Rode beuk Van Nahuysplein moet worden gekapt

Zwolle – De rode beuk op het Van Nahuysplein moet helaas worden gekapt. De gemeente Zwolle komt tot dit besluit omdat de veiligheid niet langer kan worden gegarandeerd. Uit onderzoek blijkt dat de boom ernstig is verzwakt en daardoor een te groot gevaar vormt voor de directe omgeving. De circa 150 jaar oude rode beuk is jarenlang boegbeeld geweest voor de vele bijzondere bomen die Zwolle rijk is. In 2009 is de beuk verkozen tot de mooiste boom van de stad. Zwolle is een heel groene stad en daar zijn we trots op. Bijzondere bomen krijgen dan ook een voorkeursbehandeling door ze extra goed te verzorgen en te inspecteren.

rode_beuk_van_nahuysplein.pdf.jpg

Tijdens een inspectie in 2012 is een paddenstoel onderaan de rode beuk geconstateerd. Deze paddenstoel is een parasiet en ‘eet’ de boom langzaam op, waardoor de boom gevoelig wordt voor ‘stambreuk’. Om te achterhalen of de boom te redden is en om de veiligheid goed te monitoren, heeft de gemeente Zwolle sindsdien verschillende onderzoeken laten uitvoeren. Zo heeft nog onlangs een externe gerenommeerde boomexpert de beuk onderzocht. Uit dat laatste onderzoek blijkt dat het risico te groot is geworden om de boom te laten staan. Het is daarom noodzakelijk dat de boom zo snel mogelijk wordt gekapt. De beuk wordt vrijdag 13 maart aanstaande gekapt. Tijdens de werkzaamheden vindt er enige overlast plaats, maar de doorgaande weg (busroute Wilhelminasingel) wordt niet afgesloten en de woningen en bedrijven aan de ringweg rondom de fontein blijven goed bereikbaar. Het hout gaat naar houtverwerkingsbedrijf Binthout. Zij maken er voor de gemeente Zwolle producten van, zoals houten palen en bankdelen. Op de plek van de beuk wordt een nieuwe boom teruggeplaatst. Om het verlies aan groenbeeld enigszins te compenseren, wordt er een grotere boom terug geplant dan gebruikelijk is. 

Artikel delen:
Reacties 19
 1. Wat zonde! Ben benieuwd hoe “kaal” het er straks uit gaat zien. Misschien valt het uiteindelijk wel weer mee.
  Janny Kamphuis heeft destijds deze boom genomineerd voor de “mooiste boom verkiezing” en is toen 1e geworden.
  De plataan voor de Weezenlanden, toen 2e, schuift nu door naar nr. 1. Nu maar hopen dat deze niet sneuvelt bij de sloop/bouwwerkzaamheden!
  Op nr. 2 staat nu de sportiefste eik van Zwolle, deze kunt u bewonderen op Sportcampus de Pelikaan, deze is zeker nog “alive and kicking”.


  ⚠️ Meld

 2. De Oude Vismarkt is ook al kaalgeplukt. Kan de gemeente hier nou niet eens wat aan doen, het geeft zoveel kleur aan de stad.
  Kijk alleen even naar Stadshagen. In de winter wil je er nog niet dood worden gevonden, in de zomer gaat het nog. Dan staat alles in bloei

  Gemeente, ga eens wat groen plaatsen. Telkens weghalen en niks terugplaatsen. Zoals met de bosjes her en der in de stad om te besparen op onderhoud.

  Het is lelijk, iedereen ontevreden en bovendien, veel te kaal!!!!!


  ⚠️ Meld

 3. Ik ben benieuwd naar de boom die wordt terug geplaatst.
  Want, hoe nodig misschien ook, er komt steeds minder groen terug in de stad. De bomen langs de Groeneweg waren ook ziek en werden enkele jaren geleden dus gekapt. Hele kleine boompjes die nu na jaren nog niet erg groot zijn, kwamen er voor terug. In de Hertenstraat staan bomen die iedere 2 jaar zo worden gekortwiekt (omdat ze op de auto;s ‘spugen’) dat het nogal stakerige dingen zijn.
  Laten we in Zwolle het groen weelderig houden en dus ook ruimte bieden voor groen!


  ⚠️ Meld

 4. Was Zwolle niet ooit een keer de groenste stad van Europa?

  Wat is er toch gebeurd sinds die tijd, wie heeft het beleid gevoerd, waarom worden overal groenstroken weggehaald?

  En waarom maken zoveel mensen van hun tuin een betegelde grafzerk?

