Leger des Heils Zwolle bestaat 125 jaar

Zwolle – Het Leger des Heils in Zwolle bestaat 125 jaar. Het was op woensdag 7 maart 1890 dat de zojuist in Zwolle gestationeerde luitenant Wiebe Palstra, op zoek naar een geschikte locatie voor het houden van samenkomsten, het schipperscafé ‘de Drie Zwaantjes’ aan de Buitenkant in Zwolle binnenliep. Een paar weken later werden daar de eerste diensten van het Leger des Heils gehouden. Dat feit wordt herdacht in het weekeinde van 28 en 29 maart.

Hoogtepunt is een bijzondere jubileumdienst die wordt gehouden in café De Tagrijn, het café dat 125 jaar geleden ‘de Drie Zwaantjes’ heette. Gelet op de ruimte in De Tagrijn worden er die zondag twee identieke diensten gehouden, om 09.45 en om 11.00 uur. Deze diensten worden geleid door de commissioners Hans en Marja van Vliet. Drs. Hans van Vliet is momenteel algemeen leider van het Leger des Heils in Nederland en Tsjechië en geen onbekende in Zwolle. Hij heeft meerdere jaren in Zwolle gewerkt als directeur binnen de stichting Welzijns- & Gezondheidszorg. Na de dienst is in het gebouw van het Leger des Heils aan de Geert Grootestraat 9-11 een feestelijk samenzijn. Op zaterdag 28 maart is het jubileum op diverse plaatsen in de stad zichtbaar. Zo worden op het Grote Kerkplein ’s middags competitiewedstrijden gespeeld in het kader van de Dutch Street Cup, een internationale sportcompetitie tussen steden voor mensen uit de Maatschappelijke Opvang.

De tehuizen aan de Van Walsumlaan en Drostenstraat zetten hun deuren open. Er worden daar voor belangstellenden pannenkoeken gebakken. Op meerdere plaatsen in de stad zijn muziek- en zanggroepen actief. Studio 26 verzorgt op enkele plekken een dansact en zal het publiek daar bij betrekken. Rond het gebouw aan de Geert Grootestraat is vanaf 11.00 uur een fancy-fair met tal van activiteiten voor jong en oud: er zijn diverse kramen met nieuwe en gebruikte spullen, er worden wafels gebakken en voor de kinderen is er een springkussen, een ballonnenwedstrijd en nog veel andere bezigheden meer. Leden van de scoutinggroep ‘Renatum 57’ starten al op vrijdagavond een paalzit-actie, waarvan de opbrengst is bestemd voor Leger des Heils-projecten in Cuba. Het Zwolse Leger des Heils viert het jubileum met de slogan ‘Wij geloven… al 125 jaar in Zwolle’. 

Artikel delen: