CU wil overlegplatform over kerkelijk erfgoed

Zwolle – De ChristenUnie Overijssel wil dat er een vast platform tussen de kerken en provincie komt over de toekomst van het kerkelijk erfgoed. Het kerkelijk erfgoed vraagt in toenemende mate aandacht, omdat kerkgebouwen worden afgestoten en leegstaan. Het gaat om vaak om bepalende gebouwen in allerlei plaatsen en steden. “De toekomst van die gebouwen vraagt meer aandacht in het kader van erfgoed en monumenten”, zo laat lijsttrekker Jan Westert weten.

De ChristenUnie Overijssel wil dat er een vast platform komt tussen de provincie de kerken, waar de ontwikkelingen rond het kerkelijk erfgoed worden geïnventariseerd en besproken. De ChristenUnie ziet het Platform Kerken in Overijssel daarvoor de aangewezen partner. Het is nodig om met elkaar nadere afspraken te maken over leegstand en hergebruik van kerkgebouwen. Bovendien hebben veel gebouwen aandacht nodig als het gaat om onderhoud. Ook in termen van werkgelegenheid kan de provincie daar een stimulerende rol spelen. Hij wil dat er beter zicht komt op de ontwikkelingen en dat de provinciale overheid zich bewust is van het belang om daar samen met gemeenten gericht aandacht aan te schenken.

In de komende periode zou het platform de knelpunten rond kerkgebouwen en hun toekomst moeten inventariseren en beleid met het oog op de toekomst moeten uitzetten.  De ChristenUnie is van plan om in de komende periode het kerkelijk erfgoed beter op de Overijsselse kaart te zetten.
Artikel delen:
Reacties 3
  1. Een zeer goed initiatief!
    Ook in Zwolle lopen wel enige historische kerken het gevaar van leegstand, verwaarlozing, respectloos gebruik en soms zelfs sloop.
    Ik zal het platform met veel belangstelling volgen.


    ⚠️ Meld

  2. Idd. prima plan lijkt mij ook. Ongeveer vergelijkbaar met het behoud van windmolens. Het zou jammer zijn als er niet op z’n minst een paar ter lering en vermaak in stand zouden blijven.    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.