Gerdi Verbeet opent reeks Vrijheidscolleges

Zwolle – Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer, opent op 23 maart een reeks van vier Vrijheidscolleges in Zwolle.

Gerdi Verbeet verzorgt een college over de vrijheid van spreken en meningsuiting. Zeven provincies organiseren in de aanloop naar hun bevrijdingsfestival drie Vrijheidscolleges. Het vierde college is op Bevrijdingsdag zelf. In de provincie Overijssel is de organisatie in handen van het Bevrijdingsfestival Overijssel (BFO) en Windesheim. Vier vrijheden van president Roosevelt
In deze colleges staat elk van de vier vrijheden centraal die de voormalige Amerikaanse president Roosevelt in zijn State of the Union in 1941 proclameerde: Freedom from Fear, Freedom from Want, Freedom of Speech & Expression en Freedom of Religion. Deze vrijheden gaan over de omgang met elkaar, zoals ook Roosevelt stelde: "If civilization is to survive, we must cultivate the science of human relationships – the ability of all peoples, of all kinds, to live together, in the same world at peace."
Het jaar 2015 staat in het teken van zeventig jaar bevrijding. In de colleges worden de vier vrijheden van Roosevelt overdacht. Hij heeft deze vrijheden benoemd om verschillende mensen in één en dezelfde wereld in vrede met elkaar samen te laten leven.

Bekende Nederlanders verzorgen colleges
In de provincie Overijssel worden de Vrijheidscolleges verzorgd door vier bekende Nederlanders:
· 23 maart: Gerdi Verbeet over de vrijheid van meningsuiting
· 7 april: Yassin Elforkani over de vrijheid van religie
· 21 april: Ton Koene over de vrijheid van gebrek
· 5 mei: Arend Jan Boekestijn over de vrijheid van angst

Tijd en locatie
De eerste drie colleges beginnen om 20.00 uur (zaal open om 19.30 uur) in de Pop Up Store ‘Hier’, Oude Vismarkt 10 in Zwolle.
Het afsluitende college op 5 mei van Arend Jan Boekestijn start om 11.30 uur (zaal open om 11.00 uur) in het Provinciehuis, Luttenbergstraat 2 in Zwolle.

Reserveren
De toegang tot de Vrijheidscolleges is gratis. Vanwege de verwachte grote belangstelling vragen we u uw plek in de zaal vooraf te reserveren. U kunt zich aanmelden bij Niek van der Sprong via het emailadres: daisy@niekvandersprong.nl. Het is mogelijk voor de gehele reeks of voor losse colleges te reserveren. Geef dan in de mail aan ‘gehele reeks’ of de data van uw voorkeur. Voor meer informatie zie: www.vrijheidscolleges.nl

De Vrijheidscolleges in diverse delen van het land zijn een initiatief van Stichting Vrijheidscolleges in samenwerking met de Bevrijdingsfestivals van Utrecht, Overijssel, Gelderland, Groningen, Flevoland en Zeeland, en de Haagse Vrijheidsweken (Bevrijdingsfestival Den Haag en ProDemos). De Vrijheidscolleges zijn opgericht door Bevrijdingsfestival Utrecht, Vrede van Utrecht en Forum. Partners zijn: Nationaal Comité 4 en 5 mei, Coolpolitics, Humanity in Action.

Artikel delen:

Reageer