  Heeft het te maken met de gemoedstoestand van de gemiddelde Zwollenaar?  ⚠️ Meld

 5. Geldt in Zwolle nog de regel dat als ergens een boom gekapt is en deze niet vervangen wordt door een nieuwe dat er ergens anders in Zwolle een nieuwe boom komt?


  ⚠️ Meld

 6. ik zeg de stam verbouwen tot prachtige zitbank ter herinnering aan deze mooie 150 jarige boom en niet er miezerige paaltjes van maken


  ⚠️ Meld

 7. Jammer alweer een monumentale boom die verdwijnt. Doodzonde. Gaat wel erg hard de laatste tijd met het sneuvelen van deze prachtige bomen. Misschien is onderzoek doen naar deze zwam, hoe te bestrijden.


  ⚠️ Meld

 8. Hebben mensen al opgemerkt hoe erg ze aan het kappen zijn geweest in de AA-Landen? Niet normaal. Staan er 10 bomen op een rij, halen we er om en om gewoon 5 weg. Je kijkt nu dwars door het parkje achter de Dobbe naar de Middelweg toe. Veel struiken gewoon uit de grond gehaald en de ruimte opgevuld met een grasveldje.
  “De gemeente moet bezuinigen, laten we beginnen met de groenvoorziening” zal het motto wel geweest zijn.


  ⚠️ Meld

 9. Niet alleen in de AA- landen maar overal in Zwolle kapt men maar raak valt mij op. En zet men van die sprietjes terug. Die jaren later haast nog niet gegroeid zijn. Gewoon een verkapte bezuiniging. Lekker onderhoudsvrij. Ik zou dat rapport van die boom- expert wel is willen lezen, of deze prachtige boom echt niet te redden is. Of dat er flink geld tegenaan gegooid moet worden door de gemeente om hem te redden.


  ⚠️ Meld

 10. Overal in zwolle wordt fors gekapt. Ook in Berkum sneuvelt veel groen. En alles onder het mom van zieke bomen. Als de beuk gekapt is zul je verbaasd zijn hoe goed hij nog is.
  Waarschijnljik heeft de gemeente brandhout nodig en dus gaan we maar kappen.  ⚠️ Meld

 11. Heeft dat kappen van bomen langs middelweg en aalanden niet te maken met de processierups? Vaak zijn het een bepaald soort bomen.  ⚠️ Meld

 12. Heeft dat kappen van bomen langs middelweg en aalanden niet te maken met de processierups?

  Ik ben geen expert, maar ik denk het niet hoor. Wanneer er 10 bomen op een rij staan dan zou het wel heel toevallig zijn dat er om en om een zieke boom staat. Verder worden er ook heel veel struiken en bossages verwijderd.
  Bekijk de AA-landen maar eens via Google Earth, deze foto’s zijn volgens mij van 2011. Vergelijk dat eens met nu.


  ⚠️ Meld

 13. Zo, hij is inderdaad al weg. Soms kunnen bepaalde zaken in Zwolle heel snel geregeld worden. Wanneer het om jouw vergunning gaat duurt het vaak ‘iets’ langer.


  ⚠️ Meld

 14. Sorry voor alle negatievelingen hier, maar de boom was inderdaad verregaand vanbinnen door rotting uitgehold, daar kon wel een krat bier in verdwijnen. Jammer maar helaas!:(


  ⚠️ Meld

 15. Het was inderdaad nodig, geen probleem. Het gaat me alleen om de snelheid waarmee het geregeld is. Het kan wel snel als je een vergunning aanvraagd, het bewijs is zojuist geleverd. Laat je dus niets wijsmaken!


  ⚠️ Meld

 16. Het gaat me alleen om de snelheid waarmee het geregeld is

  Ik ben blij dat de gemeente Zwolle snel reageert als er aantoonbaar gevaar is dat de kolossale boom op mensen kan vallen. Hier gaat de vergelijking met vergunning afgifte voor een dakkapelletjes echt niet op.


  ⚠️ Meld

 17. rode_beuk_van_nahuysplein.pdf.jpg

  Tijdens een inspectie in 2012 is een paddenstoel onderaan de rode beuk geconstateerd. Deze paddenstoel is een parasiet en ??eet’ de boom langzaam op, waardoor de boom gevoelig wordt voor ??stambreuk’. Om te achterhalen of de boom te redden is en om de veiligheid goed te monitoren, heeft de gemeente Zwolle sindsdien verschillende onderzoeken laten uitvoeren. Zo heeft nog onlangs een externe gerenommeerde boomexpert de beuk onderzocht. Uit dat laatste onderzoek blijkt dat het risico te groot is geworden om de boom te laten staan  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.