Celeanum haalt 3200 euro op voor Bernini

Zwolle – De kantines van het Gymnasium Celeanum roken een week naar pizza en met succes! De actie die de school startte voor de Fontana della Barcaccia van Bernini in Rome heeft in totaal 3200 euro opgeleverd. Rector Caren Japenga: "Ik ben zeer trots op dit resultaat. Leerlingen, ouders en docenten hebben zich erg ingezet!" En dat niet alleen. Ook van buiten de school kwamen reacties en werd er geld overgemaakt. "Fantastisch!", aldus Japenga.

cheque_celeanum.jpg

De actie bestond uit het inzamelen van geld. Onder andere verkochten leerlingen pizza’s in de kantine, gesponsord door het Zwolse eetcafé de Plantaan. Volgende week maandag zal een aantal leerlingen van klas 5, dat dan in Rome is, het bedrag symbolisch overhandigen aan een aantal vertegenwoordigers van de stad Rome: Paolo Masini, Wethouder van Onderwijs, Giovanna Marinelli, Wethouder van Cultuur, en de Opzichter van het Cultureel Erfgoed van Rome, Claudio Parisi Presicce.

De actie startte zo’n twee weken geleden na de berichten over de schade aangericht door Nederlandse voetbalsupporters aan de beroemde fontein van Bernini. De school was hierover ontzet en besloot een gebaar te maken naar de inwoners van Rome. Enerzijds om te laten zien dat de monumenten van Rome de school ter harte gaan en anderzijds om te bedanken voor jaren van gastvrijheid. De school gaat namelijk jaarlijks met de vijfde klas naar Rome en geniet dan van alle monumenten die Rome rijk is en die immers onderdeel zijn van ons aller geschiedenis.

De school heeft zich inmiddels aangesloten bij een overkoepelend initiatief dat in Rome gestart is: ‘Salviamo la Barcaccia" (Laten we de Barcaccia redden) van de Nederlandse advocate, tevens voorzitster van de businessclub in Rome, Angela Mannaerts. Ook Nederlandse particulieren en bedrijven hebben zich hierbij aangesloten. Bestuursleden van dit initiatief zijn onder andere de voorzitter van de Nederlandse vereniging in Rome Marius de Gaay Fortman, pater Tiemen Brouwer van de Friezenkerk, journalist Maarten van Aalderen en voetballer Koen Brack. Ereleden zijn onder meer burgemeester Aboutaleb, Prinses Christina en Antoine Bodar.

De berichten uit Rome over de schade blijven somber. De krassen die op de fontein gemaakt zijn, zijn niet te herstellen. Over het schadebedrag bestaat onduidelijkheid. Maar hoe dan ook zal het ingezamelde bedrag goed terechtkomen. Het geld dat eventueel ‘over’ is, zal naar andere monumenten in Rome gaan.

Artikel delen:
Reacties 6
 1. actie is prima maar laat de vernielers maar betalen of nog beter laat ze het repareren en een levenslang verbod op het bezoeken van voetbal wedstrijden


  ⚠️ Meld

 2. Marion jouw reactie is nog schandaliger. Tuurlijk is de actie op zich prima maar weet je de jank verhalen uit Rome ook. 3 milj aan derving omdat toeristen niet meer durven te komen. Bullshit. En 40000 schade voor afval. Hoe zit het met de puinhopen in Napels dan?.?.. En wat te denken van hun eigen supporters in het buitenland.gooi daar maar eens een boekje over open. Neemt niet weg dat ze bij die school het hart op de juiste plaats hebben al denk ik dat het geld beter ergens anders heen kan gaan ipv die gangsters in Rome.


  ⚠️ Meld

 3. Bijzonder dat er altijd zo veel geld te verdelen valt (donaties + belastinggeld) voor Glazen Huizen of voetbal-gerelateerde vernielingen.. Maar dat iedereen nog altijd met een grote boog om de straatkrantverkopers loopt en veel Nederlanders onder de armoedegrens leven..

  Waarom?!


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.