werelden van techniek om zo de kinderen, en ook hun ouders op de bedrijvendag, bewust te maken van wat techniek eigenlijk allemaal inhoudt. Techniek is meer dan een technisch beroep alleen, onze hele wereld draait om techniek en dan is het toch zeker belangrijk om kinderen daarmee in aanraking te laten komen! Techniek is de toekomst! Aldus Danielle Nooter, voorzitter van projectgroep Week van de Techniek.

Programma
Ook dit jaar wordt de Week van de Techniek gehouden op de campus van het Deltion College in Zwolle. Gedurende een dagdeel kunnen de leerlingen snuffelen aan techniek. Zo maken zij bijvoorbeeld een op zonlicht aangestuurde tafelventilator. Naast een introductiefilm over techniek en een rondleiding langs de praktijklokalen, zorgt entertainer Wibo Westra voor een muzikale en gezellige afsluiting. Aan het eind van ieder dagdeel ontvangen de leerlingen een gereedschapskoffer met tegoedbonnen voor de Open Bedrijvendag.

Onderwijsproject
De Week van de Techniek wordt dit jaar voor en door jongeren georganiseerd. Bij het maken van de werkstukjes krijgen de leerlingen ondersteuning van vmbo-leerlingen van de Thorbecke Scholengemeenschap, het Pieter Zandt College, het Greijdanus College, het Ichthus College, TalentStad en mbo-studenten van de technische opleidingen van het Deltion College. De rondleidingen worden verzorgd door studenten van de opleiding Onderwijsassistent van Deltion. De onderwijsassistent werkt vooral in de klas op basisschool, maar ook steeds vaker op een brede school. Op deze manier kan de leerling praktijk ervaring opdoen met de eigen doelgroep.

Open Bedrijvendag
De Open Bedrijvendag vindt op zaterdag 14 maart plaats. Op deze dag stellen diverse technische bedrijven hun deuren open om de leerlingen en hun ouders/verzorgers kennis te laten maken met de techniek achter het bedrijf. Na afloop van ieder bedrijfsbezoek ontvangen de leerlingen gereedschap voor in hun eigen koffertje. De volgende bedrijven zijn van 11.00 tot 16.00 uur geopend: Assies Installatietechniek samen met De Grift, Unica Groep, Hemmink B.V. samen met Nooter Technische Installaties B.V., Breman Kloekke Elektrotechniek B.V. en Tosec B.V. samen met Bwefar Rental BV. 

De Week van de Techniek is een initiatief van de Stichting Vrienden van Elektro- en Installatietechniek Zwolle e.o. en wordt samen met het Opleidingsbedrijf De Grift uitgevoerd. Binnen de Stichting Vrienden van Elektro- en Installatietechniek Zwolle e.o. zijn diverse technische bedrijven en onderwijsinstellingen uit de regio Zwolle vertegenwoordigd die zich o.a. gezamenlijk inzetten om nog meer jongeren te enthousiasmeren voor techniek.

Artikel delen: